Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2019, 12:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Rusku z roztopeného permafrostu profitujú lovci mamutích pozostatkov. Biznis presahuje hranicu 50 miliónov eur ročne

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

V Jakutsku sa podľa odhadov ukrýva viac ako 500-tisíc mamutích pozostatkov.

Roztopený permafrost v odľahlých častiach Ruskej federácie neukrýva len desiatky tisíc rokov staré červy. The Guardian teraz upozorňuje, že miestni úradníci z Jakutsku majú z klimatických zmien čoraz väčšie obavy, pretože miznúci permafrost vytvára nové príležitosti pre lovcov, ktorých priťahujú pozostatky mamutov.


Trh s fosíliami nie je v Rusku takmer vôbec regulovaný, a tak sa v Jakutsku ročne vyťažia pozostatky za viac ako 50 miliónov eur. Obrovský záujem o tieto fosílie vznikol za posledné roky v Číne.

Mamutie kly čiastočne vystriedali kly slonov afrických, ktoré v Číne tvorili veľkú časť čierneho trhu. Kly mamutov zosnulých pred tisíckami rokov však mnohí začali akceptovať ako etickejšiu alternatívu pre potreby rôznych obradov a výrobu šperkov.


V Rusku sa vďaka roztopenému permafrostu pozostatky mamutov objavujú oveľa jednoduchšie. Stovky mužov tam chodia pracovať sezónne, a teda za niekoľko nálezov zarobia dostatočné množstvo peňazí, aby mohli nasledujúce mesiace v roku oddychovať. Niektorí miestni podnikavci dokonca začali mamutie fosílie hľadať aj v ťažko dostupných vodných tokoch, kam vysielajú potápačov.


Miestny úradník odhaduje, že v Jakutsku zostáva okolo 500-tisíc ton nevykopaných mamutích fosílií. V roku 2018 pritom lovci vykopali cez 100 ton pozostatkov a ak to takýmto tempom bude pokračovať, poškodzovanie permafrostu môže spôsobiť prírodnú katastrofu. Aj preto volajú úradníci aj odborníci po regulácii, ktorá je vraj na stole a pracuje sa len na dolaďovaní detailov.

Domov
Zdieľať
Diskusia