Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2018, 14:56
Čas čítania 0:00
Vladimír Bilohuščin

Súboj roka Marpo vs. Rytmus je za dverami. Kto zvíťazí a kto bude z arény odchádzať porazený?

ŠPORT BOX DANIELA NÍZLOVÁ RYTMUS
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Súboj Marpo vs Rytmus bude nepochybne udalostou roka v bojových športoch.

Už iba pár dní nás delí od veľkého súboja v boxe medzi Rytmusom a Marpom. Aby bolo jasné, rovno si odpovieme na všetky nenávistné komentáre. Tento súboj je s absolútnou istotou nielen najsledovanejší v histórii domácej scény, ale jednoznačne veľkou mierou spopularizoval bojové športy naprieč celým Česko-Slovenskom.

Súboj, ktorý bude sledovať každý

O všetkom hovorí záujem fanúšikov, keď event organizácie XFN prekročil hranicu vypredania pražskej O2 Arény a o bojových športoch hovorí dnes už takmer každý. A je to zásluhou aj týchto pánov. Veď počet followerov na sociálnych sieťach Rytmusa dosahuje pol milióna, Marpove číslo 160-tisíc je zasa stále viac, ako majú všetci domáci MMA promotéri spolu.

Marpo vs Rytmus: analýza duelu
Marpo vs Rytmus: analýza duelu Zdroj: Attila Végh - facebook.com

Zabúdať nesmieme aj na potenciálny zisk. Aj keď v tomto prípade ide o box, podujatie XFN spadá pod čisté MMA a v tomto prípade neexistuje financovanie zo štátneho rozpočtu. MMA totiž nie je uznaný šport a nemá tak nárok na dotácie ako futbal dedinských alkoholikov v siedmej lige.

Ak sa teda chcú promotéri udržať v zelených číslach, musia prinášať aj takéto ťaháky. Dobrým príkladom môže byť angažovanie Brocka Lesnara z profi wrestlingu či Kimbo Slica z ulice.

Kto je Rytmus a Marpo?

Pred zápasom by bolo fajn predstaviť si oboch bojovníkov. Marpo bol v chlapčenskom veku živší jedinec a bitky mu chutili už v tomto čase. Najprv pouličné, neskôr tie futbalové. Potom ale prišla výzva v podobe tréningov thajského boxu.

A v ňom sa Petřina našiel, keď postupne navštívil rad výborných gymov a trénoval s legendami športu. Za všetko stojí spomenutie prestížneho Hanuman Gymu či tvrdé hodiny so Spejblom Hutníkom.

 

Rytmusov príbeh okolo bojových športov sa začal v Thajsku, kde mu učarovala miestna kultúra, ktorá má tento životný štýl doslova v koreňoch. Vyhľadal tak Attilu Végha, šampióna Bellatoru, ktorý mu začal dávať súkromné hodiny.

Sám pritom priznal, že mu najviac imponoval box, keďže bol tanečníkom a pohyb pri boxe mu na rozdiel od kopov prišiel prirodzenejší. Neskôr začal Rytmus trénovať okrem trnavského Spartakusu taktiež v OFA Bratislava, až si našiel hlavného trénera v podobe Tomi "Kida" Kovácsa.

Rozdielové elementy

Práve skúsenosti budú hlavným elementom v zápase. Marpo je totiž v kolotoči tvrdých úderov 15 rokov a za ten čas si na konto pripísal desiatky súbojov v thajskom boxe. Rytmus trénuje box menej ako tri roky, treba ale podotknúť, že až do ohlásenia zápasu išlo skôr o koníček ako tvrdé sparingy, kde bojovník neraz skončí na lopatkách.

V tomto smere tak bude mať český zápasník veľkú výhodu. Stáť v ostrom zápase, kde je súper pripravený odtrhnúť vám hlavu neprekoná ani ten najtvrdší tréning.

   

Ďalšou veľkou výhodou pre Marpa by malo byť kardio. A hlavne veľmi dobré skúsenosti s rozložením energie. Zápas je totiž vypísaný na 6 kôl po 3 minúty a to je veru poriadna porcia. Spomeňme si na McGregora v súboji s Mayweatherom. Okrem kardia by mal byť Marpo aj rýchlejším bojovníkom, keďže je aj o solídnu porciu mladší. Na druhej strane môže mať výhodu aj Vrbovský, ktorý zrejme bude mať miernu váhovú prevahu.

A čo technická vybavenosť? Body idú opäť na stranu Marpa, ktorý techniku piluje dlhé roky. Aj keď sme mohli sledovať iba útržky z tréningov, musíme povedať, že domáci bojovník má oproti Rytmusovi doslova arzenál kombinácií a úderov, ktoré na tréningoch vysiela neskutočnou rýchlosťou.

U Rytmusa sme toho z tréningu nevideli až tak veľa, hlavne nie z tvrdých sparingov. Niečo ukázal open workout v Bratislave, kde bola na programe lapovačka s Tomi Kidom. Môžeme si však byť takmer istí, že ide o zámer, aby Vrbovského ľudia podceňovali ešte viac a do zápasu mohol priniesť moment prekvapenia.

Marpo vs Rytmus: analýza duelu
Marpo vs Rytmus: analýza duelu Zdroj: Marpo - facebook.com

Úlohu zohrajú aj maličkosti

Okrem spomenutých aspektov tu máme ešte nejaké špecialitky, ktoré ale môžu zohrať rolu. Prvou je fakt, že Marpo je thajský boxer, kde sa využívajú v primárnej miere kopy a postavenie bojovníka je na zadnej nohe. Na druhej strane Patrik začal priamo s boxom, kde je váha distribuovaná takmer rovnomerne na obe nohy. Ak si teda Marpo prinesie do duelu náznaky postoja z thajského boxu, mohla by to byť výhoda pre Rytmusa.

Druhou perličkou je podlaha. Na tú sa pozerajú zrejme iba najväčší znalci a v tomto zápase bude pritom hrať významnú rolu. XFN má totiž k dispozícii technológiu, keď sa za pár minút zmení MMA klietka na boxerský ring. Má to však jeden háčik, mení sa iba pletivo za povrazy a samotná podlaha ostáva nedotknutá. A to je problém.

Na zápasy MMA sa totiž používa vysoko odpružená podlaha, na zápasy boxu zasa podlaha tvrdá. Má to svoju logiku, keďže v ultimátnych zápasoch vidíme veľa strhov na zem a teda podlaha musí byť mäkká.

V boxe sa zasa používajú topánky, takmer neustále sa pracuje nohami a musíte mať poriadny odpich. Ak XFN nechá na súboj boxerov MMA podlahu, môžeme sa tešiť na nepredvídateľné pohyby, keďže boxeri na mäkkú podlahu jednoducho nie sú zvyknutí a môže ich spomaľovať.

Verdikt

Ak by sme to zhrnuli a pozreli sa na duel z akéhokoľvek uhlu pohľadu, jasným favoritom je Marpo, a tak to vidia aj bookmakeri, ktorí nedávajú Vrbovskému veľa šancí. Ako to už ale u Paťa býva zvykom, určite vyrukuje s výbornou taktikou a diváci tak neuvidia iba súboj dvoch tvári šoubiznisu, ale duel dvoch skutočných bojovníkov.

Anketa:
Kto zvíťazí?
Rytmus
Marpo
Zápas dopadne remízou
Rytmus
27 %
1725 Hlasov
Marpo
60 %
3882 Hlasov
Zápas dopadne remízou
13 %
845 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia