Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. júla 2019, 15:20
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Planéta umiera a je nám to úplne jedno. Máme však želiezko v ohni, švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú

ZAUJÍMAVOSTI GRETA THUNBERGOVÁ KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Mladí možno planétu zachránia.

Už nám neostáva veľa času. Drancujeme planétu a je nám jedno, čo po nás ostane. Dôležité sú zisky, peniaze, tržby. Vedľajšie efekty si nevšímame. Kúpime si silnejší krém na opaľovanie, nejaké to zviera pripíšeme na zoznam ohrozených druhov, sem-tam nejaké vyškrtneme, lebo vymrelo.

Odporúčané
Ekologická aktivistka Greta Thunberg sa bude do USA plaviť na jachte, cestu lietadlom odmieta Ekologická aktivistka Greta Thunberg sa bude do USA plaviť na jachte, cestu lietadlom odmieta 29. júla 2019, 18:29

Mladí si však uvedomujú horkosť situácie oproti staršej generáci viac. Sú citlivejší, informácie z internetu čerpajú od útleho veku. Virálne fotky a videá, ako trpia zvieratá či príroda – s tým v podstate vyrastali. Od malička videli, že to je čoraz horšie. Preto je pochopiteľné, že nestoja len tak obďaleč, keď Zem potrebuje pomoc. Nechcú sa totiž prizerať, ako sa ničí planéta. Greta Thunbergová celému svetu ukázala, že jej a mnohým ďalším ľuďom budúcnosť nie je ľahostajná.

Planéta umiera a je nám to úplne jedno. Máme však želiezko v ohni, švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú
Zdroj: TASR/DPA/Paul Zinken

Však je príliš mladá. No a čo?

Je to len tínedžerka, hovoria neprajníci. A čo? Vek je len číslo. To si predsa hovorí každý, čo pocítil, že starne. Prečo by to nemalo platiť aj pri Gréte, len v opačnom garde? Je mladá, no nie je slepá. Vidí, čo sa deje. Rozhodla sa s tým niečo spraviť. Nikto nie je príliš mladý na to, aby niečo zmenil – tak sa volá kratučká kniha, zbierka Grétiných rečí.

Protestovať začala, keď bola v 9. ročníku. Mala vtedy len 15 rokov a postávať pred parlamentom začala od 20. augusta v roku 2018. Dala si za cieľ, že bude protestovať až do tamojších parlamentných volieb naplánovaných na 9. septembra. Musela tak vynechať začiatok školského roka. Považovala však za potrebné poukázať na to, že planéta je v kríze a potrebuje „prvú pomoc“.

Už ju vidí celý svet

Motivovalo ju k tomu počasie. Minulé leto Švédsko zažívalo nevídané horúčavy, najväčšie suchá za vyše 260 rokov. Jej požiadavkou bolo, aby švédska vláda znížila uhlíkové emisie podľa Parížskej dohody. S transparentom Školský štrajk za klímu stála pred budovou každý deň až do volieb.

Protestovať však neprestala ani po nich. Pred parlament chodila už len v piatky, no nevzdala sa. A získavala tak pozornosť médií a tým pádom celého sveta. Pred štyrmi dňami protestivala už po 49-krát. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

School strike week 49. The climate crisis doesn’t go on summer holiday, and neither will we. #fridaysforfuture #schoolstrike4climate #climatestrike

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

V decembri 2018 prehovorila Mladá Švédka na klimatickej konferencii OSN v Katoviciach, v januári predniesla prejav na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Začal ju počúvať celý svet. A bolo načase.

Realita je taká, že ľudstvo žije na ekologický dlh. Znamená to, že sme už po 7 mesiacoch vyčerpali také množstvo surovín, aké dokáže naša planéta za rok obnoviť. Zvyšných 5 mesiacov žijeme jednoducho „na sekeru“.

Za jej snahy pomôcť planéte bola v marci dokonca nominovaná na Nobelovu cenu za mier. Na cenu navrhli 16-ročnú tínedžerku traja nórski poslanci zo Socialistickej ľavicovej strany.

Celosvetový štrajk študentov

Fridays For Future (Piatky za budúcnosť) sa postupne uchytil na celom svete. V piatok 15. marca dokonca štrajkovali desiatky miest a krajín v rátane Slovenska, bol to doposiaľ jeden z najväčších globálnych klimatických protestov na svete. U nás štrajkovali Košice, Liptovský Mikuláš, Žilina a Bratislava.

„Jedným z najčastejších argumentov, ktoré deti počúvajú od dospelých, sú, že nie sú riešenia,“ napísala na svojom Instagrame. „Nepočúvate vedu, pretože vás zaujímajú iba riešenia, ktoré vám umožnia pokračovať ako doteraz. A tieto odpovede už neexistujú. Nekonali ste včas. Aby sa zabránilo katastrofe, treba myslieť „katedrálne“. Musíme položiť základy, aj keď ešte nevieme, ako bude vyzerať strop. Musíme nájsť spôsob.“

Tínedžerka tvrdí, že politici povedia najskôr to, že zmeny sú potrebné a dôležité a spravia všetko preto, aby planéte pomohli. Na druhej strane stavajú elektrárne, cesty, pľundrujú prírodné zdroje. „Toto je najväčšia kríza, akej ľudstvo kedy čelilo. Nie je to niečo, pri čom stačí, že to „lajkujete“ na Facebooku,“ povedala koncom mája vo Viedni.

Je to len ekoteroristka

Vďaka nej sa za posledné mesiace spopulárnil pojem „ekoterorista“. Ľudia ho často používajú na internete v diskusiách. Volajú tak aj Gretu. Vraj tlačí na pílu a je ešte mladá, aby pochopila, za čo vlastne bojuje. Nájdu sa dokonca aj takí, ktorí ju považujú za židovskú agentku. Jej úlohou je destabilizácia a podobné nezmysly. Vznikli mnohé konšpiračné teórie o jej „tajomných prepojeniach“.

Gréta je pritom obyčajné dievča. Prestala jesť mesto či cestovať lietadlom, aby pomohla životnému prostrediu. Chodila do normálnej školy a chcela ukázať, že jej na planéte záleží. Jazdí najčastejšie na bicykli, elektrickým autom sa vyváža len výnimočne. Hoci má Aspergerov syndróm, cestuje po celom svete. Dokonca hovorí, že práve vďaka diagnóze dokáže lepšie prekuknúť, keď ľudia klamú. A proti politikom to je vraj cenná zbraň.

Gréta je dcérou úspešných rodičov. Mama Malena Ernmanová je opernou speváčkou, otec Svante Thunberg  je herec. Jeden z jej predkov je vedec Svante Arrhenius, laureát Nobelovej ceny za chémiu za vypočítanie dôsledkov skleníkových plynov v atmosfére. Možno aj preto si mnohí myslia, že dievča je len zaplatenou bábkou s peknou tváričkou.

„Nevyšli sme do ulíc, aby ste si s nami robili selfies a hovorili nám, že obdivujete, čo robíme. My, deti, to robíme preto, aby sme prebudili dospelých. Robíme to preto, aby sme vás donútili konať, pretože chceme späť naše nádeje a sny,“ povedala aktivistka v apríli počas návštevy senátu v Ríme.

Greta sa momentálne chystá uskutočniť plavbu jachtou do USA. Zo školy si vezme rok voľna, odmieta totiž letieť lietadlom. Za oceánom sa má zúčastniť dvoch klimatických konferencií, plavba započne v auguste. Do Ameriky by mali doraziť v priebehu dvoch týždňov. Na sociálnych sieťach môžeš aktivistku sledovať, dozvieš sa, ako sa jej darí. Plavbu jachtou na internete nájdeš pod označením #UniteBehindTheScience.

Domov
Zdieľať
Diskusia