Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2019, 9:27
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Viac ľudí zomrie pre zlé stravovanie ako pre fajčenie, tvrdí štúdia urobená na 195 krajinách

Viac ľudí zomrie pre zlé stravovanie ako pre fajčenie, tvrdí štúdia urobená na 195 krajinách
Zdroj: Dan Gold
ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ
Uložiť Uložené

Veľa ľudí nevenuje dostatok pozornosti tomu, čo a v akom množstve je. Dôsledky bývajú často fatálne.

Každému z nás odmalička tĺkli do hláv, že treba konzumovať zdravé veci a dbať na svoje zdravie. Sladkosti a kadejaké cukrovinky nám ako malým nesmierne chutili (a väčšinou aj dodnes), no rodičia ich vedeli vykresliť aj ako niečo veľmi zlé. Samozrejme, keď si dnes kúpiš cukrovú vatu alebo skonzumuješ hoc aj dve čokolády naraz, nezomrieš hneď na ďalšie ráno.

Viac ľudí zomrie pre zlé stravovanie ako pre fajčenie, tvrdí nová štúdia na 195 krajinách
Viac ľudí zomrie pre zlé stravovanie ako pre fajčenie, tvrdí nová štúdia na 195 krajinách Zdroj: Shane Rounce

Ak však dlhodobo príliš solíš jedlo, ignoruješ ovocie a zeleninu, pcháš do seba pofidérne oblátky plné všetkého, len nie originálnej čokolády, nastáva problém. Vedci sa v novej štúdii, pre ktorú zbierali dáta v rokoch 1990 až 2017, zamerali na dopad zlého stravovania na ľudské životy. Výskum realizovali na ľuďoch vo veku 25 a viac v až v 195 krajinách sveta.

Jednoducho napísané - zistili, že každý rok zomrie až 11 000 000 ľudí pre zlé stravovanie. Dôvody sú buď že ľudia ignorujú dôležité zložky potravy (ovocie, zelenina, vitamíny a potraviny obsahujúce potrebné látky pre organizmus), nadmerne solia svoje pokrmy, poprípade konzumujú jedlá, ktoré sú lacné, rýchlo ich vedia pripraviť a vo výsledku sú chutné. No pre organizmus ide o záťaž.

Čuduješ sa, ako soľ škodí organizmu? Jej nadmerná prítomnosť v tele zabraňuje vylučovaniu škodlivých látok, spôsobuje nadváhu, poškodzuje obličky, peceň, srdce alebo mozog a podobne.

Problémy sa samozrejme prejavujú až neskôr. Výsledkom sú rôzne choroby a život sťažujúce a ohrozujúce stavy. Najznámejším strašiakom je infarkt. Ten sa „kamaráti“ s tukmi upchávajúcimi cievy. Môžu sa pričleniť porážky a veľké množstvo ďalších neduhov.

Diétne problémy ohrozujú každého na Zemi, pretože každý je, ale nie každý fajčí

Keďže porovnali značné množstvo krajín, svoje pozorovania zhrnuli do prehľadnej celosvetovej tabuľky podľa jednotlivých spoločných regiónov. Slovensko je preto súčasťou strednej Európy. Nižšie vidíš porovnanie, kto koľko toho zje v gramoch na jeden deň. Vidno, že oproti zvyšku svetu obľubujeme viacej mlieka, prijímame veľké množstvo vápnika, nepohrdneme červeným mäsom a podobne. Veď, pozri sa sám.

Viac ľudí zomrie pre zlé stravovanie ako pre fajčenie
Viac ľudí zomrie pre zlé stravovanie ako pre fajčenie Zdroj: thelancet.com / http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30041-8

Ak si chceš celú štúdiu prečítať veľmi podrobne, klikaj sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia