Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2019, 13:08
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Mikroplasty objavili aj v pitnej vode zo Žitného ostrova. Aktivisti netušia, odkiaľ sa tam dostali

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zatiaľ ide len o zanedbateľné množstvo, ktoré pre ľudské telo nepredstavuje škodlivé riziko. To sa však po čase môže zmeniť.

Problém mikroplastov naďalej pretrváva. Najnovšie sa ich dokonca podarilo objaviť aj v pitnej vode zo Žitného ostrova, kde sa nachádzajú vo veľkosti 75 mikrometrov, aj keď len osem častíc na liter. Zistili to aktivisti z občianskeho združenia Za našu vodu, ktorí dali vo švédskom laboratóriu testovať vodu z miestneho úradu Rovinka.

„Sedemdesiatpäť mikrometrov je asi ako hrúbka ľudského vlasu. To množstvo nie je veľké, ale keďže sme boli dlhé roky hrdí na to, že na Žitnom ostrove je kvalitná voda, nie je asi dôvod, aby sme pili mikroplasty,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii združenia jeho člen Dušan Velič.

Nemusíš sa však báť, že by bola pitná voda v tejto oblasti zdraviu škodlivá. Aktivisti zdôrazňujú, že je úplne v poriadku a jej pitím človek prijme len dva miligramy plastu ročne, čo je zanedbateľné množstvo. Jej stav sa však postupom času môže zhoršovať .

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tamás Nagy (@n_tamas),

Členovia združenia chcú výsledky porovnať s analýzami minerálnych a balených vôd. Rozbor vzorky z Rovinky tiež vykoná Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), ktorá zdroj spravuje. „Budeme očakávať, že ona ovzorkuje ďalšie svoje zdroje,“ uviedla predsedníčka OZ Za našu vodu Annamarie Velič, ktorá dúfa, že sa postupne pridajú aj ďalšie vodárenské spoločnosti.

Nikto však netuší, odkiaľ sa mikroplasty do vody dostali. „Zatiaľ vieme, že minimálne polovica plastov nie je z potrubia, pretože majú silikónový a teflónový pôvod. Na základe jednej vzorky je to však ťažké povedať,“ uviedla Annamarie Velič. Je však pravdepodobné, že sa tam dostali priamo z Dunaja.

Domov
Zdieľať
Diskusia