Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2018, 16:50
Čas čítania 0:00
Sona O.

Narodila sa s dvomi vagínami a rozhodla sa o svojej diagnóze otvorene rozprávať, aj keď ju to stálo kopu bolesti

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nezvyčajná diagnóza stála mladé dievča kopec trápenia.

21-ročná  Maddie Schueller je na prvý pohľad úplne normálne dievča. So svojím manželom plánuje rodinu, no tehotenstvo pre ňu v skutočnosti predstavuje vážny problém rovnako ako sex, s ktorým čakala až do svadby.

Dôvodom neboli až tak etické zábrany ako skôr jej zriedkavá diagnóza, Maddie sa totiž narodila s dvoma vagínami a dvoma maternicami. Je to veľmi zriedkavá anomália ovplyvňujúce iba 3000 ľudí na celom svete. 

Narodila sa s dvomi vagínami a rozhodla sa o svojej diagnóze otvorene rozprávať, aj keď ju to stálo kopu bolesti
Zdroj: Facebook - Maddie Schueller

Vo väčšine prípadov majú ženy s touto chorobou iba dve maternice, no v zriedkavých tak ako v tom Meddienom aj dve vagíny.

Aj keď sú jej maternice oddelené, medzi jej vagínami je len malá prepážka. Preto sa s jej diagnostikou dlho čakalo. Navyše jeden otvor má väčší, zatiaľ čo druhý je zakrpatený. Až do svoje puberty si myslela, že sa nijako nevymyká od normálu.

Avšak problémy nastali, keď mala Maddie asi 12 až 13 rokov a dostala prvú menštruáciu. Okrem toho, že bolo krvácanie silné a spôsobovalo jej zdravotné problémy, keď si aplikovala tampón, zistila, že krvácanie neprechádza. 

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Pri vyšetrení ultrazvukom jej doktori povedal, že má dve maternice. „Pýtali sa mi, či o tom viem. Odpovedala som, že nie," hovorí Maddie pre portál Unilad.

Šokované dievča sa o diagnóze snažilo zistiť čo najviac, no veľa informácii o nej neexistuje, keďže sa často nevyskytuje. 

Zo všetkého najviac sa obávala toho, že nebude môcť mať deti, no túto hypotézu doktori našťastie vyvrátil,  i keď to kvôli jej hormonálnej imbalancii môže byť ťažšie. 

Narodila sa s dvomi vagínami a rozhodla sa o svojej diagnóze otvorene rozprávať, aj keď ju to stálo kopu bolesti
Zdroj: Facebook - Maddie Schueller

Najhoršie to ale pre ňu je v posteli. Sex je pre Meddie veľmi bolestivý a preto sa rozhodla pre operáciu, ktorá odstránila prepážku rozdeľujúce jej vagíny. 

Pred pár mesiacmi teda strávila deň v nemocnici a konečne sa zbavila aspoň časti zo svojho odvekého problému, i keď dve maternice má stále. „Pár dní to bolelo a nemohla si sadnúť, ale zotavenie bolo oveľa lepšie než som si myslela," povedala.

Maddie teraz otvorene diskutuje o svojom ochorení online a snaží sa šíriť osvetu ohľadom zriedkavej choroby, aby sa tak ženy, ktoré ňou trpia, cítili menej osamelé.

Domov
Zdieľať
Diskusia