Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2019, 15:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Alkohol je najškodlivejšou drogou pre spoločnosť, zistila austrálska štúdia

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Austrálska štúdia spomedzi 22 látok najviac skritizovala práve alkohol.

Najškodlivejšou návykovou látkou v austrálskej spoločnosti je alkohol. Takto znie záver austrálskej štúdie, ktorú si nechala vypracovať nemocnica St. Vincent’s Hospital z mesta Melbourne. Na pomoc si zavolala 25 odborníkov z rôznych sfér súvisiacich s užívaním drog od expertov na závislosti až po zamestnancov pracujúcich s ľuďmi bez domova, upozornilo The Age.

Spoločnými silami hodnotili 22 rôznych látok a každej prisudzovali skóre od 0 po 100. Hlavnými faktormi, ktoré rozhodovali o výške skóre, boli následky a škody, ktoré tieto látky spôsobovali obyvateľom. A najhoršie dopadol alkohol.

Alkohol je najškodlivejšou drogou pre celú spoločnosť, oznámila nová štúdia
Alkohol je najškodlivejšou drogou pre celú spoločnosť, oznámila nová štúdia Zdroj: Pixabay

Odborníci prisúdili alkoholu skóre 77 zo 100, metamfetamínu 66 bodov, heroínu 58 bodov a fentanylu zase 51 bodov. Možno trochu prekvapivo, kokaín skončil len s 25 bodmi a marihuana so 17 bodmi. Štúdia zároveň skúmala, do akej miery tieto látky škodia samotnému užívateľovi a potom aj to, ako škodia jeho okoliu. Alkohol mal so 41 bodmi horší vplyv na okolie ako na užívateľa.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Štúdia upozorňuje, že v Austrálii kvôli alkoholu ročne zomrie skoro 6000 obyvateľov. Aj z tohto dôvodu stoja škody alkoholizmu austrálsku vládu skoro 7 miliárd dolárov ročne, pretože alkohol nemusí spôsobovať len priame ochorenia, ale aj pridružené diagnózy či rozbíjať rodiny. Za najväčší problém výskumníci označili negatívne účinky alkoholu v spojení s jeho rozsiahlou dostupnosťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia