Talentovaný kuchár zo Slovenska šéfuje reštaurácii vo Viedni, ktorá získala Michelinskú hviezdu. Dočkáme sa podobného ocenenia aj tu?
Doposiaľ žiadna slovenská reštaurácia nezískala Michelinskú hviezdu, a tak to bohužiaľ ostáva i naďalej. Avšak, máme množstvo šikovných slovenských kuchárov, ktorý šéfujú reštauráciám aj v zahraničí. Peter Duranský je prvým Slovákom, pod ktorého vedením dostala rakúska reštaurácia Das Loft Michelinskú hviezdičku. O Petrovi sme písali už dávnejšie a krátko sme ho vyspovedali aj pri tejto príležitosti.
Na otázku, aký je to pocit odpovedal: „Pocit je to veľmi silný. Získať Michelinskú hviezdu je neopísateľné pre každého jedného kuchára. Ja som nesmierne šťastný, že sa mi to podarilo a veľká vďaka patrí celému môjmu tímu. Všetci sme sa zomkli a tvrdo pracovali. Nasadenie bolo vysoké, a aj preto si tento úspech vážim ešte viac a mám k nemu veľký rešpekt.”
Tiež sme boli zvedaví, čo odpovie na otázku, či si myslí, že sa aj na Slovensku dočkáme podobného ocenenia, a prečo bedekri, ktorí hodnotia reštaurácie nezavítajú aj k nám.
„Dúfam, že raz sa toho dočkáme. I keď u nás je stále ten problém, že z hľadiska turizmu nie sme až taká zaujímavá krajina a preto aj bedekri, ktorí reštaurácie hodnotia, k nám nechodia. To je ale veľká škoda! Je potrebné zobrať si príklad z okolitých krajín, ktorým sa nemôžeme rovnať veľkosťou hlavných miest, avšak myslím, že aj vláda by mala gastroturizmus u nás propagovať viac a podporovať rozvoj krajiny, podobne ako napríklad v susednom Maďarsku. Maďari dosiahli veľký úspech aj v prestížnej súťaži Bocuse d'Or. Dnes má Budapešť jednu dvojhviezdičkovú reštauráciu, päť jednohviezdičkových a tri reštaurácie s odporúčaním veľmi dobrej kvality za prijateľnú cenu.”