Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2018, 12:18
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Švajčiarsky podnikateľ daruje 1 miliardu dolárov, aby zachránil 30 % našej planéty v pôvodnom stave

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE PRALES PRÍRODA
Uložiť Uložené

Nejde pritom o jeho prvý príspevok na záchranu Zeme.

Naša planéta sa sama nezachráni. Momentálne neustále počúvaš správy o tom, ako nám miznú lesy, živočíšne druhy a celá Zem sa pomaličky otepľuje, pričom za všetkým treba hľadať ľudskú aktivitu.

Klimatické zmeny o pár desiatok rokov spôsobia prírodné katastrofy a záplavy takého rozsahu, že milióny ľudí budú musieť v krátkom čase opustiť svoje domovy, ktoré sa stanú neobývanými. Aj keď všetky tieto predpovede vyznievajú abstraktne, našťastie existujú ľudia, ktorí si uvedomujú, pred akou výzvou ľudstvo stojí.

Nejde len o odborníkov a výskumníkov. Výborným príkladom je švajčiarsky miliardár Hansjörg Wyss. Filantrop na konci októbra prostredníctvom The New York Times svetu oznámil, že v nasledujúcich 10 rokoch daruje na ochranu našej planéty 1 miliardu dolárov, čím chce výrazne pomôcť úsiliu ochranárov.


Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Peniaze budú postupne uvoľňované cez nadáciu Wyss Foundation a plán znie jasne. Do roku 2030 zachovať 30 percent našej planéty v pôvodnom stave bez zbytočných ľudských zásahov.

Wyss chce územia aj vodné toky ochraňovať najmä tak, že bude úzko spolupracovať s lokálnymi organizáciami, ktoré miestnej situácii rozumejú najlepšie. Kooperácia s organizáciami ako National Geographic Society, Nature Conservancy či Fundacion Flora y Fauna mu nie je vôbec neznáma, pretože v minulosti už stihol na podobné účely darovať spolu cez 450 miliónov dolárov.

Švajčiar zároveň finančne prispeje na výskum University of Bern, kde sa vedci budú snažiť vymyslieť najefektívnejšie spôsoby, ako časti planéty zakonzervovať v prirodzenom stave.

Aj keď je cieľom ambiciózneho muža ochrániť 30 percent Zeme, časť odborníkov predpokladá, že ľudstvo bude musieť zachovať v neporušenom stave minimálne 50 percent planéty, aby nám náhle nezačali vymierať živočíšne a rastlinné druhy, ktoré sa tak skoro nezotavia.

Domov
Zdieľať
Diskusia