Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2019, 8:55
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slovensko je 23. najmierumilovnejšou krajinou sveta. Najlepšia je Európa, najhoršie dopadol Blízky východ

ZAUJÍMAVOSTI REBRÍČEK SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pozri si detailnú štúdiu, vďaka ktorej získaš skvelý prehľad o bezpečnostnej situácii vo svete.

Organizácia Vision of Humanity každý rok aktualizuje svoj rebríček s názvom Global Peace Index a inak tomu nie je ani teraz. Za obdobie 365 dní zbierajú odborníci na rôzne oblasti dáta zo všetkých krajín sveta a vytvárajú obraz o stave mieru na zemeguli. Najnovšie vydanie je zverejnené na stránke Visionofhumanity.org. Pozri sa, čo všetko sa stihlo zmeniť k lepšiemu i horšiemu.

Island je prvý už jednu dekádu

Prvou pozitívnou správou je, že celkové skóre všetkých krajín sa mierne zlepšilo, a to o 0,09 %. Na prvom mieste zostáva už dlhé roky Island, za ním Nový Zéland a prvú trojicu uzatvára náš západný sused - Rakúsko. Naopak, najhoršie tentokrát dopadol Afganistan, ktorý z posledného miesta predbehla Sýria a tretí je Južný Sudán.

Čo sa týka svetových regiónov, najvýraznejšie si polepšila Rusko a tzv. Eurázia. Zhoršenie situácie je viditeľné v oblasti strednej Ameriky a Karibiku. 86 krajín zaznamenalo zlepšenie svojej situácie, 76 zasa zhoršenie.

Slovensko je 23. najbezpečnejšou krajinou sveta. Najlepšia je Európa, najhorší Blízky východ
Slovensko je 23. najbezpečnejšou krajinou sveta. Najlepšia je Európa, najhorší Blízky východ Zdroj: visionofhumanity.org

Prvýkrát sa meral aj dopad klimatických zmien. Takmer 1 miliarda ľudí žije v oblastiach, ktoré sú mimoriadne ohrozené vrtochmi počasia. 22 % z nich sa nachádza v mierumilovných krajinách, 44 % zasa v nebezpečných. Najväčšie množstvo ohrozených ľudí žije v Ázii a Pacifiku, najmenej v Rusku a Eurázii.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Potešilo aj zmiernenie konfliktu na Ukrajine, vyriešenie sporu Severné Macedónsko a Grécko či o trochu menej rozbrojov v Rwande. Výstražný prst platí najmä pre Nikaraguu, Burkinu & Faso či Brazíliu a Irán.

Slovensko stále v TOP 30

A čo naše Slovensko? V celosvetovom rebríčku sme sa umiestnili na skvelej 23. priečke, no je tu stále veľký priestor na zlepšenie. Česi sú dokonca 10., Slovinci 8. a o dve miesta nás predbehli aj Maďari. Naša pozícia zostala oproti minulému vydaniu rebríčka nezmenená. Za sebou sme zanechali množstvo známych krajín a musíme si priznať, že žijeme v bezpečnom a mierumilovnom štáte.

Slovensko je 23. najbezpečnejšou krajinou sveta. Najlepšia je Európa, najhorší Blízky východ
Slovensko je 23. najbezpečnejšou krajinou sveta. Najlepšia je Európa, najhorší Blízky východ Zdroj: visionofhumanity.org

Čo sa týka európskeho rebríčka, tak sme 16. z 36. Treba však pripomenúť, že práve Európa je najmierumilovnejším kontinentom a ležia tu najvyspelejšie krajiny zemegule.

Celú štúdiu s podrobnými detailami nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia