Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2018, 15:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V strede Mliečnej dráhy sa nachádza gigantická čierna diera! Vedci potvrdili, že v našej galaxii existuje hrozivý objekt

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Myšlienka na najväčší typ čiernej diery v Mliečnej dráhe nie je príjemná.

Vedci už niekoľko desaťročí predpokladajú, že sa v strede väčšiny galaxií nachádzajú supermasívne čierne diery. Tentokrát sme však dostali potvrdenie, že Mliečna dráha nie je výnimkou a v jej strede sa skutočne nachádza gigantická čierna diera.

Existenciu objektu už naznačovali rádiové signály, ktoré z oblasti vycházdali – tentokrát sa však vedci zamerali na materiál, ktorý rotuje okolo potenciálneho miesta čiernej diery. Zo stredu oblasti totiž vedci zaznamenali výboje infračerveného žiarenia, ktoré nasvedčuje tomu, že sa v centre Mliečnej dráhy naozaj temná čierna diera nachádza.

V strede Mliečnej dráhy sa nachádza gigantická čierna diera! Vedci potvrdili, že v našej galaxii existuje hrozivý objekt
Zdroj: ESO

Objekt vedci nazývajú Saggitarius A* a aktuálne nedokážeme odhadnúť jeho veľkosť ani iné parametre. Vieme len to, že okolo našej čiernej diery materiál obieha v 30 % rýchlosti svetla.

Zem je od stredu Mliečnej dráhy vzdialená 26 490 svetelných rokov, čo je 250 biliárd kilometrov. Čiernu dieru tak voľným okom neuvidíš, no myšlienka na to, že sa v strede našej galaxie niečo podobné nachádza, je poriadne znepokojujúca.

Domov
Zdieľať
Diskusia