Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kamila Šebestová
27. novembra 2022, 18:05
Čas čítania 0:28

VIDEO: Unikátne zábery ľadovca v talianskych Alpách, ktorý ničí globálne otepľovanie. Topí sa závratnou rýchlosťou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V dôsledku globálneho otepľovania sa topia ľadovce v celej Európe. Zábery zachytávajú proces topenia ľadovca v talianskych Alpách počas štyroch liet.

V dôsledku globálneho otepľovania sa topí čoraz viac ľadovcov. Príkladom je aj ľadovec Fellaria v talianskych Alpách, ktorý zachytáva video poukazujúce na to, ako rýchlo sa ľadovec topí počas rokov 2019 až 2022. Z jeho hrúbky ubudlo za ten čas 26 metrov ľadu. 

Alpské ľadovce sa pritom nikdy netopili takouto rýchlosťou – údajne môžu zmiznúť z povrchu zeme už do konca tohto storočia, uvádza stránka World Economic Forum

Posledné leto malo na ľadovce najhorší vplyv. Len vo švajčiarskych Alpách z nich ubudlo 6,2 %. Slovensko ovplyvňuje topenie ľadovcov tak, že sa zvyšuje vlhkosť vzduchu, ktorá zapríčiňuje extrémne prejavy počasia, napríklad vysoké teploty či búrky, uvádza Veda na dosah

Domov
Zdieľať
Diskusia