Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2018 o 17:03
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

10 najlepších home invasion thrillerov alebo keď sa váš domov stane terčom násilníkov, vrahov a teroru

FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Populárny sub-žáner home invasion skrýva viacero pozoruhodných diel. Rozhodli sme sa pre vás vybrať tie najlepšie.

Naše príbytky sú považované za posvätné a nedotknuteľné miesta. Kde inde by sme sa mali cítiť najbezpečnejšie, keď nie vo vlastnom dome či byte? Pokiaľ je však táto bezpečnosť narušená, častokrát sa to vyrovná tomu najdesivejšiemu hororu.

To si samozrejme uvedomujú aj filmári, keďže nám v rámci hororov/thrillerov často prinášajú filmy spadajúce pod sub-žáner home invasion. Podobných filmov je samozrejme veľa a väčšinou ide o priemerné žánrovky.

V tomto rebríčku sme vám chceli predstaviť home invasion horory a thrillery, ktoré sa niečím vymykajú, dokážu byť napínavé či dokonca myšlienkovo podnetné.

10. Them (réžia: Xavier Palud, David Moreau, 2006)

Učiteľka Clémentine a spisovateľ Lucas žijú spokojným partnerským životom. V jednu noc sa však ich idylka zmení. Do ich domu sa totiž začne niekto dobíjať.

Záhadní útočníci sa nezastavia pred ničím a po pár chvíľach je jasné, že ich cieľom je mučiť a zabíjať. Ale kto vlastne títo psychopati sú a prečo to robia? 

Rumunsko-francúzsky horor údajne vychádza zo skutočných udalostí (hoci len veľmi, veľmi voľne) a skutočne ide o poriadne výdatné sústo. 

Plusom je nervózna atmosféra strachu a neistoty, rovnako ako mrazivo znepokojivá pointa, ktorú z hlavy len tak nedostanete.

9. Hush (réžia: Mike Flanagan, 2016)

Mike Flanagan je schopný žánrový tvorca a potvrdil to aj v tomto sviežom hororovom thrilleri. Nepočujúca Maddie trávi svoj čas na chate v horách, kde pracuje na svojej knihe. Už čoskoro sa však bude musieť brániť maskovanému maniakovi.

Ide o s prehľadom zrežírovaný horor so sympatickou hlavnou hrdinkou v podaní Kate Siegel. Snáď len záporák mohol byť charizmatickejší, ale vďaka vhodne zvolenej minutáži nuda nehrozí, niekoľko scén je parádne napínavých a celkovo ide o viac než sympatickú žánrovku.

8. Sleep Tight (réžia: Jaume Balagueró, 2011)

César je osamelý vrátnik pracujúci v obytnom dome v Barcelone. V jednom z bytov býva aj mladá a krásna Clara. César sa každú noc vkráda do jej bytu a postupnými krokmi sa jej pomaly snaží zničiť život. Clara však vôbec netuší, že by za všetkými jej problémami mohol byť práve César.

Španielsky príspevok do žánru vyniká pomaly budovanou nervóznou a znepokojivou atmosférou a výborným výkonom Luisa Tosara v hlavnej úlohe. Poteší občasný poriadne čierny humor a pomerne mrazivý záver. 

7. The Strangers (réžia: Bryan Bertino, 2008)

The Strangers sa svojho času stal solídnym hitom a stále je dostatočne zaujímavý a dobre natočený na to, aby sme vám ho dali do pozornosti.

Medzi Kristen a Jamesom vládne napätá atmosféra, keďže sa spoločný večer nevyvíjal podľa ich predstáv. Nepríjemná situácia sa razom zmení na nočnú moru v momente, keď zistia, že si na ich životy robí zálusk trojica maskovaných vrahov.

The Strangers nie je žiadny veľký hororový zázrak, ide skôr o takú jednohubku pre fanúšikov žánru. Snímka je však spracovaná dobre a aj vďaka rozumnej stopáži nenudí. Tento rok sme sa dočkali aj sequelu v réžii Johannes Robertsa. Ten sa však úspešnosti svojho predchodcu nepriblížil.

6. You're Next (réžia: Adam Wingard, 2011)

Rozvetvená rodina sa stretáva v honosnom dome, aby oslávila 35. výročie svadby rodičov. Uprostred večere však na dom zaútočí trojica maskovaných psychopatov.

Zdá sa, že tí vo vnútri nemajú žiadnu šancu, lenže priateľka jedného zo synov sa nemieni vzdať tak ľahko. Dokáže však neľútostným vrahom vôbec vzdorovať?

Sympatický thriller Adama Wingarda zaujme najmä jemným variovaním klišé a pohrávaním sa s očakávaniami diváka.

Navyše ponúkne hneď niekoľko veľmi napínavých scén a dokonca aj zopár prekvapivých odhalení. Nehovoriac už o poriadnej porcii čierneho humoru, ktorým je celá snímka pretkaná. Plusom je aj svižná réžia a celková neistota ohľadom toho, ako to vlastne celé skončí. 

5. Night of the Living Dead (réžia: George A. Romero, 1968)

Dnes už právom klasická zombie záležitosť od kultového Georga A. Romera v našom rebríčku nesmie chýbať. Zápletka je klasická: vypukne vírus, ktorý ľudí mení na zombíkov a skupine preživších sa podarí nájsť útočisko na opustenej farme.

Čeliť budú musieť nielen hrozbe živých mŕtvol, ale aj vlastným vnútorným strachom. Zombie horory sa aj v dnešnej dobe rodia ako huby po daždi, avšak práve Night of the Living Dead patrí k tým vôbec najstrašidelnejším. Nehovoriac už o tom, že ide film, ktorý mániu so zombie horormi odštartoval.

V Romerovom podaní dostanete poriadne atmosférickú zombie apokalypsu poňatú až nepríjemne realistickým štýlom.

4. Panic Room (réžia: David Fincher, 2002)

Výborný thriller Panic Room od Davida Finchera je možno trochu v tieni jeho slávnejších diel, ale ide o parádne natočenú a napínavú záležitosť. Na rozdiel od iných snímok v tomto rebríčku je Panic Room čistokrvným thrillerom bez hororových nánosov.

Matka Meg a jej dcéra Sarah sa pred zlodejmi ukryjú v špeciálnej tajnej miestnosti, do ktorej sa nedá len tak ľahko dostať. Problém je, že práve v tejto miestnosti sa nachádzajú cennosti, pre ktoré si lupiči prišli.

Film je možno menej depresívny, než sme u Finchera zvyknutí, ale stále má solídne temnú atmosféru a výborné herecké výkony Jodie Foster, Kristen Stewart, Foresta Whitakera a Jareda Leta v hlavných úlohách. 

3. mother! (réžia: Darren Aronofsky, 2017)

Jeden z najkontroverznejších filmov posledných rokov buď milujete alebo nenávidíte. Darren Aronofsky doručil metaforický horor, ktorý je home invasion ako vyšitý. Ale nielen to. Hlavne ide o odvážnu a poriadne temnú víziu, plnú alegórií a odkazov na Starý zákon a náboženstvo ako také.

Manželský pár v podaní Jennifer Lawrence a Javiera Bardema žije v rozľahlom dome uprostred prírody. Ich existenciu však naruší príchod záhadného muža (Ed Harris) a jeho manželky (Michelle Pfeiffer).

Ten odštartuje kaskádu šialených udalosti, ktoré vyvrcholia neopísateľne šialeným spôsobom.

Ak ste stále mother! nevideli, rozhodne to napravte. Možno vás otrávi a znechutí, možno uchváti, ale vo všetkých ohľadoch ide o tak silný a nevšedný zážitok, že jednoducho stojí za videnie.

2. Funny Games (réžia: Michael Haneke, 1997/2007)

Anna, George a ich syn Georgie chcú stráviť príjemný víkend na svojej chate. Všetko sa však zmení, keď sa do domu nanominujú dvaja na prvý pohľad slušní mladí muži Paul a Peter.

Nasledujúce hodiny budú pre Annu a jej rodinu časom fyzického a psychického teroru. Kam až dokážu nevinne vyzerajúci mladíci zájsť?

Úžasne znepokojivá a desivá štúdia násilia od Michaela Hanekeho využíva mantinely hororového thrilleru na rozohranie dômyselnej hry so samotným divákom.

Jeho dielo sa síce dá vnímať ako viac-menej klasický thriller, ale v skutočnosti je rafinovanou reflexiou fascinácie násilím a pýta sa otázku, prečo sú ním filmoví diváci tak priťahovaní.

Pôvodný rakúsky originál vznikol v roku 1997, Haneke však v roku 2007 natočil zrkadlový remake so známejšími hercami. Ktorej verzii dáte prednosť, je len na vás.

1. Straw Dogs (réžia: Sam Peckinpah, 1971)

Rozhádaný manželský pár sa stane obeťou teroru skupiny robotníkov. A ide o jeden z najpôsobivejších počinov žánru, o ktorom je v tomto článku reč. Vzťahová dráma, napínavý thriller a fascinujúca štúdia násilia sú totiž namiešané do skvelého žánrového koktejlu.

Perfektne nasnímaného, neuveriteľne zostrihaného a geniálne zrežírovaného. Sam Peckinpah využíva všetky svoje štylistické postupy, aby divákovi sprostredkoval pocity svojich hrdinov a je na to „radosť“ pozerať.


Dustin Hoffman aj Susan George podávajú vynikajúce výkony a aj vďaka nim ostane tento film dlho vo vašej hlave. Finále patrí k tomu najlepšiemu, čo v žánri vzniklo. Strašiaci sa dočkali aj veľmi slušného remaku, no na originál sa ani zďaleka nechytá.

BONUS: Knock Knock (réžia: Eli Roth, 2015)

Knock Knock od Eliho Rotha sme sa napokon rozhodli zaradiť do bonusu. Objektívne povedané, nie je to príliš dobrý film. Dobré však je, že to príliš nevadí.

Pokiaľ k nemu budete pristupovať ako k béčku, budete sa smiať nad absurdnou premisou, kochať sa kráskami v podaní Lorenzy Izzo a Any de Armas a užívať si prehrávanie Keanu Reevesa v hlavnej úlohe. Človek by skoro až povedal, že toto všetko bol Rothov zámer.

A o čom film vlastne je? Úspešný architekt Evan Weber je milujúci manžel aj otec. Jeho žena a deti však odcestujú na víkend preč a Evanovi na dvere zaklopú dve mladé sexy slečny. Tie sa veľmi rýchlo pokúsia Evana zviesť, čo sa im aj podarí.

Ráno si však Evan začína uvedomovať, že jeho vášnivá noc nezostane bez následkov. Pokiaľ prižmúrite oči a budete čakať len priblblú kravinu s krásnymi ženami, tak rozhodne nebudete sklamaní.

Medzi ďalšie zaujímavé snímky z podobného súdka patrí napríklad aj klasický The Desperate Hours z roku 1955 s Humpreym Bogartom, alebo napríklad In their Skin, Home Sweet Home či White Settlers.

Zabudli sme podľa vás na niektorý kvalitný home invasion? Rozhodne sa s nami podeľte v komentároch. Nezabudnite tiež zahlasovať v ankete.

Anketa:
Ktorý z menovaných home invasion hororov/thrillerov je podľa vás najlepší?
Them
Hush
Sleep Tight
The Strangers
You're Next
Night of the Living Dead
Panic Room
mother!
Funny Games
Straw Dogs
Knock Knock
Them
2 %
7 Hlasov
Hush
5 %
18 Hlasov
Sleep Tight
1 %
4 Hlasy
The Strangers
6 %
23 Hlasov
You're Next
7 %
25 Hlasov
Night of the Living Dead
4 %
13 Hlasov
Panic Room
11 %
38 Hlasov
mother!
16 %
56 Hlasov
Funny Games
17 %
60 Hlasov
Straw Dogs
6 %
21 Hlasov
Knock Knock
26 %
93 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia