Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2023, 9:30
Čas čítania 4:07
Ema Stanovská

Od návalu energie cez „dieru v nose“ až po delírium. Čo sa deje v tvojom tele, keď užiješ kokaín?

Od návalu energie cez „dieru v nose“ až po delírium. Čo sa deje v tvojom tele, keď užiješ kokaín?
Zdroj: Flickr/Marco Verch Professional/volně k užití
ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... DROGY KOKAÍN ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Náhle a intenzívne pocity energie a šťastia môže veľmi rýchlo vystriedať panika či záchvat. Takto sa kokaín správa v tvojom tele.

Kokaín už dávno nie je len záležitosť boháčov, celebrít či rockových hviezd. Táto prášková droga je oveľa rozšírenejšia, ako by si si možno myslel. Užívajú ju ľudia v takmer dôchodkovom veku, osoby s nižšími príjmami, manažéri aj študenti – a možno aj tvoj sused odvedľa.

Najnovšia európska Analýza odpadových vôd 104 miest odhalila, že užívanie kokaínu v posledných rokoch neustále rastie. Hlavným „európskym mestom kokaínu“ je belgický prístav Antverpy. Nasleduje španielska Tarragona, Amsterdam, Brusel a Zürich. Na 8. mieste sa umiestnila Praha.

Na historicky rekordnej úrovni je aj produkcia kokaínu – medzi rokmi 2021 a 2022 vzrástla o neskutočných 35 percent, píše sa v tohtoročnej správe Úradu OSN pre drogy a kriminalitu.

Za tento trend, ktorý pozorujeme od roku 2016, môžu čoraz sofistikovanejšie siete dílerov, ktorí dnes pôsobia najmä na „dark nete“, v podsvetí internetu, kde môžu pôsobiť anonymne a často beztrestne, píše The Sydney Morning Herald.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Vďaka dark netu môžu zákazníci lepšie kontrolovať čistotu drogy, čo v skutočnosti posúva trh smerom k vyššej kvalite. Nákupy cez internet však stále tvoria len malý zlomok obchodov s drogami, väčšina ľudí ich kupuje od známych.

Už malá dávka kokaínu môže mať drastické účinky na tvoje telo, mozog a duševné zdravie. V tomto článku ti vysvetlíme, ako droga v skutočnosti účinkuje.

Upozorňujeme, že článok je čisto informačný a v žiadnom prípade nemá nabádať k užívaniu drog.

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Čo spôsobuje nával energie?

Kokaín patrí medzi vysoko návykové drogy. To znamená, že čím viac ho budeš užívať, tým viac si naň bude tvoj mozog zvykať a časom budeš potrebovať čoraz vyššiu dávku.

O škodlivosti kokaínu nám môže niečo povedať už samotný proces jeho výroby. Kokaín sa získava z listov rastliny koky, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Listy sa najskôr namočia v benzíne a iných chemikáliách, ako je éter, kyselina sírová či amoniak, čím sa extrahuje hydrochlorid kokaínu. Benzín a rozpúšťadlá sa potom vysušia a kokaínový základ stuhne na pastu.

Táto nebezpečná droga je v súčasnosti čoraz dostupnejšia.
Táto nebezpečná droga je v súčasnosti čoraz dostupnejšia. Zdroj: Pexels

Pasta sa varí, kým sa kvapalina a iné chemikálie neodparia. Vzniknú „tehly“ s obsahom hydrochloridu kokaínu. Tie sa potom spracujú s ďalšími chemikáliami, ako je kyselina chlorovodíková, amoniak a draselná soľ. Hydrochlorid sa na záver rafinuje na známy biely kryštalický prášok.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Prvé účinky sa prejavia takmer okamžite po užití drogy – v priebehu niekoľkých minút až hodiny. Droga začne umelo zásobovať mozog vysokými hladinami dopamínu – neurotransmitterom, ktorý ovláda potešenie a zabezpečuje ti aj dobré pocity po sexe či cvičení.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138668 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo spôsobí nahromadenie dopamínu v tvojom mozgu.
  • Ako kokaín ovplyvní tvoju pozornosť a zmyslové vnímanie.
  • Aké sú najväčšie riziká užívania kokaínu.
  • Čo spôsobí kombinácie tejto drogy s alkoholom.
  • Koľko stojí kilo kokaínu v rôznych krajinách.
Domov
Zdieľať
Diskusia