Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. januára 2019, 20:53
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Keď si dáš kokaín: Aké účinky a hrozby prináša najpopulárnejšia droga bohatých ľudí?

Keď si dáš kokaín: Aké účinky a hrozby prináša najpopulárnejšia droga bohatých ľudí?
ZAUJÍMAVOSTI DROGY KOKAÍN
Uložiť Uložené

Sneh, ktorý dokáže zničiť život.

Drogy škodia fyzickému i psychickému zdraviu a mal by si sa im vyhýbať.

Dostať sa ku drogám dnes nie je vôbec náročné. Okolo kokaínu sa síce robia väčšie tajnosti než pri marihuane, no stačí získať kontakt a za sumu okolo 100 € dostaneš gram bieleho prášku. Tvoj večer sa môže premeniť na nezabudnuteľné dobrodružstvo, život však na nočnú moru.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo sa s človekom deje po požití kokaínu
  • Koľko kokaín na Slovensku stojí a prečo je ten za 50 € samovraždou
  • Aké zabíjajúce látky sa vydávajú za čistý biely prášok
  • Prečo sú niektorí ľudia po požití agresívni alebo spejú k samovražde
  • Ako sa látka vlastne vyrába a prečo kvôli nemu dodnes trpia milióny ľudí
     

Kokaín, koks, prášok alebo skok sú všetko označenia pre čistú formu kokaínu. Existujú však omnoho nebezpečnejšie mixy kokaínu s inými látkami, ktoré sa požívajú odlišnými spôsobmi než fúkaním, napríklad fajčením.

Pri kokaíne nemáš šancu spoľahlivo zistiť, odkiaľ pochádza a či ide o pravú látku. Na rozdiel od extázy so sebou nenesie podpis. Kokaín je na Slovensku ilegálny podľa zákona 300/2005 Z. z.

Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had

Keď sa povie kokaín, očakávaš čistú látku kdesi z Južnej Ameriky. Tou látkou je čistý a s ostatnými drogami neporovnateľne silný benzoylmetylekgonín, ktorý pochádza z dvojmetrových rastlín rodu Erythroxylum (kokainovníky).
Za cieľom množenia zisku a experimentácie sa však kokaín nebezpečne mixuje, napríklad s metamfetamínmi, amfetamínmi, kreatínom, kofeínom či jedlou sódou, kedy vzniká napríklad crack. Ak si niekedy v živote mal kokaín, je veľmi pravdepodobné, že nešlo o čistú látku.

„Keďže sa jedná o ilegálnu drogu, nebýva známa jej čistota ani koncentrácia,“ tvrdí Dr. Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí. 

Je hlúpe spoliehať sa na drogové kartely, že budú pri výrobe kokaínu poctivé. Každý jeden gram kokaínu v sebe skrýva smrteľné nebezpečenstvo. A preto by si kokaín nikdy nemal požívať a v prípade, že sa ti dostane do rúk, obráť sa na číslo 158.

popispopispopis
popispopispopis Zdroj: DEA

 

Čo sa deje v hlave?

Hlavná látka benzoylmetylekgonín (C17H21NO4) je mnohými radená medzi metamfetamíny alebo amfetamíny. S nimi nemá nič spoločné, ide jednoducho o samostatnú kategóriu, o derivát z látok v kokainovníku.

Keď sa kokaín šňupe (fúka), zachytáva ho čuchový nerv v nose, fajčenie funguje ako cigarety a pichanie si látky do žily ju dostane rovno do krvného obehu. 

Kokaín v mozgu zabraňuje dopamínu, aby normálne opúšťal nervové spojenia. Tento neurotransmiter sa tak hromadí medzi neurónmi a každý proces je omnoho rýchlejší. Človek tým pádom lepšie vníma a spracúva informácie.

Dopamín však následne na iných miestach chýba a mnohé mozgové funkcie sú na tom tým pádom výrazne horšie.

Dopamín je zodpovedný za tvoje chvíľkové zmeny nálad. Jeho vyplavovanie ovplyvňuje, či sa práve smeješ alebo plačeš, či si pozorný, či ťa trápi zlé počasie alebo máš len bezdôvodne zlú náladu. O dlhodobejšie nálady (chuť spať, vnímanie bolesti, depresie) sa už stará iný hormón/neurotransmiter, serotonín.
Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had

Mozog však dopamínové zápchy nemusí zvládať dobre, preto sa niekedy vyskytujú aj zlé panické stavy. „U predisponovaných jedincov sú typické stavy úzkosti, paniky a obava o vlastný život.

