Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2019, 10:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ako prvý Slovák vyrazil na najluxusnejšiu expedíciu v Antarktíde za 750 000 €. Chystá sa dobyť južný pól

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zakladateľ cestovnej kancelárie BUBO miluje cestovanie.

Vydať sa na ľadovú výpravu na Antarktídu nie je najlacnejší špás. Už vôbec nie, ak máš v pláne zdolať aj vysnívaný južný pól a zaradiť sa do exkluzívnej skupiny ľudí, ktorí o sebe môžu povedať, že ho dobyli.

Zakladateľ populárnej slovenskej cestovnej kancelárie BUBO Ľuboš Fellner už však Antarktídu v minulosti navštívil. Ako sám hovorí, trikrát na nej vystúpil, ale tentokrát pôjde o výzvu, na ktorú sa musel pripravovať až na Sibíri.

Spoločne s miestnymi obyvateľmi si tam zvykli na extrémne podmienky v teplotách klesajúcich pod hranicu -40 stupňov, konzumovali surové mäso zo sobov, pili aj zvieraciu krv, po vodu sa zase chodilo do zamrznutej rieky, kde sa k nej museli prekopať sekerami.

Na Antarktíde však bude mať Slovák o trošku viac pohodlia. Skupina 7 cestovateľov tam poletí súkromným lietadlom, ktorým sa budú prepravovať v rámci kontinentu hneď viackrát. Fellner odhaduje, že by mohli absolvovať 10 či 12 letov.

Neustále sa budú pohybovať po horách vysokých 3000 či 4000 metrov, na čo potrebovali aj špeciálne upravené topánky, na ktorých nebudú chýbať mačky. Medzi dopravné prostriedky budú patriť bežky, skútre aj vozidlá 6x6, konzumovať sa však budú prevažne len konzervy, pretože iné potraviny by si na Antarktíde hľadal len ťažko.

Momentálne tam teploty dosahujú -30 stupňov, čo by pre dobre pripravených dobrodruhov nemalo predstavovať priveľký problém.

Fellner v reportáži televízie Markíza skonštatoval, že celá expedícia by mala stáť približne 750-tisíc eur a pôjde o vôbec najluxusnejšiu expedíciu na svete. Svedčí o tom aj fakt, že ju v takmer identickej forme v minulosti absolvoval aj britský princ Harry.

Domov
Zdieľať
Diskusia