Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2019, 10:45
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Obrovská zmena pre katolíkov, upravila sa modlitba Otčenáš

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zmenila sa jedna veta, no veľmi dôležitá.

Miesto frázy „...a neuveď nás do pokušenia“, sa budú veriaci modliť „...nedopusť, aby sme podľahli pokušeniu“. Pápež František už túto zmenu schválil, informoval vo štvrtok denník The Guardian.

Pozmenená verzia Otčenáša sa objaví v treťom vydaní Rímskeho misálu, ktorá obsahuje sprievodné texty pre omše v rímskokatolíckej cirkvi. O zmene sa vážne hovorí približne od roku 2017.

Odporúčané
 Kňaz youtuber: Wi-Fi do kostola nepatrí, väčšina kňazov si plní svoje úlohy. Žiaľ, sú aj takí, ktorí sa pošmyknú (Rozhovor) Kňaz youtuber: Wi-Fi do kostola nepatrí, väčšina kňazov si plní svoje úlohy. Žiaľ, sú aj takí, ktorí sa pošmyknú (Rozhovor) 8. februára 2019, 11:33

„Nie je to dobrý preklad, pretože hovorí o Bohu, ktorý zvádza na pokušenie,“ povedal v minulosti pápež. Nie všetkým sa však zmena pozdáva, keďže Otčenáš vo svojom „originálnom znení“ už všetci veľmi dobre poznajú a v mnohých veriacich je zakorenený. 

Odporcovia sa obávajú, že nové znenie bude ľudí mýliť a tento krok je zbytočné rozdúchavanie vášní.

Obrovská zmena pre katolíkov, zmenila sa modlitba Otčenáš
Obrovská zmena pre katolíkov, zmenila sa modlitba Otčenáš Zdroj: Alessandra Tarantino/TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia