Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2019, 6:00
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

5 vynikajúcich seriálov zo súčasnosti, ktoré nepozeráš, alebo ich vôbec nepoznáš

5 vynikajúcich seriálov zo súčasnosti, ktoré nepozeráš, alebo ich vôbec nepoznáš
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Či už je to Netflix, HBO alebo iné stanice, je tu pár seriálov, ktorým by si mal venovať pozornosť.

Na Filmkulte máme radi seriály a myslíme, že málokde si o nich prečítaš toľko čo tu. Venujeme sa zahraničným seriálom, veľkoprodukčnej tvorbe, anime, kvalitným „niche“ záležitostiam a pravidelne dávame do pozornosti novinky, ktorým spravidla trvá pár rokov, kým sa dostanú na Slovensko. 

Iba tento rok sme si posvietili na najlepšie originálne seriály Netflixu, 10 najlepších anime na Netflixe, posvietili sme si aj na 10 seriálov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou kvalitatívne prekonajú finále Game of Thrones a odporučili sme ti aj 10 skvelých tínedžerských seriálov. A keďže to GoT skončilo, navrhli sme ti ďalších 10 vynikajúcich televíznych sérii, ktoré aktuálne bežia, aby si sa mohol každý týždeň tešiť na nové časti.

Pre dnešok sme sa rozhodli, že si napozeráme 5 ďalších chválených počinov, ktoré sme ešte v týchto článkoch neodporúčali (aj keď sa už niektoré dočkali samostatných článkov). Okrem španielskej krimi ide o tohtoročné novinky, teda s výnimkou japonského anime a jeho aktuálnej 2. série. 

1. La Casa de Papel

Španielske krimi uchváti hlavne fanúšikov Prison Break. Záhadný muž menom Profesor v ňom vymyslí plán pre najväčšiu lúpež v španielskej histórii. Nájde si na to 8 zločincov, ktorí nemajú čo stratiť, a rozohráva tak nebezpečnú šachovú hru s políciou, štátnymi zložkami a sympatiami celého sveta. 

Seriál stojí na scenári, jednotlivých krokoch majstrovského plánu prepadu, šťastí a smole Profesora a jeho kumpánov a postavách ako takých. Veľmi rýchlo si ich obľúbiš a vzhľadom na plán zlodejov im začneš aj fandiť. Sledovanie spríjemňujú atraktívne ženy a muži, skvele natočené scény a hlavne vynikajúci herci na čele s Pedrom Alonsom, ktorý stvárnil šéfa prepadu Berlina. 

Odporúčané
Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy 19. marca 2024, 15:00

Pred dvomi týždňami Netflix vypustil von 3. sériu (naša recenzia tu). A síce opakuje koncept, ktorý nás už raz ohúril, stále ide o zábavné sledovanie. Pravdepodobne sa od neho nebudeš vedieť odpútať, keďže osudy postáv ti po 2 skvelých sériách nebudú vôbec ukradnuté. 

2. Aggretsuko

Spoznaj Retsuko, kancelársku krysu v účtovníckej firme, ktorá si hľadá vysnívaného manžela, bojuje s neférovým šéfom a klasickými životnými nástrahami. V živote má množstvo stresu, nie veľa priateľov a žije stereotypom. Jediným útočiskom je pre ňu karaoke klub, kde sa skrz vlastné metalové texty dostáva spod tlaku a ventiluje sa. 

Najsilnejšia zbraň seriálu tkvie v hlavnej postave a jej ceste za šťastím popri normálnom živote. Narozdiel od BoJacka stojí Aggretsuko nohami pevne pri zemi a je viac z bežného života každého z nás. Nesnaží sa tak často polemizovať o živote a budúcnosti, no keď už to robí, stojí to za to. 

Anime oplýva zaujímavými postavami a prehlbujúcimi sa vzťahmi. Momentálne sú vonku 2 série a epizódy nemajú viac ako 20 minút. Ideálne k jedlu, krátkemu oddychu alebo na večerné sledovanie v posteli.


PS: Práve som sa dozvedel, že Retsuko je panda. Celý čas som bol v tom, že mačka. Oukej.

3. The Boys

Sci-fi seriál od Amazonu podľa rovnomennej komiksovej predlohy pútal pozornosť už prvými trailermi. Už v nich sme mali možnosť spoznať svet plný superhdinov v skazenej spoločnosti. V spoločnosti, kde ani im nezostáva nič iné, len poslušne hrať podľa ich kariet. Ročne kvôli ich nedbalosti zomrie aj 100 civilistov (o ktorých sa vie), no superhrdinovia sú zlatou baňou korporátnych spoločností, a tak sa to vždy zametie pod koberec. 

Jedného dňa však Hughieho priateľku zvalcuje seriálová verzia Flasha v superrýchlosti, pričom sa vyhovára na neexistujúce aliby. Hughieho odmietajúceho finančnú úhradu za túto „nehodu“ vyhľadá záhadný Butcher. Ten chce superhrdinom klepnúť po prstoch, čo vyústi v ich okamžitý lov, pretras celej spoločnosti a v superhrdinských radoch.

The Boys sa nevyhli ohraným klišé stereotypom a aj niektorí herci mohli byť výraznejší. Vynahrádzajú to však atmosféra, postavy (či už civilné alebo tie so superschopnosťami), R-kový rating s množstvom drsných scén a originálne spracovanie sveta s nadľuďmi. Rozhodne ide o svieži vietor v žánri. Prvá séria vyšla v celosti 26. júla 2019 a ešte pred tým sme sa dozvedeli, že sa dočkáme aj tej druhej. 8 epizód má rýchle tempo a vyhýba sa zbytočnej vate, takže budeš hltať jednu epizódu za druhou.

4. Euphoria

V poslednom čase sa akoby roztrhlo vrece so seriálmi s nálepkou teen. Témy prvého sexu, stredoškolských vzťahov či drog sú neustálym lákadlom a televízni giganti si toho sú vedomí. Zatiaľ čo sa Sex Education z produkcie Netflixu nebálo pritlačiť na pílu a ukázať aj nahotu, Euphoria nezaostáva a servíruje komplexnejšie interakcie postáv doplnené o vážnejšie dramatické momenty.

Odporúčané
10 najlepších seriálov roka 2023 10 najlepších seriálov roka 2023 28. decembra 2023, 14:30

Dej sleduje mladú Rue v podaní sympatickej Zendayi, ktorá má vážne problémy s drogami a snaží sa pochopiť svoju sexualitu. Jej okolie na tom nie je o nič lepšie. Každá z postáv čelí prekážkam dospievania a niekedy tomu nechýba ani menšia porcia násilia. Ak sa ti v minulosti zapáčil práve spomínaný Sex Education či 13 Reasons Why, budeš nadmieru spokojný.

HBO si zvolilo osemdielny formát, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou zhltneš aj za jeden-dva dni. Seriál svižne odsýpa, na atmosfére značne pridáva aj hudba z produkcie Drakea a samotní herci hrajú na výbornú. Viac sa dočítaš v našom tipe na seriál tu. 

5. Russian Doll

V skratke ide o seriálovú variáciu na Groundhog Day. Ten istý deň dookola však neprežíva Bill Murray, ale Natasha Lyonne (Orange is the New Black) ako Nadia Vulvokov. Tá z nejakého dôvodu prežíva svoje narodeniny stále dookola. Zakaždým nejakým spôsobom zomrie a postupne sa snaží prísť na to, čo sa jej stalo a ako sa z toho dostať.

Prvá séria (oznámená už bola aj tá druhá) pozostáva z 8 polhodinových epizód) pracuje hlavne s morbídnym humorom, sarkastickou hlavnou postavou, časovými paradoxmi a na konci aj s takmer hororovou atmosférou. Russian Doll nerobí v žánri žiadnu revolúciu, ale pracuje so všetkými faktormi na výbornú a diváka aj vďaka svojej skromnejšej stopáži nikdy nenudí. Pomáhajú tomu ako skvelé herecké výkony, tak pár dejových prekvapení a samotná jeho atraktívnosť, ktorá sa stupňuje každou epizódou. Celú recenziu si môžeš prečítať tu.

Bonus: When They See Us

4-dielna miniséria od Avy Duvernay pracuje s neslávne známym prípadom Central Park Five, a teda 5 neplnoletých chlapcov z New Yorku. Tí boli v roku 1989 neprávom obvinení a odsúdení za znásilnenie a ublíženie na zdraví. Priznania z nich fyzickým aj psychickým nátlakom dostali policajti, ktorí chceli prípad rýchlo uzavrieť. Rolu, samozrejme, zohral aj rasizmus, policajná brutalita a podobne. 

Seriál nám ukazuje, čo sa dialo v onú noc, ako policajti vypočúvali deti a ako postupovali ďalej. Už od prvého momentu je jasné, že sledujeme veľmi smutný príbeh, ktorý síce má šťastný koniec, no za mnohých životoch zanechal veľmi hlboké jazvy. Prvé tri časti sa sústreďujú na mladších chlapcov a ich trápenie vo výchovných zariadeniach pre mladistvých, ako aj následné nesmierne náročné začlenenie do normálneho života. Vzhľadom na ich status bývalých trestancov v USA šlo o hororové skúsenosti. 

Odporúčané
Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu 5. júla 2023, 12:30


Posledná epizóda nám ukazuje príbeh Koreyho Wisea. Tomu zničila život okrem polície a súdneho systému aj jeho dobrosrdečnosť, o čom ti už však viac povie seriál. Koreyho odsúdili ako 16-ročného, a tak putoval vzhľadom na závažnosť činu rovno za mreže. Tam ho ako odsúdeného násilníka čakalo peklo. Nechcem ti nič prezrádzať, ale emotívny dopad poslednej epizódy ťa zanechá v depresii a hlbokom smútku. Ide o ďalší „krásny“ príklad toho, ako justičný a väzenský systém v USA dokáže zničiť životy ľuďom, či už sú vinní, alebo nie.

Miniséria má len 4 diely, takže ti čas pri nej strávený ubehne fakt rýchlo. Dozvieš sa o jednom z najsilnejších kriminálnych prípadov minulého storočia v skvele zrežírovanom projekte, pričom na jeho konci sa možno emocionálne zosypeš, rovnako ako 5 detí, ktorým tí svinskí policajti zničili životy. Viac si o nej môžeš prečítať v našej recenzii.


Honorable mentions: Ak stále nemáš dosť, alebo si všetky seriály vyššie videl, odporučiť môžeme aj nasledujúce počiny: Pose, What We Do in the Shadows, Dear White People, Dead To Me, The Society, Veep, After Life či Fleabag.

Domov
Zdieľať
Diskusia