Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2019, 11:25
Čas čítania 0:00
Adam Smeták

Urobil som si testy DNA: Zistil som, odkiaľ pochádzam a našiel som 1135 príbuzných

REFRESHER
Uložiť Uložené

Rodokmene, matriky ani spomienky prarodičov nepomohli, tak som sa nechal otestovať v laboratóriu.

Tento rok v apríli som si nechal urobiť testy DNA. Po rokoch som vďaka tomu našiel odpoveď na otázku, ktorá ma pálila už od detstva: Kto vlastne som? Mojou motiváciou bola nielen zvedavosť, ale aj šikanovanie, ktorému som v detstve čelil kvôli tomu, že som „bol tmavší“ ako všetci okolo mňa. V rodine som žiadnych cudzincov nemal, všetci predkovia, ktorých som vyhľadal, niesli rýdzo české priezvisko a mne nezostalo než teoretizovať, odkiaľ sa moja snedá pleť vzala.

V dospievaní šikanovanie ustalo a spolu s tým odznela aj túžba nájsť odpoveď na otázku, odkiaľ pochádzam. Takú malichernosť, akou je tmavšia pokožka, ľudia okolo mňa prestali riešiť, a ja som prestal svoju odlišnosť vnímať. Kedysi pálčivá otázka sa pre mňa otvorila znovu až tento rok na začiatku roka, kedy som na internete narazil na reklamu upozorňujúcu na možnosť urobiť si testy DNA. Dovtedy ma táto možnosť ani nenapadla. Považoval som ju za niečo ťažko dostupného a drahého.

Testy DNA sú trendom

Ako sa ale ukázalo, v dnešnej dobe sú už testy DNA komerčnou záležitosťou, ktorá je cenovo dostupná v podstate pre každého, kto sa nebojí trochu našetriť. Môj test stál 79 dolárov (zhruba 71 eur), priemerná základná cena DNA testu sa točí okolo 100 dolárov. Väčšina spoločností podnikajúcich v tomto odbore ale často pristupuje k zľavám, a tak si stačí počkať napríklad na deň matiek či otcov, kedy si možno test DNA zaobstarať za cenu nižšiu až o niekoľko desiatok dolárov.

Odporúčané
Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina 10. júla 2019, 16:43

Najspoľahlivejšími na trhu sú AncestryDNA, MyHeritage a 23andMe. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody, ale všetci sa chvália významnou užívateľskou databázou, vďaka ktorej je možné predpokladaný pôvod určiť bez väčších odchýlok. Najväčší z nich má AncestryDNA (14 miliónov testovaných), 23andMe doteraz využilo 9 miliónov ľudí a testy DNA od MyHeritage využilo 2,5 milióna užívateľov.

Ja som si zvolil test od MyHeritage. Hoci má až tretiu najväčšiu databázu testovaných, orientuje sa viac ako konkurencia na európsky trh a na rozdiel od 23andMe a AncestryDNA s citlivými údajmi svojich užívateľov neobchoduje. Aspoň to tvrdí vo svojich obchodných podmienkach. Okrem toho býva aj cenovo najvýhodnejší, otestovanie je najjednoduchšie a trvá najkratšiu dobu. Ak ale chcete komplexnejšie dáta alebo vás viac zaujímajú vaše genetické predispozície k rôznym chorobám, spoločnosti s väčšou databázou pre vás budú lepšou voľbou. Ale o tom ešte neskôr.

Ako testovanie prebieha

Svoju objednávku som urobil 15. apríla tohto roka. Presne za týždeň mi dorazil testovací set, ktorý obsahoval dve skúmavky s konzervačnou tekutinou, dve vatové tyčinky a obálku s predtlačenou adresou laboratória, kde budú analyzovať DNA z mojich slín.

Udělal jsem si testy DNA: Zjistil jsem, odkud pocházím a našel jsem 1135 příbuzných
Udělal jsem si testy DNA: Zjistil jsem, odkud pocházím a našel jsem 1135 příbuzných Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Samotný zber DNA bol veľmi prostý. Stačilo si vatovou tyčinkou minútu trieť vnútornú stranu ľavého líca a následne ju zlomiť, vložiť do skúmavky a uzavrieť. Ten istý postup som potom zopakoval s druhou tyčinkou a pravým lícom. Celý set som následne vložil do obálky, zalepil, odoslal a už mi nezostávalo než dúfať, že sa balík po ceste nestratí a ja sa za proklamovaných 4-5 týždňov dozviem, kto som.

Odporúčané
Vladimír prežil klinickú smrť: Žiadne svetlo ani tunel, stál pri mne strážny anjel. Je zázrak, že som prežil (Rozhovor) Vladimír prežil klinickú smrť: Žiadne svetlo ani tunel, stál pri mne strážny anjel. Je zázrak, že som prežil (Rozhovor) 11. júna 2019, 16:38

Na výsledky som čakal niečo cez mesiac. Po celú dobu som mal prístup k informáciám, ako je s mojím genetickým materiálom zaobchádzané. Ampulky s mojím sterom boli do laboratória prijaté asi týždeň po odoslaní. Následne prebehla extrakcia mojej DNA, ktorá bola následne znásobená (boli vytvorené kópie mojej DNA, aby mali laboratórni pracovníci dostatok vzoriek).

Následne bola moja DNA umiestnená na genotypizovaný DNA čip a podstúpila proces hybridizácie. Čip potom prečítal počítač a získané biologické informácie previedol do digitálnej formy. V poslednej fáze procesu algoritmy určili, odkiaľ pochádzajú segmenty mojej DNA a na základe toho vypočítali odhad mojej etnicity.

Kým sa zhruba 8 800 kilometrov odomňa kompletizovali výsledky, pracoval som na reportáži v Chanově. Do Prahy som sa vracal neskoro popoludní vlakom. Po ceste som len tak letmo, zo zvyku, skontroloval mailovú schránku, k môjmu prekvapeniu som tam objavil správu s odkazom na výsledky môjho DNA testu.

Po chvíli váhania som sa ich rozhodol zobraziť. Predstavenie výsledkov prebehlo pomocou krátkej animácie točiacej sa zemegule, ktorá sa vždy pozastavila a na mape sa zvýraznil jeden z regiónov, z ktorých pochádzajú moji predkovia. A ja som neveril svojim očiam.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 66912 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Akých mám predkov a prečo ma to toľko prekvapilo
  • Akých genetických predkov majú Slováci
  • Ako som vďaka testu našiel príbuzných z celého sveta
  • Ako môžete vďaka testu DNA odhaliť riziko rakoviny, cukrovky a ďalších vážnych chorôb
  • Prečo leží v manipulácii s DNA budúcnosť
Domov
Zdieľať
Diskusia