Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2019, 10:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Hackeri ukradli dáta ruskej tajnej službe. Našli plány na odrezanie ruského internetu od zvyšku sveta

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Hackeri našli v Ruskej bezpečnostnej službe niekoľko znepokojujúcich projektov.

Hackerom sa úspešne podarilo ukradnúť množstvo dát obávanej ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Viac než 7,5 terabajtov dát bolo odcudzených zo spojenia FSB s jedným z ich partnerov, pričom našli aj niekoľko znepokojujúcich projektov, píše Forbes.

FSB je hlavnou ruskou bezpečnostnou agentúrou. Dáta boli ukradnuté od firmy SyTech a o krádež sa postarala hackerská skupian 0v1ru$. Okrem dohľadu, či sledovania informácií sa zaoberá aj vojenskými aktivitami.

Hackeri ukradli dáta z Ruskej bezpečnostnej služby. Našli plány na odrezanie internetu od zvyšku sveta
Hackeri ukradli dáta z Ruskej bezpečnostnej služby. Našli plány na odrezanie internetu od zvyšku sveta Zdroj: jasonvdh

Ruská bezpečnostná služba v posledných týždňoch pracovala napríklad na deanonymizácii anonymných internetových prehliadačov, ako je napríklad Tor. Na projekt  pod krycím menom Nautilus-S a začali pracovať ešte v roku 2012, pričom jeho časti sa vraj začali používať už pred piatimi rokmi.

Ruská tajná služba sa tak očividne už dlhú dobu snaží dešifrovať súkromné dáta užívateľov, a aj keď nevieme, ako sa v tomto pláne FSB darilo, ide o znepokojujúcu správu. Predpokladá sa totiž, že systém by mohla použiť na odhaľovanie politických disidentov.

V pláne bolo tiež totálne zrušenie súčasných sociálnych sietí na ruskej pôde, a tiež získavanie podkladov na pomoc štátu oddeliť ruský internet od zvyšných častí sveta.  Projekty sú však pozastavené, zrušené alebo ešte v plienkach. Hackeri získané dáta poslali médiám na zverejnenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia