Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. septembra 2019, 6:59
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Najvyšší vrch Švédska už nie je najvyšší. Vplyvom globálneho otepľovania sa roztopil

ZAUJÍMAVOSTI ŠPANIELSKO
Uložiť Uložené

Vďačí za to klimatickým zmenám. Vedci sa domnievajú, že za to môže aj aktuálny požiar na Sibíri.

Kedysi najvyšší švédsky vrch Kebnekaise v dôsledku globálneho otepľovania stratil svoje prvenstvo. Vedci potvrdili, že kvôli neustále stúpajúcim arktickým teplotám už kopec nie je najvyšším v krajine. Informuje o tom Guardian.

Kebnekaise má dva vrcholy. Severný je tvorený skalami a južný ľadovcom. Kvôli klimatickým zmenám však južný vrch klesol v priebehu posledných 50 rokov až o neskutočných 24 metrov, čo je približne deväť poschodí. Za poslednú dekádu sa malo topenie prejavovať ubúdaním približne 1 metra ľadovca ročne.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Nedávne merania ukázali, že momentálna výška vrchu Kebnekaise je 2 095,6 metra. Ide o historicky najnižšiu nameranú hodnotu od roku 1880„Je to veľmi jasný signál pre všetkých občanov Švédska, že sa veci menia,“ tvrdí Gunhild Ninis Rosqvist, profesorka geografie Štokholmskej univerzity.

Ľadovcový vrchol vo Švédsku nie je konštantný a jeho výška sa stále mení, predovšetkým v lete, kedy mu väčšinou ubudnú aj tri metre. V zime sa zas vďaka snehovým búrkam zvyšuje. Jeho najvyššia hodnota je každoročne niekedy v období mája a najmenšia v septembri.

Jeho súčasný alarmujúci stav odborníci pripisujú aj aktuálnym požiarom na Sibíri. Počas nich sa totiž ľadovec Kebnekaise zmenšil takmer o štyri metre. Momentálne je najvyšší práve skalnatý vrchol, ktorý je o 1,2 metra vyšší ako južný.

Najvyšší vrch Švédska sa kvôli globálnemu otepľovaniu topí a jeho úroveň klesá. Prišiel o prvenstvo
Najvyšší vrch Švédska sa kvôli globálnemu otepľovaniu topí a jeho úroveň klesá. Prišiel o prvenstvo Zdroj: Wikimedia/CC/Alexandar Vujadinovi
Domov
Zdieľať
Diskusia