Keď kokaín prestane účinkovať, dopamín sa naraz zrecykluje, a keďže je ho obrovské množstvo, telo má pocit, že ho má v hlave zrazu nedostatok. Automaticky tak vzniká nebezpečná chuť dať si ďalšiu dávku.

Závislosť je najväčším démonom

Práve kvôli vplyvu kokaínu na vylučovanie dopamínu sa po viacerých dávkach vytvára závislosť. Telo sa ťažko spamätáva z pretlakov hormónov v hlave a v prípade opakovaného požívania (za sebou aj oddelene) stratí prehľad nad tým, ako by malo vyplavovanie dopamínu vlastne fungovať.

Jeho domnelý nedostatok bude hlavička riešiť túžbou po ďalších a ďalších dávkach a ak sa kokaín do tela nedostane, výsledkom je okrem príšernej nálady aj narušená rovnováha látok v hlave. Začarovaný kruh, z ktorého sa dokážu dostať len tie najsilnejšie osobnosti. Človek potrebuje čoraz viac kokaínu, aby sa dokázal cítiť normálne.

V roku 2011 bolo kvôli kokaínu hospitalizovaných pol milióna Američanov

Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had Zdroj: DEA

 

Za 50 € sa fúka omietka

Tu však riziká nekončia. Pokiaľ od svojho dealera kúpiš gram v plastovom vrecku, o látke v ňom nič nevieš. Môže ísť o čistý kokaín (s najväčšou pravdepodobnosťou to však nebude), no tiež o kokaín zmiešaný s kadejakým svinstvom od amfetamínových derivátov, podobných pervitínu, až po jedlú sódu. To sú však stále tie lepšie možnosti.

Niektoré zachytené vzorky obsahovali napríklad miniatúrne črepinky skla, ktoré dráždili nos pre lepší účinok. Nešlo však o láskavosť výrobcu, ale o snahu zakryť neefektivitu kokaínu, ktorého mnohé častice boli vlastne múka, omietka či iný prášok.

Jedinou informáciou pri práci s kokaínom je cena. Na Slovensku sa pohybuje v rozmedzí 80 € až 130 €. Ak sa ponúka niečo za sumy ako 50 €, hrozí tu už smrteľné nebezpečenstvo, keďže obsiahnuté látky sú zrejme poriadnym svinstvom.
Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had Zdroj: PZ SR

Ani drahá cenovka však neznamená kvalitu. Ktokoľvek môže predávať odpad za vyššiu sumu, aby navodil dojem kvalitného tovaru. A, samozrejme, aj z kokaínu za pár stoviek ti hrozí veľké nebezpečenstvo a nikdy by si ho do tela nemal dostať.

Zničené srdce či cievy, nepoužiteľné pečeň či obličky, rozklad zubov, neschopnosť spracúvať jedlo alebo vysoký tlak vedúci k infarktu patria medzi bežné fyzické problémy spôsobované kokaínom. Takisto depresie, apatia voči okoliu, totálna dezorientácia či dokonca strata pamäte. Znie to extrémne, no podobné problémy sú bežné.

Čo očakávať po požití?

Najčastejšou formou je šnupanie, teda vdýchnutie cez nos. Stav dorazí do pár sekúnd až minút a s najväčšou pravdepodobnosťou ti bude zle, keďže tvoj mozog na niektorých miestach stráca možnosť dobre komunikovať. Chuť na vracanie či veľkú potrebu sú medzi najbežnejšími.

Účinok trvá približne hodinu, potom príde rýchle spamätanie sa a facka ako návrat do reality. Čistý kokaín má zlepšovať zmysly a kognitívne schopnosti. Lepšie sa sústredíš, vykonávaš rôzne úlohy, vnímaš svet a efektívnejšie pracuješ.

Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had Zdroj: DEA

S najväčšou pravdepodobnosťou sa ti však nikdy čistý kokaín nepodarí kúpiť. Preto očakávaj aj iné účinky, napríklad pozitívne emočné výkony či lásku a empatiu ako pri extáze. Na druhú stranu, pokiaľ do seba kokaín dostaneš na párty, najbližších 60 minút sa z parketu nebudeš chcieť odtrhnúť.

