Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2019, 0:52
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Seriál The Newsroom zo zákulisia spravodajstva ťa strhne skvelými postavami aj špičkovo prepracovanými epizódami

Seriál The Newsroom zo zákulisia spravodajstva ťa strhne skvelými postavami aj špičkovo prepracovanými epizódami
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer
FILMY A SERIÁLY FIGHTING WITH MY FAMILY THE NEWSROOM TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Aj tento víkend pre teba máme niekoľko skvelých tipov.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej sobotnej rubriky Tipy na filmy. V nej ti opäť raz odporučíme trojicu projektov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu.

Oskar Almássy – The Newsroom (2012-2014, réžia: rôzni)

Stanica HBO je medzi fanúšikmi známa svojimi originálnymi a najmä kvalitnými seriálmi, ktoré sa často zaraďujú k tým najpopulárnejším vôbec. A to sa občas dočkajú maximálne jednej, prípadne iba niekoľkých krátkych sérií. Jedným takýmto skvostom je aj seriálová dráma The Newsroom.

Stojí za ňou prevažne špičkový scenárista Aaron Sorkin (A Few Good Men, The Social Network, Moneyball), pričom jej príbeh sa sústredí na zákulisie fiktívneho spravodajského programu a spoločné úsilie jeho tvorcov. Ich hlavným cieľom je totiž vytvárať poctivé správy, a to aj napriek firemným, obchodným aj osobným problémom.

The Newsroom síce tvorí iba 25 epizód (rozdelených do troch sérií), no ak obľubuješ brilantné inteligentné dialógy, výborne prepracované postavy a nevadí ti politika, skutočne nemáš nad čím váhať. Navyše, seriál toho ponúka ešte oveľa viac. Pracuje s reálnymi udalosťami aj aktuálnymi témami, nebojí sa provokovať a dokáže nielen poriadne strhnúť, ale aj aj výborne zabaviť. Špička televíznej tvorby! 9,5/10

Dušan Šutarík – Fighting with My Family (2019, réžia: Stephen Merchant)

Skutočný príbeh Saraye Knight (Florence Pugh), ktorá vyrastala v rodine profesionálnych wrestlerov a sama sa vo svojich 13 rokoch prvýkrát postavila do ringu. Teraz má cieľ dostať sa pod prezývkou Paige až do vytúženého WWE. Má na to?

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Fighting with My Family je skvelá feel-good pohodovka, ktorá do teba doslova namláti pozitívnu energiu. Mám rád, keď tvorcovia dokážu vykresliť prostredie, ktoré je mi absolútne cudzie (v tomto prípade wrestling) pôsobivo a príťažlivo, až má jeden po skončení okamžite začať trénovať a nechať si od Paige v ringu vymlátiť zuby.

Iste, príbehovo je to opäť klasika o neznámom človiečikovi, ktorý má svoj veľký sen a chce dobyť (či skôr dobiť) svet. Avšak, v tomto prípade to vôbec nevadí. Skvelé postavy a sympatickí herci (Nick Frost si to neskutočne dáva) na čele s dokonalou Florence Pugh. Tá ma svojím talentom a charizmou opäť položila na lopatky. Vince Vaughn a The Rock už boli potom vyslovene čerešničkou na torte. 8/10

Šimon Kucka – Špinavé ulice (Mean Streets, 1973, réžia: Martin Scorsese)

Martin Scorsese je vo filmovom svete obrovský pojem. Tvorba Američana s talianskymi koreňmi patrí k tomu najlepšiemu, čo z Hollwyoodu vzišlo, pričom film Špinavé ulice bol Martyho prvým väčším projektom, ktorý mu otvoril cestu k neuveriteľnej kariére. Dej sa točí okolo Charlieho (Harvey Keitel), malého gangstra, no zato oddaného kresťana zo štvrte Little Italy v New Yorku.

Jeho najlepším priateľom je Johnny Boy (Robert De Niro), pochybný mladík s prudkou povahou. Spolu kradnú, pijú, balia ženy a žijú život typických mafiánov. Charlie sa však nevie zbaviť pocitu kresťanskej viny a neverí, že sa niekedy očistí z vlastných hriechov. Táto drsná snímka je mnohými režisérmi a kritikmi označovaná za stavebný kameň nezávislého filmu v Amerike.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Pre Scorseseho ide zároveň aj o autobiografický žáner: sám seba vidí ako dobráckeho Charlieho a Johnny Boy je jeho nenapraviteľný bratranec, ktorý má dlhy všade, kam sa len pozrie. Tu už možno naplno badať všetky možné prvky z neskoršej Scorseseho tvorby. Od pohybu kamery, cez voice over až po náboženské otázky a nevyhnutné násilie. Štýlom to má najbližšie k novšej majstrovej gangsterke Goodfellas, akurát je trochu vidieť ten nižší rozpočet. To ale nemení nič na tom, že ide o geniálny film geniálneho autora. 8/10

Domov
Zdieľať
Diskusia