Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
27. septembra 2018, 10:07
Čas čítania 0:00
Sona O.

Bryndzové halušky a placky patria medzi 500 najlepších jedál na svete

GASTRO CESTOVANIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Rozhodol o tom portál Lonely Planet v knihe Ultimate Eatlist.

Portál Lonely Planet ponúka cestovateľské tipy dobrodruhom a lovcom zážitkov po celom svete. Nedávno vydal knižnú publikáciu s názvom Ultimate Eatlist, v ktorej nájdeš tie najlepšie jedlá z medzinárodnej kuchyne.

Medzi špeciality ako sushi, texaský hovädzí bôčik, novo zélandské raky či klasickú pizzu sa dostali hneď dve slovenské jedlá. V zozname sa nenechali zahanbiť bryndzové halušky ani zemiakové placky. 

Celá kniha obsahuje 500 nezabudnuteľných gurmánskych zážitkov a bryndzové halušky si vyslúžili 225. miesto. „Tento sýty tanier zemiakových halušiek pokrytý ostro chutiacim ovčím syrom a naložený kúskami opekanej slaniny chutí najlepšie s tmavým pivom," opísali naše národné jedlo v publikácii. 

Bryndzové halušky a placky patria medzi 500 najlepších jedál na svete
Zdroj: Wikimedia (Backpack Foodie)

Lonely Planet zaradilo placky na 488. miesto a svojim čitateľom radí, aby si zohnali pozvanie k niekomu domov, pretože tie úplne najlepšie placky sú domáce. Tak si teraz spomeň na chrumkavé zemiakové placky od babky a keď ti ich nabudúce navarí, môžeš ju pochváliť, že vie ukuchtiť jedno z najlepších jedál na svete. 

Bryndzové halušky a placky patria medzi 500 najlepších jedál na svete
Zdroj: pixabay.com

Zahanbiť sa nenechali ani naši českí susedia a klasický pražský trdelník obsadil 470. miesto. Avšak vážne uvažujeme nad tým, či autori knihy niekedy ochutnali také vepřo knedlo zelo alebo pravú sviečkovú. 

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Najlepšie zo strednej Európy obišli Maďari, do knihy sa dostalo až šesť ich špecialít a najvyššie na 130. mieste sa umiestnil langoš. Autori však ocenili aj plnenú kapustu (242.), guláš (279.) či dobošovu tortu (328)

Najlepším jedlom na svete je podľa Lonely Planet pincho alebo pinxto, ktoré podávajú v baroch v uliciach mesta San Sebastián v Španielsku. Je to jednoduché predjedlo alebo pokrm k pivu podobný tapas. Ide vlastne o malé sendviče, ktoré môžeš obmienať do rôznych podôb a servírovať podľa seba. Na chlebe sa väčšinou nachádza nátierka alebo obloha. Španieli ale zjavne prišli na nejakú magickú kombináciu chutí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia