Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2019, 13:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Skoro 90 % influencerov zdieľa zlé a zavádzajúce informácie o chudnutí a fitness, zistila nová štúdia

ZAUJÍMAVOSTI DIEŤA FITNES INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Overené informácie o chudnutí radšej na Instagrame nehľadaj.

Výskumníci zo škótskej University of Glasgow si nedávno položili otázku, na ktorú poznali odpoveď možno už vopred. Chceli zistiť, či poprední britskí influenceri zo sociálnych sietí venujúci sa fitness, zdravému životnému štýlu a chudnutiu poskytujú svojim followerom overené a pravdivé informácie, ktoré by im naozaj mohli pomôcť zbaviť sa nadbytočných kilogramov a cítiť sa lepšie.

Vymysleli preto štúdiu, do ktorej zapojili deviatich nemenovaných influencerov, píše The Independent. Metodológia výberu influencerov bola jasná, museli mať viac ako 80-tisíc followerov na jednej sociálnej sieti a zároveň museli byť overení na dvoch stránkach od Instagramu až po Twitter. Samozrejme, na svojich profiloch a blogoch museli zdieľať rady, ako dostať svoju váhu pod kontrolu.

Skoro 90 % influencerov zdieľa hlúposti o chudnutí a fitness, zistila nová štúdia
Skoro 90 % influencerov zdieľa hlúposti o chudnutí a fitness, zistila nová štúdia Zdroj: Pixabay

Výsledok? Šéfka výskumu Christina Sabbagh skonštatovala, že väčšina britských influencerov neposkytuje followerom overené informácie, pričom takéto z prsta vycucané rady môžu ľuďom dokonca uškodiť. Analyzované boli blogy medzi májom a júnom minulého roku, hodnotilo sa hneď 12 rôznych kritérií od transparentnosti, nutričnej primeranosti až po poskytovanie overiteľných dôkazov tvrdení.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Ak influenceri splnili viac ako 70 % uvedených kritérií, mohli byť označení za dôveryhodných v tejto oblasti. Nanešťastie, iba jediný bloger spomedzi deviatich influencerov hranicu prekročil. V praxi to znamená, že ak na internete hľadáš rady, ako schudnúť, alebo len dostať svoju hmotnosť pod kontrolu, radšej navštevuj odborné stránky a vyhľadávaj potrebné štúdie. Netreba veriť všetkému, čo na internete pridá influencerka s dokonalou postavou.

Domov
Zdieľať
Diskusia