Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2018, 10:38
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Extrémne rozdiely medzi dňom a nocou, zánik starých a vznik nových kontinentov, obrovské problémy s nespavosťou.

Každá noc trvá 6 mesiacov. Takú istú dobu trvá aj deň. V takomto svete zaniklo veľa miest. A ďalšie sa vyľudňujú, pretože vzduch v nich sa stáva nedýchateľný. Z posledných síl sa snažíme prežiť v nehostinnom prostredí. Spoločne sa pozrieme, čo by sa stalo, ak by sa z ničoho nič naša planéta prestala otáčať.

Pre každú planétu bez výnimky platí, že rotuje. Na rovníku sa Zem otáča rýchlosťou väčšou ako 1 670 kilometrov za hodinu. Každým rokom však spomaľuje. Pre nás sú ale tieto zmeny nepostrehnuteľné. Spomalí totiž iba o 2 sekundy za zhruba 100 tisíc rokov. Dnes sa ale spomaľovanie otáčania niekoľkonásobne urýchli. Čo ak by o 9 ráno bola zrazu tma a o polnoci svietilo slnko? Aký dopad to bude mať na oceány, prírodu, zvieratá a najmä nás ľudí, keď sa jeden deň natiahne z pôvodných 24 až na 8 760 hodín?

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: wikimedia.org / Kevin Gill

 1. deň – otáčanie sa spomalilo o 1 km/h

Prvý deň akékoľvek zmeny nevnímame, no naše technológie áno. Už takto malá zmena má pre nás obrovské dopady. Prvé problémy nastávajú na letiskách. Väčšina lietadiel využíva k navigácii systém GPS. GPS využíva mnoho satelitov, ktoré lietadlu hlásia jeho pozíciu. Základnou premennou celého systému je čas.

Odporúčané
VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy 5. januára 2023, 13:24

Hodiny na satelitoch sú v neustálom kontakte so základňou na Zemi. Čas sa zoraďuje podľa atómových hodín, ktoré sú najpresnejšie na svete. Spomaľovanie rotácie síce chod hodín nijakým spôsobom nenaruší, no pozemné základne, ktoré so satelitmi udržujú spojenie, sa nenachádzajú tam, kde si satelity myslia, že sú.

GPS skrátka neráta s tak závažnou zmenou rýchlosti rotácie. Celý systém sa tak naruší a dopady sú katastrofálne. Piloti sú počítačmi navádzaní mimo pristávacích dráh. Milióny ľudí v lietadlách sú preto v ohrození. Tisícky lietadiel sú zrazu bez podpory GPS. Množstvo ľudí však o probléme stále netuší.

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

 15. deň – otáčanie sa spomalilo o 15 km/h

Každý deň sa hromadia ďalšie a ďalšie problémy. Každoročne zaznamenajú komerčné letecké spoločnosti viac ako 2 miliardy cestujúcich. So zmenami rotácie Zeme však letecká doprava už prestáva byť viac bezpečná. Lety sa preto rušia. Ďalší veľký problém predstavujú oceány. Zem nemá dokonalý guľatý tvar. Vodu na rovníku drží práve rotácia. Akonáhle sa rotácia znižuje, inak povedané sila slabne, začínajú sa oceány presúvať. Miliardy kubíkov vody sa začínajú prelievať z rovníka k pólom.

Iba pár dní po tom, čo došlo k spomaľovaniu rotácie Zeme, začína hladina oceánov v polárnych oblastiach stúpať a pomaly zalievať pevninu. Vlády postupne nariaďujú evakuáciu osídlenej Arktídy. So zmenami výšky hladiny morí prichádza tiež zmena vzduchu.

Odporúčané
VIDEO: Unikátne zábery ľadovca v talianskych Alpách, ktorý ničí globálne otepľovanie. Topí sa závratnou rýchlosťou VIDEO: Unikátne zábery ľadovca v talianskych Alpách, ktorý ničí globálne otepľovanie. Topí sa závratnou rýchlosťou 27. novembra 2022, 18:05

Naša atmosféra je rozložená rovnomerne okolo celej planéty. Otáča sa zarovno s ňou. Keď sa však otáčanie spomaľuje, atmosféra sa vydáva za oceánmi, teda smerom k pólom. Ako prvé túto skutočnosť pociťujú veľkomestá v tropických oblastiach. Rio De Janeiro, Lagos, Jakarta, Singapur , desiatky miliónov ľudí, ktorí tu žijú, majú stále väčšie problémy s dýchaním. Problémy ale začínajú pociťovať aj mestá vo vyšších polohách.  

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

 120. deň – otáčanie sa spomalilo o 225 km/h

Od chvíle, kedy sa rotácia našej planéty začala spomaľovať, ubehli 4 mesiace. Deň už viac netrvá 24 hodín, po novom má o necelé 4 hodiny naviac. Svetlo aj tma sú preto o 2 hodiny dlhšie. V uliciach celého sveta sa pomaly, ale isto rozpútava chaos. Severnej Amerike ani Európe zatiaľ zmeny v oceánoch a vzduchu nespôsobujú veľké problémy. Na obzore je ale ďalší problém. Zem postihujú zemetrasenia v oblastiach, kde boli ešte donedávna úplne vylúčené.

Čo ich spôsobuje? Ako iste všetci vieme, Zem je zložená z troch vrstiev – jadro, izolujúci plášť a vonkajšia kôra. Všetky vrstvy sa pritom točia spolu. Akonáhle sa však rotácia spomaľuje, každá vrstva spomaľuje inou rýchlosťou, čo vyvoláva obrovské trenie.

Geologickým katastrofám sekundujú neustále sa prelievajúce oceány. Hĺbka morí v polárnych oblastiach dosahuje za bežných podmienok zhruba 4 až 5 kilometrov. 4 mesiace po spomalení rotácie dosahuje hĺbka na niektorých miestach aj 13 kilometrov.

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

Postupne sa tak mení aj mapa Zeme. Oblasti, ktoré ešte donedávna pokrývali moria a oceány, sú zrazu bez vody. Prvýkrát v histórii sa tak Veľká Británia prepojila so starým kontinentom. Obrovské nové územia si pripísalo aj Holandsko či Belgicko. Podobne sú na tom niektoré štáty v USA. Kedysi vyhlásené pláže na Floride sa odrazu ocitli na súši.

Odporúčané
FOTOGALÉRIA: V Bratislave už uzavreli letisko, sneh sa presúva smerom na východ. Očakávaj aj poľadovicu či záveje FOTOGALÉRIA: V Bratislave už uzavreli letisko, sneh sa presúva smerom na východ. Očakávaj aj poľadovicu či záveje 9. decembra 2021, 10:30

Obrovské problémy už spôsobuje aj atmosféra. Tá sa v dôsledku spomaľujúcej rotácie presúva k hornej a dolnej časti planéty. V mestách na rovníku sa vzduch stáva tak riedky, až sa stáva nedýchateľný. Póly sa tak postupne ocitajú pod vodou a na rovníku redne vzduch. V obývateľných zónach ničia infraštruktúru a obydlia vybuchujúce sopky a zemetrasenia.

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

1 rok – otáčanie sa spomalilo o 340 km/h

Vplyvom stále sa spomaľujúceho otáčania sa jeden deň predĺžil už na 30 hodín. Prepojenie Veľkej Británie s Európou je už minulosťou. Vplyvom presúvajúceho sa Atlantického oceánu k pólom nadobudli mnohé európske krajiny nové územia. Teraz je však oceán na severnom pole tak veľký, že zaplavuje značnú časť Európy, Kanady a Ruska. Spojené kráľovstvo, Škandinávia a Pobaltie sú úplne pod vodou. Londýn, Paríž, Moskva už viac neexistujú.

Austrália už je spojená s Indonéziou. Celosvetovo významné prístavy sa odrazu ocitajú na suchu. Lodná doprava je ochromená. Ľudstvo sa potýka s ďalším problémom. Magnetosféra, ktorá chráni Zem pred spaľujúcim Slnkom, teraz vplyvom spomaľujúcej rotácie slabne. Obývateľné zóny, ktorým nehrozia záplavy ani riedky vzduch, sa teda potýkajú so spaľujúcimi účinkami Slnka.

K najprosperujúcejším oblastiam v USA patria štáty na stredozápade. Zemetrasenia sa tam vyskytujú minimálne, vzduch je dýchateľný a nehrozia ani žiadne záplavy. Problémom sú však potraviny, ktoré si musia ľudia vlastnoručne pestovať, keďže pozemná infraštruktúra je už nenávratne zničená.

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

2,5 roka – otáčanie sa spomalilo o 1 350 km/h

Zem sa teraz otáča rýchlosťou iba 320 km/h. Deň sa predĺžil o celých 100 hodín. Pod vodou sa ocitá stále viac krajín. Rovník má aj naďalej nedýchateľný vzduch. Zóny, v ktorých je ešte život možný, sa tak neustále zmenšujú. Aj tu je to ale boj o holý život. Ľudí trápia psychické problémy vznikajúce najmä z nedostatku spánku a úplne narušeného biorytmu. Každý deň teraz znamená viac ako 5 normálnych dní. To je približne 60 hodín slnečného svitu a 60 hodín tmy.

Odporúčané
Pripravujú sa na pád civilizácie a prežitie v divočine. Nazreli sme do sveta slovenských prepperov Pripravujú sa na pád civilizácie a prežitie v divočine. Nazreli sme do sveta slovenských prepperov 5. decembra 2021, 9:30

Pre ľudí v obývateľných zónach je najväčším problémom práve spánok. Jeho nedostatok spôsobuje prudké zmeny nálad, rozmazané videnie, halucinácie, zmätenosť, dezorientácia. Mozog v dôsledku vyčerpania prestáva fungovať. Keďže sa oceán od rovníka presunul k pólom, vznikol v rovníkovom pásme úplne nový kontinent. Kvôli riedkemu vzduchu je však jeho veľká časť neobývateľná.

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

4 roky – otáčanie sa spomalilo o 1 600 km/h

Od chvíle, kedy sa rotácia Zeme začala spomaľovať, uplynuli 4 roky. Planéta teraz rotuje rýchlosťou len 60 km/h. Deň sa tak predlžil na neuveriteľných 624 hodín, čo je dĺžka takmer jedného mesiaca. Slnečný svit teraz trvá 13 normálnych dní. Tak isto trvá aj noc.

Systém ročných období už viac neplatí. Počasie teraz najviac ovplyvňuje prítomnosť alebo neprítomnosť Slnka. Počas takmer dvojtýždňových nocí teploty klesajú až k –55 stupňom Celzia. S príchodom tmy sa ľudia ocitajú v zovretí snehu a mrazu. Jedinou nádejou je vychádzajúce Slnko, ktoré mrazy rýchlo zaženie. Rozdiely medzi dňom a nocou sú extrémne. Veľká časť zvieracej populácie už vyhynula. Extrémne podmienky spomaľujúcej planéty ich skrátka vyhubili.

Oceán už pomaly zaplavuje aj New York. Zo zaplaveného mesta trčia len mrakodrapy. Chicago také šťastie nemá. V dôsledku riedkeho vzduchu sú Afrika, Austrália aj Južná Amerika neobývateľné. Vzduch tu dosahuje takej riedkosti, ako vo výške 10 000 metrov nad morom. Obživou pre väčšinu ľudí sa stali oceány, v ktorých život hýri ako nikdy predtým. Z poľnohospodárov sa teraz stávajú rybári.

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

5 rokov – Zem sa zastavila

Systém striedanie dňa a noci je už minulosťou. V dôsledku otáčania Zeme okolo Slnka má 1 deň 1 rok. Slnko prichádza na dlhých 6 mesiacov. Po zapadnutí je dlhá, 6 mesiacov trvajúca noc. Zatiaľ čo teploty počas tmy klesajú na –60 stupňov Celzia, počas dňa stúpajú až k +60 stupňom Celzia.

Celým rovníkovým pásmom sa tiahne nový svetadiel. Obývateľný je však len z polovice. Od pólov až k obratníkom sa tiahnu oceány a moria. Katastrofa si vyžiadala zhruba 6 miliárd životov.

Takáto situácia síce zrejme nikdy nenastane, no z načrtnutia katastrofy môžeme vidieť, ako je rovnováha pre našu planétu a tým pádom aj pre nás dôležitá.

Katastrofický scenár: Čo by pre ľudstvo znamenalo, ak by sa Zem prestala otáčať?
Zdroj: T62 - Aftermath

Ak ťa tento scénar zaujíma viac, potom sa určite pozri na dokument z britskej produkcie Následky, na ktorého základe bol zostavený aj tento článok. 

Domov
Zdieľať
Diskusia