Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. júla 2019, 16:43
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina

Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina
Zdroj: Luciin Archív
REFRESHER LGBT+
Uložiť Uložené

Lucia nám z vlastnej skúsenosti porozprávala o tom, či je na Slovensku ťažké vychovávať deti párom rovnakého pohlavia.

Vychovávať deti v partnerstve rovnakého pohlavia je na Slovensku nielen netradičné, ale pre mnohých ľudí aj nepochopiteľné. 36-ročná Lucia a jej partnerka Katka sa však nad takýmito názormi nepozastavujú a spoločne sa tešia zo 4-ročných dvojčiat. 

O obe deti sa príkladne starajú a poskytujú im dostatočné množstvo lásky, pozornosti a starostlivosti. „Deti to chápu tak, že každá rodina je iná. Niekto má iba mamu, niekto má iba otca, tie naše majú zase dve maminy,“ hovorí Lucia, ktorú dokáže nahnevať, ak niekto tvrdí, že rodina musí byť automaticky zložená len z muža a ženy. 

Odporúčané
Ako lesba sa na Slovensku sama v noci bojím. Za jazvy zo sebapoškodzovania sa nehanbím, tvrdí youtuberka Aless Ako lesba sa na Slovensku sama v noci bojím. Za jazvy zo sebapoškodzovania sa nehanbím, tvrdí youtuberka Aless 2. júna 2019, 12:08

„Napriek tomu, že nie som zapísaná na rodnom liste svojich detí a nemáme spoločnú DNA, neznamená to, že nie som ich matka. Sú takí rodičia, ktorí deti týrajú, opustia ich, neplatia za nich a ani sa o nich nestarajú. Sú všetci títo ľudia viac rodičmi ako ja iba pre spoločnú krv?“

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa Lucia s Katkou rozhodli, že budú mať spolu deti
  • Aké je to na Slovensku vychovávať deti párom rovnakého pohlavia
  • Či sa niekedy stretli so spoločenskými predsudkami 
  • Či ich deti vnímajú, že majú netypickú rodinu
  • Čo si myslia o LGBTI situácii na Slovensku
  • Aké mužské vzory majú v živote ich deti
  • Aké absurdné obavy má spoločnosť o výchove detí homosexuálnym párom

Ako dlho ste s partnerkou spolu a kedy ste sa rozhodli mať deti? 

S partnerkou Katkou sme spolu 9 rokov a pred 5 rokmi sme sa rozhodli, že v zahraničí podstúpi umelé oplodnenie. Mali sme šťastie a narodili sa nám dvojčatá – chlapec aj dievča. 

Na Slovensku sa umelé oplodnenie nedalo podstúpiť?

Myslím, že nie, lebo na Slovensku sú tie pravidlá prísnejšie. Na Slovensku by sme to museli absolvovať s mužom, ktorý bol na papieri automaticky zapísaný ako otec a to sme nechceli. 

A na rodnom liste svojich detí ste teda uvedené obe ako rodičia?

Nie. V zahraničí sme podstúpili iba to umelé oplodnenie, no partnerka rodila na Slovensku. Deti majú tým pádom slovenské občianstvo, ale ja nie som oficiálne uvedená na rodnom liste ako matka, takto to na Slovensku nefunguje. 

Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina
Zdroj: Luciin Archív

Vaše deti majú takmer 5 rokov, vnímajú už v tomto veku, že majú dve mamy, čo iní spolužiaci asi nemajú?

Určite si už všimli, že iné deti majú otca. No myslím si, že to chápu tak, že každá rodina je iná. Niekto má iba mamu, niekto má iba otca, tie naše majú zase dve maminy. Presne takto to rozprávajú v škôlke svojim kamarátom a nikto s tým nemá najmenší problém. 

Vy alebo vaša partnerka ste sa ešte neocitli v situácii, kde by s tým ľudia  v okolí mohli mať problém? 

Úprimne si nespomínam situáciu, kde by to pre niekoho bol problém, lebo to nikdy nikto naozaj neriešil. Pri pôrode to celý zdravotnícky personál bral normálne. Lekári nemajú čas riešiť takéto veci. Oni sa starali o to, aby boli naše deti v poriadku, kedže sa narodili o mesiac skôr. Kvôli tomu boli aj 10 dní na oddelení pre predčasne narodené deti a tam som za nimi chodila každý deň, bez akéhokoľvek pocitu diskriminácie.

Nemôžem povedať ani pol krivého slova na nikoho z tej nemocnice. Za to, ako sa postarali o deti som im nesmierne vďačná. A takisto to momentálne funguje aj v škôlke. Všetci vedia, že deti majú dve mamy, ale neviem o tom, že by s tým niekto mal problém. Akonáhle to neovplyvňuje ich život, tak im to môže byť jedno. A ten, kto si chce niečo nájsť, tak si niečo nájde. Aj keby som žila s mužom, tak by si taký človek našiel niečo iné, čo by mu vadilo. 

Keď im chýba nejaký člen rodiny a iný dokáže jeho pozornosť, lásku a starostlivosť vykompenzovať, tak si nemyslím, že by mali utrpieť nejakú traumu do života. 

Nikdy ste teda pri rozhodovaní nebrali do úvahy spoločenské predsudky?

Mám už 36 rokov a nikdy som nemala problém s tým, že ma priťahujú ženy a ani s tým, že som sa s partnerkou rozhodla mať deti. Samozrejme, to neznamená, že hneď, ako niekoho spoznám, tak sa predstavujem svojou orientáciou. Bola som však otvorená a nestretla som sa so žiadnou výrazne negatívnou reakciou.

Možno sa stalo, že to niekomu prekážalo, bol ku mne rezervovaný a držal si odstup, no ja to akceptujem. Mne tiež na niektorých ľuďoch vadia isté veci a držím si preto od nich odstup. To je prirodzené. Do výrazného konfliktu som sa však kvôli orientácii nedostala. 

Odporúčané
Tieto základné práva sú homosexuálom na Slovensku odopierané. Adopcia detí nie je ani zďaleka najväčším problémom Tieto základné práva sú homosexuálom na Slovensku odopierané. Adopcia detí nie je ani zďaleka najväčším problémom 7. februára 2019, 10:34

Zúčastňujete sa aj Pride pochodov, poprípade sa stýkate s inými pármi v LGBTI komunite?

Nie, nechodíme na Pride pochody a takisto sa cielene nestretávame s inými homosexuálnymi pármi. Nikdy nám nevznikla tá potreba, fungujeme totiž normálne ako ostatné rodiny so susedmi, so známymi aj s kamarátmi, ktorí majú deti v podobnom veku ako my. Nepotrebujeme teda túto komunitu špeciálne vyhľadávať, keďže máme dosť vecí na starosti. Aktívne sa na týchto udalostiach teda nezúčastňujeme.  

Ako vnímate to, keď sa pred každými voľbami vyťahuje otázka práv homosexuálov a registrovaného partnerstva? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67100 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa niekedy stretli so spoločenskými predsudkami 
  • Či ich deti vnímajú, že majú netypickú rodinu
  • Čo si myslia o LGBTI situácii na Slovensku
  • Aké mužské vzory majú v živote ich deti
  • Aké absurdné obavy má spoločnosť o výchove detí homosexuálnym párom
Domov
Zdieľať
Diskusia