Prášok zmiešaný s horšími a nebezpečnými látkami však môže vyvolávať napätie, hnev, výraznú agresiu, nervozitu, súťaživosť a hádavičnosť, čo má od pravého kokaínu na míle ďaleko.

Kokaín vyvoláva v tele tradičné drogové reakcie. Odporúča sa veľa piť, mať plný žalúdok a predovšetkým sledovať si vlastný tep či potenie sa.

Keďže nevieš, čo v prášku je, treba rátať so všetkým. S možným prehriatím organizmu, potenciálnou srdcovou zástavou pri veľkej námahe a podobne. Ide o naozaj nebezpečný hazard so životom, preto treba všetku pozornosť venovať správnemu fungovaniu telesných funkcií.

Ak si na párty, vždy sa raz za pár minút zastav, skontroluj si tep alebo potenie na čele. Mysli na neustály príjem tekutín, ich pravidelné vylučovanie. Keďže obsiahnuté látky môžu byť všelijaké, môžeš mať problémy s vylučovaním, potením či motorikou.
Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had Zdroj: National Institute on Drug Abuse

Je veľmi ľahké spoznať človeka, ktorý si fúkol. Napnuté svaly na tvári, premotivované a energické pohyby či reakcie na okolie, intenzívne čierne zrenice (nie vždy rozšírené) alebo príliš veľké sebavedomie.

Ďalší deň to nie je až také zlé, ak sa prekoná túžba po ďalších dávkach. S bolesťou hlavy či horšou náladou musíš rátať, omnoho horšie problémy vedia spôsobiť látky, ktorými je kokaín reznutý. V najhorších prípadoch sú to samovražedné sklony nielen ráno, ale už pár minút po skončení účinkovania.

Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had Zdroj: cc

 

Od rastlinky k prášku

Ako určite tušíš, kokaín pochádza z Kolumbie a dvoch okolitých štátov, Bolívie a Peru. Má to jednoduchý dôvod, rastlinám sa totiž darí najlepšie v ekosystéme medzi dažďovými pralesmi a náhornými plošinami tamojšieho pohoria Andy.

Listy rastliny sa zbierajú trikrát do roka. Po usušení sú v laboratóriách filtrované a prostredníctvom chemických reakcií zmiešavané do špeciálnej pasty. Tá je následne viackrát čistená a prirodzeným spôsobom sa z nej stane kokaín.

S kokaínom v Južnej Amerike sú spojené obrovské občianske vojny. V biznise sa točí nepredstaviteľné množstvo peňazí, kvôli ktorým si najväčšie drogové kartely dokážu budovať armády ľudí, ktoré už roky presvedčivo odolávajú kolumbijskému vojsku.

Čo keď si fúkneš ty had
Čo keď si fúkneš ty had

 

Vraždy a miliardy

Nevyhovujúci ľudia (často politici) bývajú zavraždení a Kolumbia či problémové časti Bolívie aj Peru sa už desaťročia zmietajú v obrovských problémoch. Nechýbajú vlastné vrtuľníky, lietadlá či informačné centrá napojené priamo na vlády. Ak si videl Narcos, nie je to výmysel.

V laboratóriách v tamojšej džungli stojí výroba a dovoz kilogramu kokaínu asi 1 300 €, ten sa následne menším dealerom predáva za približne 50 000 €. Každý risk preto drogovým barónom stojí za to.

Mená ako Pablo Escobar či José Gacha z Medellínskeho kartelu (už zničený CIA a kolumbijskou políciou) sú reálne. Ak si zo seriálu pamätáš bratov Ochoovcov (v realite majú iné mená) a ich spoločníka Pacha Herreru, ich Cali Cartel funguje dodnes a ročne zarobí niekoľko miliárd eur.

Článok má mať osvetový charakter a odmieta akékoľvek požívanie drog.
Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Uložiť Uložené
Zdroj:addictionresource.com, americanaddictioncenters.org, rehabs.com
Diskusia (9)
Prihlásiť sa
Zoradiť od
najoblúbenejších
najnovších
Nepodarilo sa načítať dáta pre diskusiu. Skúste znova načítať stránku.
Najčítanejšie
24 HODÍN
7 DNÍ
30 DNÍ
Domov
Zdieľať
Diskusia