Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2018, 15:37
Čas čítania 6:44
Dušan Šutarík

Náboženskí fanatici a falošní proroci s chuťou zabíjať. Toto je 10 najlepších filmov o sektách a kultoch

FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY SEKTY TOP 10
Uložiť Uložené

Náboženské sekty vo všetkých svojich podobách.

Možno sa to tak na prvý pohľad nezdá, ale filmov, ktoré by sa zaoberali sektami či náboženskými fanatikmi, zase tak veľa nemáme. V nasledujúcom článku sme však zhromaždili tie najlepšie z nich.

Zaradili sme výhradne snímky, ktoré s motívom sekty a náboženského fanatizmu pracujú otvorene a od začiatku a ide o ich centrálny motív, teda nejde o vyzradenie pointy. To platí aj pre niektoré klasické diela svetovej kinematografie. Predsa, len nechceme pokaziť zážitok tým, ktorí ich ešte nevideli.  Zároveň sme vyradili aj dokumentárne snímky.

Aj bez týchto snímok sa nám však perfektných filmov podarilo nazhromaždiť viac než dosť. Sú žánrovo rôznorodé a dostatočne pestré. Ktorému z nich dáš prednosť, záleží teda len na tvojej filmovej chuti.

The Conspiracy (réžia: Christopher MacBride, 2012)

The Conspiracy patrí k tým menej známym hororovým thrillerom. Pritom ide pravdepodobne o jedného z najlepšieho zástupcu sub-žánru found footage vôbec. Príbeh rozpráva o filmároch Aaronovi (Aaron Poole) a Jimovi (James Gilbert).

Tí nakrúcajú film o excentrickom konšpiračnom teoretikovi Terrancovi. Ten však jedného dňa bez stopy zmizne. Aaron a Jim sa ho snažia nájsť a zisťujú, že s jeho zmiznutím môže mať niečo dočinenia záhadný tajný spolok Tarsus, ktorý sa chce údajne zmocniť vlády nad svetom.

The Conspiracy je temný a poriadne napínavý zážitok. Nespolieha sa na nadprirodzeno, ani lacné ľakačky, ale skôr na zlovestnú atmosféru a postupne budované napätie.

Faults (réžia: Riley Stearns, 2014)

Dr. Ansel Roth (Leland Orser) je samozvaný expert na okultizmus. Vyhľadajú ho rodičia nezvestnej Claire (Mary Elizabeth Winstead) a požiadajú ho, aby ju dostal z pazúrov náboženskej sekty. To sa mu napokon aj podarí, ale tým jeho problémy ani zďaleka nekončia.

Faults opäť patrí k tým menej nápadným filmom, ktoré poznajú skôr festivaloví diváci. Je trochu škoda, že si snímka nenašla širšie publikum, pretože je kvalitná. Dominuje jej najmä skvelá nervózna atmosféra, ale aj občasný humor, ktorý by tu divák možno nečakal. Leland Orser a Mary Elizabeth Winstead hrajú výborne a plusom sú aj dobre napísané dialógy.

Sound of My Voice (réžia: Zal Batmanglij, 2011)

Výborný, hoci trochu nenápadný nezávislák Zala Batmanglija s podmanivou Brit Marling v hlavnej úlohe (podieľala sa aj na scenári). Dvom mladým dokumentaristom Peterovi (Christopher Denham) a Lorne (Nicole Vicius) sa podarí preniknúť medzi členov záhadného kultu. Na jeho člene stojí tajomná Maggie (Brit Marling), ktorá tvrdí, že prichádza z budúcnosti.

Sound of My Voice je pomalá mysteriózna dráma s thrillerovými prvkami, ktorá sa môže oprieť o inteligentný scenár a schopných hercov v hlavných úlohách. Skvelé je, ako si divák od určitého momentu myslí, že má v príbehu jasno, len aby mu tvorcovia v závere dokonale poplietli hlavu a donútili ho premýšľať.

Sound of My Voice je výborná a atmosférická sektárska dráma, ktorú si však užijú skôr milovníci nezávislej kinematografie.

Red State (réžia: Kevin Smith, 2011)

Kevin Smith si dal odbočku zo svojho komediálneho rajónu a doručil nám akčný sektársky thriller. A podľa nás ide o celkom sviežu snímku v jeho portfóliu, ktorej sa rozhodne oplatí venovať čas.

Príbeh rozpráva o kamarátoch Travisovi, Jarodovi a Billym Rayovi. Tí sa dostanú do spárov šialenej fundamentalistickej kresťanskej sekty, ktorú vedie Abin Cooper (Michael Parks). Kult je známy svojimi fanatickými homofóbnymi prejavmi a dokonca sa nezastaví ani pred vraždami homosexuálov.

Red State je rozhodne zaujímavým zážitkom. Smith sa inšpiroval skutočnou baptistickou sektou Westboro Baptist Church a jej (dnes už zosnulým) lídrom Fredom Phelpsom. Red State je vlastne taký zvláštny mix niekoľkých žánrov (komédia, horor, thriller, akčný film) a príbeh je bohatý aj na vcelku nečakané zvraty.

Je otázne, či ti takto namiešaný koktejl sadne, ale pokiaľ sa zohľadní fakt, že Smith je v podobných žánroch ešte len nováčik, tak je výsledok viac než slušný. Škoda, že svojimi ďalšími filmami (Tusk, Yoga Hosers) režisér svoj potenciál prakticky potopil.

Martha Marcy May Marlene (réžia: Sean Durkin, 2011)

Mladá Martha (Elizabeth Olsen) po dvoch rokoch utečie zo zvláštneho kultu a útočisko nájde u svojej sestry Lucy (Sarah Paulson) a jej manžela Teda (Hugh Dancy).

Jej snaha zaradiť sa do normálneho života je však náročná. Martha sa správa zvláštne a prejavuje silné príznaky paranoje. Vo flashbackoch sa následne dozvedáme, čo bola dotyčná sekta vlastne zač a prečo sa Martha napokon rozhodla utiecť.

Martha Macy May Marlene je mimoriadne silným a mrazivým debutom. Ide hlavne o pomalú psychologickú drámu o tom, aké ťažké je nájsť opäť vytúžený pokoj, ale aj polemikou o tom, ako "správne" viesť svoj život.

Elizabeth Olsen predviedla absolútne špičkový výkon a všetku jej úzkosť, strach a paranoidné správanie sa bezchybne podarilo preniesť aj na diváka. Snímka je navyše v určitých aspektoch otvorená diváckej interpretácií a viacero vecí si v nej budeš musieť domyslieť. 

The Wicker Man (réžia: Robin Hardy, 1973)

Pozoruhodná kultovka The Wicker Man je znepokojivým a originálnym dielom. Rozpráva príbeh policajného seržanta Howieho (Edward Woodward), prísneho kresťana, ktorý na záhadnom škótskom ostrove vyšetruje zmiznutie mladého dievčaťa.

Howieho striktná náboženská viera sa však dostáva do konfliktu s pohanskými rituálmi obyvateľov ostrova. Čo sa v skutočnosti za zmiznutím dievčaťa skrýva?

Snímka sa môže pochváliť skvelou atmosférou a prvkami, ktoré by ste v tomto type filmu možno nečakali (časté spevácke výstupy). Všetko dohromady však tvorí jedinečnú víziu o stretnutí dvoch radikálne odlišných svetov, kde sa príliš nedá sympatizovať ani s jednou stranou, keďže obe predstavujú dva póly náboženského fanatizmu.

Edward Woodward je v hlavnej úlohe vynikajúci a perfektný je aj Christopher Lee ako tajomný vodca ostrova Lord Summerisle. The Wicker Man si prešiel tŕnitou cestou, kým si vydobyl kultový status.

Jeho negatívy boli omylom zničené a kompletná režisérska verzia bola uvedená až v roku 2002 na DVD nosičoch. Aj v nej však chýba niekoľko scén. Snímka sa v roku 2006 dočkala aj remaku s Nicolasom Cageom, tomu sa však oblúkom vyhnite.

Mandy (réžia: Panos Cosmatos, 2018)

Výborný halucinačný horor Panosa Cosmatosa sa od nás na Filmkulte dočkal aj recenzie (nájdete ju tu). Príbeh hovorí o drevorubačovi Redovi (Nicolas Cage) a jeho priateľke Mandy (Andrea Riseborough), ktorých si vezme do parády psychopatický kult. V tomto prípade je však dôležitejšie to, ako je tento príbeh podaný.

Zaručujeme ti, že niečo podobné si ešte nevidel. Šialená surreálna atmosféra, násilie a snové výjavy, to všetko podporené nádherne temne dunivou hudbou zosnulého Jóhanna Jóhannssona. Plus asi najlepší výkon Nicolasa Cagea za posledné roky.

Kritici snímku právom vynášajú do nebies, medzi divákmi to však zrejme bude mať ťažšie. Zážitok je to však tak nezvyčajný a hypnotický, že sa oplatí dať Mandy šancu. Ak sa ti trafí do nálady a vkusu, budeš totálne unesený.


Indiana Jones a Chrám skazy (réžia: Steven Spielberg, 1984)

K Indiana Jonesovi asi netreba veľa dodávať. Celá trilógia je samozrejme skvelá, hoci Chrám skazy ostáva tak trochu v tieni zvyšných dvoch dielov.  V deji sa prenesieme rok pred udalosti Dobyvateľov stratenej archy. Indiana Jones (Harrison Ford) sa dostane v Šanghaji do postýčky s čínskym gangsterským bossom.

Pri úteku sa Jones spolu so speváčkou Willie (Kate Capshaw) a sidekickom Shortym (Jonathan Ke Quan) nečakane dorazí do Indie. Jones musí nájsť posvätné kamene, ktoré ochraňovali tamojšiu dedinu a taktiež unesené deti jej obyvateľov. Hrdinovia sa následne dostávajú na stopu kanibalistickej sekte.

Ak by sme sa na celú trilógiu pozreli vcelku, tak sa zdá, že Chrám skazy je pravdepodobne jej najslabší článok. To ale ani náhodou neznamená, že ide o zlý film! Steven Spielberg jednoducho aj tentokrát ukázal, že patrí medzi skutočných géniov a naservíroval nám skvelé dobrodružstvo plné temnej atmosféry, humoru a akcie.

The Master (réžia: Paul Thomas Anderson, 2012)

Pomerne náročná, avšak poriadne strhujúca dráma The Master od geniálneho Paula Thomasa Andersona kladie na diváka nemalé nároky. Hlavným hrdinom je vojnový veterán a alkoholik Freddie Quell (Joaquin Phoenix), ktorý má po vojne veľké problémy zaradiť sa naspäť do spoločnosti.

Náhodne sa však stretáva s charizmatickým Lancasterom Doddom (Phillip Seymour Hoffman), ktorý sa chystá svetu predstaviť svoje nové filozoficko-náboženské učenie.

Anderson síce pracuje s fiktívnym príbehom, avšak mnoho kritikov si povšimlo, že Lancaster Dodd a jeho učenie zdieľajú mnoho podobností s L. Ronom Hubbardom, zakladateľom scientologickej cirkvi. Vzostup tohto hnutia však patrí len k jednej z mnohých vrstiev tohto brilantného filmu.

Joaquin Phoenix predviedol zrejme jeden z vôbec najlepších hereckých výkonov v histórii a Phillip Seymour Hoffman sa mu s prehľadom vyrovnal. Psychologicky prepracovaný, interpretačne otvorený a herecky geniálny. The Master je skrátka filmom, ktorý by si nemal minúť.

Eyes Wide Shut (réžia: Stanley Kubrick, 1999)

Nezabudnuteľná labutia pieseň geniálneho Stanleyho Kubricka je modernizovanou adaptáciou Snovej novely od Arthura Schnitzlera. Známy newyorský lekár William Hartford (Tom Cruise) je šokovaný, keď mu jeho manželka Alice (Nicole Kidman) prezradí, že mala erotickú fantáziu s iným mužom, pre ktorého by bola ochotná opustiť Williama aj ich dcéru.

Táto udalosť sa stáva spúšťačom nevšednej a nebezpečnej Willovej odysey. Počas nej sa podvodom dostane na tajné zhromaždenie neznámeho sexuálneho kultu. Netuší však v akom nebezpečenstve sa ocitol.

Mysteriózny thriller Eyes Wide Shut je úžasne atmosférickým dielom s vynikajúcimi hereckými výkonmi. Všadeprítomnú záhadnosť potvrdzuje aj fakt, že nevieme, čo je vlastne záhadná sekta zač, resp. čoho všetkého sú jej členovia schopní.

V druhej rovine však snímka funguje aj ako psychoanalytická štúdia skúmajúca moc sexuálnych fantázií a snov. Majstrovské dielo filmového velikána.


BONUS: Waco (réžia: John Erick Dowdle, Dennie Gordon, 2018)

Miniséria Waco tak trochu prefrčala pod diváckym záujmom, čo je však celkom škoda. Ako už hovorí názov, seriál sa zaoberá neslávne známym 51-dňovým obliehaním sídla sekty Davidiánov v texaskom mestečku Waco.

Davidiánov vedie charizmatický David Koresh (Taylor Kitsch), ktorý sa ozbrojeným zložkám odmieta vzdať. Na vyjednávačovi Garym Noesnerovi (Michael Shannon) je presvedčiť ho, aby spolu so svojimi nasledovníkmi vyšiel z budovy.

Režiséri John Erick Dowdle a Dennie Gordon veľmi presvedčivo zhmotnili tragické udalosti z roku 1993. Oprieť sa mohli o skvelé herecké výkony Shannona a Kitscha, ako aj o silu samotného skutočného príbehu. Zaujímavé je, že sa nedočkáme žiadneho prehnaného démonizovania ani zjednodušovania.

Dowdle sa snaží o nezaujatosť a ide mu naozaj o to, aby udalosti zobrazil čo najpresnejšie (aj napriek tomu, že o nich dodnes panuje veľa nejasností).

Niektorým divákom možno bude prekážať, že sa tvorcovia snažia Koresha poľudštiť, avšak podľa nás práve o to hrozivejšie jeho fanatik pôsobí. Prvé dve epizódy sú síce trochu pomalšie (hoci nie nudné), následne sa ale seriál rozbehne a priklincuje vás k sedačke.

Ktorý z menovaných titulov ťa oslovil najviac? Zahlasuj v našej ankete.

Anketa:
Ktorý z uvedených filmov vás najviac zaujal?
The Conspiracy
Faults
Sound of my Voice
Red State
Martha Marcy May Marlene
The Wicker Man
Mandy
Indiana Jones a Chrám skazy
The Master
Eyes Wide Shut
Waco
The Conspiracy
6 %
24 Hlasov
Faults
3 %
12 Hlasov
Sound of my Voice
2 %
6 Hlasov
Red State
3 %
13 Hlasov
Martha Marcy May Marlene
4 %
14 Hlasov
The Wicker Man
3 %
12 Hlasov
Mandy
15 %
57 Hlasov
Indiana Jones a Chrám skazy
28 %
109 Hlasov
The Master
8 %
32 Hlasov
Eyes Wide Shut
15 %
58 Hlasov
Waco
13 %
50 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia