Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2019, 10:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Čínski vedci chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimérach by sa mali robiť experimenty

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Chiméry však prinášajú aj veľké množstvo nebezpečenstva.

Čínskym vedcom sa už podarilo vytvoriť opicu s niekoľkými ľudskými mozgovými génmi a ak sa bude v podobných výskumoch pokračovať, budeme si môcť takpovediac nastaviť inteligenciu opice podľa vlastnej vôle. Tieto hybridy sa nazývajú chiméry, podľa mýtických zvierat, a sú skutočné už niekoľko mesiacov, aj napriek tomu, že to znie hrozivo.

Veľká skupina vedcov však už proti „výrobe“ opičých chimér začalo protestovať, píše portál DailyMail. Čím viac ľudských génov má opica v mozgu (dá sa to len do určitého genetického limitu), tým väčšmi sa stáva človekom, cíti, rozmýšľa a uvažuje. Vedci sa domnievajú, že robiť experimenty na takto pokročilých živých bytostiach je nanajvýš neetické a nemalo by sa to diať.

Chiméra myši a jej potomkovia

Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty
Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty Zdroj: NIMH

Chiméry pritom majú viacero vedeckých využití. V mnohých ohľadoch sa k nim pristupuje ako k náhradám ľudí – skúmala sa napríklad transplantácia orgánov a teraz je na pláne veľký výskum Alzheimerovej choroby, a to na opičej chimére, ktorá bude ľuďom výrazne podobnejšia než tie vytvorené doteraz.

Aj napriek tomu, že sa možno zdá, že použiť cítiace tvory na riešenie choroby nie je dobrý nápad, etická dilema je tu o niečo komplikovanejšia. Alzheimerova choroba je jedinou chorobu v západných krajinách, ktorá nemá efektívnu liečbu. Jeden z desiatich ľudí nad 65 rokov trpí touto chorobou, pričom len v USA je to vyše 5 miliónov ľudí.

Zákerná choroba spôsobuje, že sa v mozgu začnú zhromažďovať špeciálne telieska nazývané amyloid beta. Vláknité bielkovinové štruktúry majú na svedomí postupné odumieranie mozgových buniek, až sa choroba, najprv cez demenciu, rozvinie do natoľko vážneho štádia, že človek zomiera. V mozgu nefungujú látkové premeny ani mozgové centrá.

Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty
Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty Zdroj: phys.org

Mimoriadne vážna a nebezpečná choroba pritom nemá známy pôvod – doteraz netušíme, čo Alzheimerovu chorobu spôsobuje a náš výskum je limitovaný na používanie laboratórnych myší a potkanov. Možnosť využiť niečo, čo sa na človeka podobá viac, ako práve chiméry, by mohlo byť prelomové vo výskume Alzheimerovej choroby. Objaviť by sa mohla príčina aj účinný spôsob liečby.

Trpieť však budú tisícky iných tvorov. Na druhú stranu, teraz Alzheimerovou chorobou trpia milióny ľudí. Použitie chimér však automaticky neznamená nájdenie liečby. Aktuálne je to len nádej, ani zďaleka nie istota.

Porovnanie zdravého mozgu s mozgom postihnutým Alzheimerovou chorobou

Čínski vedci chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty
Čínski vedci chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty Zdroj: NIA/NIH

Anketa:
Ako by si etickú dilemu vyriešil ty?
Použil chiméry na experimenty
Nepoužil chiméry
Použil chiméry na experimenty
43 %
547 Hlasov
Nepoužil chiméry
57 %
733 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia