Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2019, 8:47
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Šerpa pomáha čistiť Mt. Everest. Znáša odpad, ľudské telá aj výkaly

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mingma David čistí nepálsku veľhoru už od roku 1996.

Najvyššia hora sveta Mt. Everest na seba pútal pozornosť najmä v prvej polovici roka. Svet vtedy obleteli fotky, ako sa tesne pred vrcholom tlačia desiatky horolezcov. Niektorí z nich si v tejto "zápche" vyčerpali všetok podporný kyslík a následný šok či rýchly úbytok síl ich pod magickým vrcholom 8 848 m n. m. stál život. 

Neoficiálny zoznam len za apríl až máj tohto roka uvádza 12 úmrtí. 

V Himalájach je už po sezóne a Vice.com priniesol rozhovor s miestnym šerpom o tom, čo všetko sa po ceste na vrchol najvyššieho bodu Zeme dá vidieť. 

Mingma David videl prvé mŕtve telo už keď mal asi 20 rokov. Dobre však vedel, že cesta hore je lemovaná vyše 200 mŕtvolami - horolezci sú tam často nútení nechať aj svojich najbližších priateľov, najmä preto, že snahy zniesť ich telá dole sú priveľmi nebezpečné a náročné

David s podporou austrálskej televízie ešte v roku 2015 zostavil záchranný tím, ktorý z Everestu a susednej hory Makalu (8 463 m n. m.), ktorá je piata najvyššia na svete, zniesol celkovo 52 mŕtvych horolezcov. Producenti z tejto záchrannej akcie nakrútili dokument, ktorého časť nájdeš na YouTube.

Šerpa v ňom hovorí aj o tom, že otepľovanie planéty a ústup ľadovca postupne odhaľujú ďalšie mŕtvoly, spolu s kusmi vybavenia, kyslíkovými fľašami a ľudským odpadom vrátane výkalov. Podľa odhadov je len v základných táboroch vyše 5 ton fekálií, ktoré po oteplení a v období monzúnových dažďov končia v dedinách pod Everestom. Samozrejme okamžite kontaminujú miestnu pitnú vodu. 

Vice upozorňuje aj na veľký paradox. Chudobný Nepál podľa neho tento rok len za celkových 383 povolení na výstup zinkasoval 4 milióny dolárov, no práve tieto výstupy, plniace štátnu kasu, spôsobujú miestnym problémy. 

„Môj prastarý otec viedol takéto expedíce od 30. rokov minulého storočia. Prvé čistenie ale Nepálska horolezecká asociácia urobila až v roku 1996. Spolu so 40 ďalšími šerpami sme zniesli približne 7 ton odpadu,“ hovorí Mingma David.

Okrem nepálskej vlády z vyzbieraných poplatkov čistiace akcie dotujú aj súkromné osoby alebo cestovné kancelárie, ktoré na expedíciách na Mt. Everest zarábajú. 

Odporúčané
Mount Everest je taký preplnený, že pri schádzaní z vrcholu tam zomierajú horolezci. Až 12 hodín čakali v ľudskej zápche Mount Everest je taký preplnený, že pri schádzaní z vrcholu tam zomierajú horolezci. Až 12 hodín čakali v ľudskej zápche 24. mája 2019, 14:58

Vláda tiež začala vyžadovať depozit vo výške 4-tisíc dolárov pre každú skupinu, ktorý sa vracia až v prípade, že horolezci prídu najspäť s minimálne 8 kilogramami (zozbieraného alebo vlastného) odpadu na osobu. Fekálie zas majú smerovať do špeciálnych vreciek, ktoré sa dajú zahodiť po zostupe. 

Podľa odhadov však v horách pod Everestom zostáva ešte okolo 30 ton odpadu. Sprísniť sa majú aj kritéria pre vydávanie povolení. Nepál plánuje, že výstup umožní iba horolezcom, ktorí už predtým zdolali aspoň jeden vrchol nad 6 500 metrov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia