Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2018, 17:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najlepší barman sveta Erik Lorincz: Slováci sa v baroch správajú príšerne, v zahraničí by ich vyhodili (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL LONDÝN
Uložiť Uložené

Svetovým barmanom číslo jedna je Slovák. Pracoval v najlepšom bare a teraz otvára vlastný podnik.

Vždy sme nadšení, keď nájdeme Slovákov, ktorí našu krajinu fantastickým spôsobom reprezentujú aj v zahraničí. Erik Lorincz v roku 2010 vyhral súťaž Barman roka (Bartender of the Year), takmer 8 rokov pracoval v najprestížnejšom bare na svete American Bar, no opustil ho, aby založil vlastný podnik – takisto v Londýne.

Najlepší barman sveta Erik Lorincz: Slováci sa v baroch správajú príšerne, v zahraničí by ich vyhodili (Rozhovor)
Zdroj: Erik Lórincz

Takmer 8 rokov si bol barmanom v American Bare londýnskeho hotela Savoy, v snáď najprestížnejšom bare na svete. Navštevujú ho členovia kráľovskej rodiny či svetové celebrity – ako sa vôbec niekto dostane na takúto pracovnú pozíciu?

Dlhé roky som pracoval v baroch a ľudia o mne začínali vedieť. Keď som v roku 2010 vyhral Barmana roka, hneď mi bola ponúknutá pozícia. A rovno vedúca, žiadna výpomoc. Bol to splnený sen.

 

Pre mnohých barmanov by išlo o splnený sen, no ty si nedávno odišiel s rozhodnutím, že si založíš vlastný podnik.

Áno, odišiel som po takmer ôsmich rokoch. Každý barman má svoje sny a ja som chcel vlastný podnik, s vlastným štýlom. Podľa mňa je to prirodzené, v American Bare som pracoval roky, dostal som ponuku na spoluprácu a idem do toho.

Každý by chcel vlastný bar, navyše, hodí sa to do môjho životného štýlu. Rád pracujem s ľuďmi, potrebujem sa posunúť dopredu a navyše mám víziu.

Keď som nastúpil do American Baru, manažér sa ma spýtal, aká je moja vízia. Chcel som ten bar spraviť najlepším na svete. A toto bude ešte o level vyššie.

Tak nám niečo o tvojom podniku prezraď.

Nájdete ho v Londýne na Heddon Street, medzi Picadilly a Oxford Street. Je to malá, rozkošná ulička. Názov ešte nemám, otvorenie pripravujeme na koniec januára. Všade naokolo totiž prebiehajú rekonštrukcie.

Máme sa pripraviť na high-end ceny?

Ani nie, bude to taký priemer. Nie je to predsa hotelový bar, ceny nebudú tak vysoké. Koktejl bude stáť 12-13 libier (cca 14 €) a každý tam nájde príjemné posedenie.

Najlepší barman sveta Erik Lorincz: Slováci sa v baroch správajú príšerne, v zahraničí by ich vyhodili (Rozhovor)
Zdroj: Erik Lórincz
Domov
Zdieľať
Diskusia