Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2019, 13:28
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bude aj 36 stupňov: 8 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy

Bude aj 36 stupňov: 8 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Zdroj: unsplash
ZAUJÍMAVOSTI POČASIE
Uložiť Uložené

Teplo bude čoraz väčšie a väčšie.

Slovensko už niekoľko týždňov trápia obrovské horúčavy, ktoré sú podľa klimatológov nezvyčajné aj na jún. V skutočnosti by malo byť o pár stupňov chladnejšie, no kvôli klimatickým zmenám bojujeme s ohromným teplom a už sa to jednoducho nedá vydržať.

Dali sme pre teba dohromady 7 užitočných tipov, vďaka ktorým prežiješ horúčavy, ktoré sa budú len a len zhoršovať. Už čoskoro bude ortuť teplomera v Bratislave ukazovať aj 36 stupňov v tieni a to sa skrátka nedá vydržať. Ak teda extrémne teplo sužuje aj teba, určite vyskúšaj niektorý z nasledujúcich tipov, aby si leto prežil v poriadku.

Nos topánky z ľahkých materiálov

Radšej staré Vansy ako hrubé jednotky Jordany. Naše nohy (a špeciálne prsty na nich) sú extrémne senzitívne na teplo a pokiaľ sa budú potiť, budeš to poriadne cítiť. Do letných horúčav preto radšej zvoľ ľahkú obuv, keďže v teplotách nad 30 stupňov platí, že pohodlie je prednejšie než finálny vzhľad.

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash

Jedz a pi, aj keď nie si smädný

To, že máš byť v horúčavách hydratovaný, ti snáď hovoriť nemusíme. Dostatok tekutín však prijímaj aj napriek tomu, že v danej chvíli nie si smädný. Tvoje telo dá totiž nedostatok vody najavo až po chvíli a v kritických horúčavách ťa môže napríklad začať bolieť hlava. S dodržiavaním pitného režimu ti pomôžu dokonca aj špecializované aplikácie, ktoré ti budú pripomínať, kedy sa máš napiť. Denne by si mal vypiť aspoň 2 litre vody.

Pi to, čo ťa osvieži

Ideálna je v prvom rade voda, no ak si miluješ vychutnať chladený nápoj ako napríklad pivo, určite by si mal siahnuť po nealko alternatíve. Prísť domov unavený po práci a mať možnosť otvoriť si orosenú plechovku je fantastický pocit.

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash
 

Osviežuj sa priebežne

Aj napriek tomu, že si pomôžeš len krátkodobo, príjemné a spontánne osvieženie je vždy fajn. Opláchnuť si raz za pár hodín tvár vodou, dať si studenú sprchu alebo si v drogérii kúpiť vodu v rozstrekovači sa naozaj oplatí a rozhodne schladí tvoj horúci deň. Studené tekutiny sú to, čo ti v týchto dňoch pomôže najväčšmi.

Ostatní ľudia sálajú teplo

Síce ti nechceme povedať, že máš byť asociálom, no ľudské telo vyžaruje ohromné množstvo tepla. Ak teda nechceš, aby tvoja noc bola kúpeľom vo vlastnom pote, odporúčame ti príliš sa netlačiť na svojho partnera či partnerku. Extrémne rýchlo sa totiž obaja začnete potiť a platí to aj vtedy, keď sa na verejnosti držíte za ruku, dlho sa objímate alebo robíte čosi intímnejšie.

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash

V noci stále chladno

Ak v noci spávaš sám a stále ti je nepríjemne teplo, skús si pred spaním schladiť prikrývky. Neodporúčame ti ich máčať v studenej vode, keďže ti akurát navlhne matrac, no mnoho ľudí odporúča vyzlečené obliečky jednoducho hodiť na pár minút do mrazničky či vyprášiť vonku. Samozrejme, riskuješ nepríjemné vône, no ten chladný spánok bude rozhodne stáť za to.

Nepreháňaj to s klimatizáciou

Pracovať v teple sa zrejme nechce nikomu, no aj klimatizácia má svoje limity. Chladiť vzduch by si mal iba do určitej hranice a tou je približne 7 až 10 stupňov. Presne to je maximálny rozdiel medzi vonkajším a vnútorným vzduchom, ktorý väčšina klimatizácií dokáže spracovať bez toho, aby príliš zvlhčovali vzduch. Navyše, nebudeš mať problémy ani s teplotnými šokmi.

Vyhni sa alkoholu

Konzumácia alkoholu (a tiež drog) telo zohrieva a v konečnom dôsledku to nie je vôbec zdravé. Jedno vychladené pivko ti síce neublíži, no shotu čohosi tvrdšieho určite radšej odolaj, to isté platí aj pre drogy, ktoré väčšinou zvyšujú  tep aj telesnú teplotu (aj keď tým by si sa mal vyhýbať radšej vždy).

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia