Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2018, 12:48
Čas čítania 0:00
Sona O.

Bratislava má svoj prvý včelí hotel. Nájdeš ho na streche hotela

ZAUJÍMAVOSTI VČELY
Uložiť Uložené

Prvý včelí hotel v Bratislave vyrástol na streche hotela NH Bratislava Gate One.

Včelie hotely sú dnes na Slovensku už celkom bežné. Hlavné mesto však zatiaľ takéto zariadenie nemalo, hoci Bratislava sa o chov včiel zaujíma už dávno. Tieto malé užitočné tvory slúžia nielen na produkciu medu, ale aj vosku, propolisu a ich jed sa využíva v medicíne.

Nadšený včelár Rastislav Pavlišin začal najprv chovať včely na Bratislavskej Kolibe. Keď sa mu začalo dariť a jeho med získal certifikát kvality, rozhodol sa svoje hobby posunúť na novú úroveň. Ako akcionár hotela NH Bratislava Gate One nechal vybudovať na jeho streche prvý včelí hotel.

Bratislava má svoj prvý včelí hotel. Nájdeš ho na streche hotela
Zdroj: NH Bratislava Gate One

„Keď moje včely vyprodukovali viac ako 70 kg kvalitného medu, ktorý získal certifikát kvality, rozhodol som sa posunúť svoje včelárenie z Koliby ďalej do mesta, priamo na strechu hotela. Som presvedčený, že tu vieme vytvoriť včelám čo najprirodzenejšie prostredie na život,“  povedal portál Bratislava.dnes24.

Bratislava má svoj prvý včelí hotel. Nájdeš ho na streche hotela
Zdroj: NH Bratislava Gate One

Svoj domov tu našlo už osem včelích rodín a Pavlišinovým cieľom je ubytovať ich tu približne 20. Bratislavský včelár chce týmto inšpirovať aj ostatné hotely a firmy, aby sa venovali chovu včiel. Verí, že sa v okolí hotela nachádza dostatok zelene, kde môžu zbierať peľ a vyrábať svoje produkty.

Bratislava má svoj prvý včelí hotel. Nájdeš ho na streche hotela
Zdroj: NH Bratislava Gate One

Hotel bude, samozrejme, čerpať úžitok z práce malého hmyzu. Už teraz zaradili do svojho menu výrobky z domáceho medu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia