Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2019, 20:06
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na nových záberoch sa ukazuje sovietska ponorka, ktorá je rádioaktívna aj 30 rokov po tom, čo sa potopila

ZAUJÍMAVOSTI NÓRSKO
Uložiť Uložené

Nórsko sa roky obáva negatívneho dopadu na svoj rybolov.

Sovietska ponorka, ktorá skončila na morskom dne po požiari pred 30 rokmi, dodnes vyžaruje radiáciu. Komsomolets, ako znelo meno ponorky, mala byť jedna z najmodernejších strojov svojej doby, ale incident v Nórskom mori jej ďalšiu produkciu skomplikoval. Keď v roku 1989 vypukol na palube požiar, zomrelo tam 42 zo 69 námorníkov, informoval Business Insider. 

Na morskom dne zostal vrak ponorky poháňanej jadrovými reaktormi, čo spôsobovalo vrásky na čelách odborníkov a najmä Nórov, ktorí sa obávali, že by rádioaktívny materiál mohol začať presakovať do vody a poškodiť tak tamojší rybolov. Vo výzbroji ponorky boli dokonca dve torpéda s plutóniom.

Odoberanie vzoriek vody okolo vraku prebieha pravidelne od incidentu a zvýšenú mieru radiácie už výskumníci v minulosti zaznamenali viackrát. Výsledky zo vzoriek znepokojili vedcov v 90. rokoch aj v roku 2007. Tentokrát boli odobraté tri vzorky, z ktorých dve zvýšenú mieru radiácie neobsahovali. V tej poslednej výskumníci zaznamenali až 100-krát vyššiu hladinu radiácie ako v nekontaminovanej morskej vode.

Odporúčané
FOTO: Daj si „think week“ v štýlovej chate pri Zlíne. Škandinávsky interiér budeš milovať FOTO: Daj si „think week“ v štýlovej chate pri Zlíne. Škandinávsky interiér budeš milovať 19. augusta 2023, 11:00

„Je dôležité, aby monitorovanie tejto jadrovej ponorky pokračovalo, aby sme mali aktuálne znalosti o znečistení v oblasti okolo vraku,“ vyhlásila Hilde Elise Heldal z Nórskeho inštitútu pre morský výskum. Ponorka leží v hĺbke takmer 1,5 kilometra, vďaka čomu nie je obrovským rizikom, avšak šanca na výrazné znečistenie radiáciou stále existuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia