Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2019, 16:52
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Gretina plavba nejde podľa plánu, museli zmeniť kurz. Jachta vraj ani nie je taká ekologická, ako sa na prvý pohľad zdá

ZAUJÍMAVOSTI GRETA THUNBERGOVÁ KLIMATICKÁ ZMENA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Mladá aktivistka cestuje do USA.

O mladej švédskej tínedžerke Grete Thunbergovej je v posledných dňoch počuť opäť o čosi viac. Nedávno vyhodila zo sály novinárov a avizovala, že sa preplaví jachtou z Európy do USA. Chce tak ľuďom ukázať, že sa dá cestovať aj spôsobom, ktorý životnému prostrediu toľko „neubližuje“.

Odporúčané
Planéta umiera a je nám to úplne jedno. Máme však želiezko v ohni, švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú Planéta umiera a je nám to úplne jedno. Máme však želiezko v ohni, švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú 30. júla 2019, 15:20

Nasadla teda na závodnú jachtu menom Malizia a 14. augusta vyrazila. Pre počasie však hneď na začiatku cesty musela jachta zmeniť kurz, napísal denník Bild. Posádka sa mala plaviť okolo Írska, momentálne sa jachta nachádza na pobreží Francúzska.

Zvykajú si na ťažké podmienky 

Ak by nezmenili kurz, jachta by mala problém so silnými vlnami. Francúzske pobrežie je z hľadiska bezpečnosti rozumnejšou voľbou, preto sa vydali na juh. Gretu na ceste do New Yorku sprevádza kapitán Boris Hermann. Ten pravidelne tweetuje na svojom účte na sociálnej sieti. V tom dnešnom sa vyjadril, že noc bola náročná, no každý si pospal.

Momentálne sa snažia nájsť spôsob, ako na jachte čo najefektívnejšie fungovať. „Všetko je pomalé: pohyb, obliekanie, varenie a tak ďalej. Zatiaľ je všetko v poriadku, zvykneme si,“ opisuje doterajšie skúsenosti a pocity.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

Jachta je veľmi rýchla, no zároveň aj veľmi malá, pohodlie na nej nájdu cestujúci len ťažko. Plavia sa nielen švédska aktivistka a kapitán, ale aj otec Grety Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, syn monackej princeznej Caroline. Cesta by mala trvať 2 týždne, aktivistka cestuje na klimatickú konferenciu v New Yorku. Odtiaľ by mala ísť do Čile, tam by sa mala zúčastniť svetovej klimatickej konferencie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

Na svoj Instagram zavesila fotku už aj Greta. „Deň druhý. 100 námorných míľ západne od Finisterre. Rušná noc, no spala som prekvapivo dobre. Objavili sa aj delfíny, plávali pozdĺž lode!“ napísala na sociálnej sieti. Na Instagram plánuje zaznamenať celú dvojtýždňovú cestu, sleduje je 2,5 milióna ľudí.

Je táto plavba taká „zelená“, ako sa na prvý pohľad zdá?

Gretin krok vyzerá ušľachtilo. Je schopná obetovať výrazne viac času a energie, aby pomohla planéte. Nehovoriac o tom, že o komfortne na jachte nemôže byť ani reč – potrebu vykonávajú do kýblika, varia si na plynovom horáku a nemajú ani umývadlo. Problémy tiež môže narobiť aj počasie.

Český spravodajský web iDNES sa na celú plavbu aktivistky pozrel odborným okom. Kontaktovali skúseného moreplavca Rudolfa Krautschneidera a ten tvrdí, že ak by každý cestoval na jachte ako ona, následky sú katastrofálne. Pri ich výrobe vyrobíme oveľa viac emisií ako pri výrobe auta sériovou výrobou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

Navyše, každá musí mať motor. „Bez neho by ste ani nevyšli z prístavu. Akonáhle máte motor, máte odpad,“ cituje web Krautschneidera, ktorý sa plavil po všetkých moriach. Moreplavec hovorí, že ak by všetci nasadli do jachty ako ona, príroda by trpela tisícnásobne viac, ako keď ľudia lietajú lietadlom. Oceňuje však, že aj mladí ľudia ako ona sa rozhodli venovať ekológii a toto je podľa neho skôr len spôsob, ako na seba upútať pozornosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia