Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2019, 16:16
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Americký prezident Trump nespoznal nositeľku Nobelovej ceny, ktorú sexuálne zneužívali bojovníci Islamského štátu

Americký prezident Trump nespoznal nositeľku Nobelovej ceny, ktorú sexuálne zneužívali bojovníci Islamského štátu
ZAUJÍMAVOSTI DONALD TRUMP
Uložiť Uložené

Donald Trump sa na stretnutí s aktivistami v Oválnej pracovni opäť vyznamenal.

Predstavitelia utláčaných menšín sa stretli s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, aby upozornili na svoje problémy.  Jednou z účastníčok bola aj 25-ročná Nadia Muradová, predstaviteľka jazídijskej menšiny z Iraku, ľudskoprávna aktivistka a laureátka Nobelovej ceny mieru za boj proti sexuálnemu násiliu.

Sama sa stala obeťou sexuálneho násilia bojovníkov Islamského štátu, niekoľko rokov ju znásilňovali a predávali ako sexuálnu otrokyňu. Prezidentovi Trumpovi na stretnutí rozprávala o tom, ako jej matku a šiestich bratov v roku 2014 zavraždili teroristi z ISIS. Viac ako 3-tisíc Jazídov je dodnes nezvestných. 

Trump Muradovú prerušil: „Ty máš Nobelovu cenu? To je úžasné. A za čo?“  Po prvotnom šoku mladá žena pokračovala vo svojom príbehu. V roku 2014 ju uniesli z rodného mesta Kocho a v zajatí ju držali 3 mesiace.

Vtedy iba 19-ročnú Nadiu denne bili, pálili cigaretami a opakovane znásilňovali. Utiecť sa jej podarilo, keď jeden z únoscov náhodou nezamkol dvere na dome, v ktorom ju držali. Pomoc jej poskytli susedia, ktorým sa ju podarilo prepašovať z teroristami kontrolovaného územia až do utečeneckého tábora v Duhoku, v Severnom Iraku. 

„Ty máš Nobelovu cenu? A za čo?“ Donald Trump nespoznal jazídijskú aktvistku, ktorá ho prosila o pomoc pre svoju menšinu
„Ty máš Nobelovu cenu? A za čo?“ Donald Trump nespoznal jazídijskú aktvistku, ktorá ho prosila o pomoc pre svoju menšinu Zdroj: Flickr

Dnes je z Nadii hlas pre všetky ženy, ktoré postihol podobný osud ako ju samotnú. Na stretnutí preto prosila Trumpa, nech so situáciou niečo urobí. Besnením Islamského štátu sú dodnes postihnuté  tisíce ľudí. 

„Ale ISIS je už preč, teraz sú tam Kurdi a kto? Poznám to územie veľmi dobre,“ reagoval Trump na jej prosby. Trump sa taktiež nezdal byť oboznámený so situáciou Rohingov v Mjanmarsku, ktorí sú v dnes považovaní za najprenasledovanejšiu menšinu na svete a ktorých systematické vyvražďovanie vládnymi vojskami môže byť klasifikované ako genocída. 

Kto sú Jazídi a prečo sú ohrození?

Jazídi sú kurdská etnická skupina a ich počet sa po celom svete predpokladá na viac ako 700-tisíc. Patria do jednej z najstarších menšín v Iraku. Ich náboženstvo má prvky kresťanstva. 

Napriek tomu, že už v minulosti boli utláčanou menšinou, situácia sa vyhrotila 3. augusta 2014, keď teroristi Islamského štátu obkľúčili kurdské mesto Sinjar a zabili všetkých mužov, ktorí sa k nim odmietli pripojiť. Ženy a deti uniesli, znásilňovali a predali do otroctva.  Z mesta muselo utiecť viac ako 200 000 ľudí.  Desaťtisíce z nich sa skrývali v horách, mnohí sa uchýlili v utečeneckých táboroch, kde žijú dodnes. Podľa štúdie z roku 2017 sa odhaduje, že masaker v Sinjari si vyžiadal takmer 4 400 ľudských životov a 10 800 ľudí z mesta uniesli. O mnohých z nich sa dodnes nič nevie.

Domov
Zdieľať
Diskusia