Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2019, 13:54
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vedci hľadajú život v temnom jazere na Antarktíde pod kilometrovou vrstvou snehu a ľadu

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Nie je vylúčené, že by sa tam mohli objaviť živočíchy, aké sme doposiaľ ešte nevideli.

Je zaľadnená, zasnežená, suchá i odľahlá. Antarktída nepatrí k miestam, kde by ľudia túžili zapustiť korene a prežiť svoje životy. Avšak, celé dekády je zaujímavá najmä pre vedeckých pracovníkov a odborníkov na rôznorodé oblasti. Práve oni sa najnovšie snažia prekopať pod ľad, aby našli živé organizmy.

Lokalizácia skúmaného jazera v rámci celého kontinentu

Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli
Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli Zdroj: Alexrk2

O čo ide? Zamerali sa konkrétne na Mercerovo jazero v blízkosti južného pólu, vodnú plochu dlhodobo ukrytú pod 1,1 kilometra hrubou vrstvou ľadu a snehu. S hĺbením začali odborníci na konci roka 2018. Za použitia silného tlaku horúcej vody sa dostali cez spomínanú vrstvu až do vodného zdroja. Trvalo im to 2 dni a na akcii sa zúčastnilo 45 špecialistov.

Ich práca však vonkoncom nekončí. Teraz, keď majú voľnú cestu, môžu začať s objavovaním útrob skrytého jazera. Počas najbližších dní sa do hlbín vydajú technologické zariadenia určené na zaznamenanie potrebných informácií a zistenie skutočného stavu podmienok „tam dole“. Či už teplotu vody, jej čistotu, prítomnosť mikroorganizmov a podobne.

Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli
Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli Zdroj: Cassie Matias

Najzaujímavejšou časťou pre laickú verejnosť bude moment, kedy sa do tamojšej vody dostanú kamery. Tie budú mať za primárnu úlohu zaznamenať možné živočíchy žijúce v temných hlbinách Antarktídy. Ak nejaké zachytia, ľudstvo ich uvidí prvýkrát. Nikto teraz nevie, čo všetko sa môže dole skrývať.

Odporúčané
Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) 15. novembra 2023, 9:30

Podobné výskumy sú veľmi dôležité a potrebné do budúcnosti. Získané poznatky sa zídu najmä v budúcich misiách na cudzie planéty. Napríklad vesmírne objekty ako Mars, Európa a ďalšie telesá disponujú na svojom povrchu ľadovcami a podpovrchovými oceánmi. Existuje šanca, že by sa v takýchto vodách mohol nachádzať život, hoci len v primitívnej forme.

Ak "tam niekde" sú mimozemské živočíchy, celý svoj život prežívajú pravdepodobne v tme a bez kontaktu s čímkoľvek iným, než len ich podpovrchovým svetom. Veľmi pútavé video na túto tému vytvorili na kanáli Kurzgesagt. Príjemnou formou tu máte vysvetlenú celú problematiku.

Snáď sa niekedy niečo nájde...

Domov
Zdieľať
Diskusia