Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. augusta 2018, 15:35
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Filmový Slender Man je zúfalo nestrašidelnou prehliadkou hororových klišé a nezaujímavých postáv (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Slender Man doplatil na plytký scenár, mdlú réžiu a následné prestrihávanie zo strany štúdia.

Slender Man, známy prízrak bez tváre, ktorý unáša a psychicky ničí svoje obete, dorazil na strieborné plátna. Mystifikačný žartík Erica Knudsena z roku 2009 sa od tej doby rozrástol v pomerne pestrú paletu videohier, poviedok či amatérskych filmov, nehovoriac už o tom, aký silný vplyv mal na internetovú komunitu ako celok.

Hollywood si preto povedal, že z populárnej postavy z Creepypasty vytlčie nejaké prachy, a tak do našich kín vstupuje celovečerný horor z produkcie Sony. Podaril sa?

Filmový Slender Man je zúfalo nestrašidelnou prehliadkou hororových klišé a nezaujímavých postáv (Recenzia)
Zdroj: Sony / Screen Gems

V centre príbehu máme štyri kamarátky, ktorým v jednu noc nenapadne nič lepšie, než pokúsiť sa vyvolať záhadného Slender Mana. Tento „rituál“ spočíva v tom, že si na nejakej obskúrnej stránke pustia strašidelné video.

Ako tí bystrejší z vás pochopili, toto rozhodnutie ešte trpko oľutujú. Prízrak im totiž od tejto chvíle nemilosrdne pôjde po krku.

Čo povedať. Tento film smrdel už od prvých trailerov, ktoré boli také matné, že si z nich už ani nič nepamätám. Usadil som sa teda do kinosály s tým, že som nič nečakal a... tvorcovia moje očakávania naplnili.

Slender Man je naozaj zúfalou žánrovkou. Nie je v nej nič zaujímavé, originálne, strašidelné alebo napínavé. Scenár okato vykráda všetky možné horory, od Kruhu až po V zajatí démonov, ale ako celok absolútne nefunguje.

Ide v podstate o tisíckrát videnú duchárčinu, vyrozprávanú v úplne triviálnom príbehu. Ten je tak primitívny, že pôsobí dojmom, akoby scenár vznikol priamo na pľaci počas obednej prestávky.

Filmový Slender Man je zúfalo nestrašidelnou prehliadkou hororových klišé a nezaujímavých postáv (Recenzia)
Zdroj: Sony / Screen Gems

Je potom vyložene utrpenie sledovať, že režisér Sylvain White nedokáže ani túto banálnu báchorku nejako zmysluplne odrozprávať. Najhoršie je, keď sa snaží „rafinovane pohrávať s psychikou postáv“, a to tak, že na seba vŕši halucinogénne výjavy v epileptickom strihu. Nie, nie je to desivé, ani znepokojivé.

Tvorcovia sa na nejakú mytológiu zvysoka vykašľali, pritom priestor na rozohranie niečoho zaujímavého tu bol. Takto ani nevieme, čo je ten Slender Man vlastne zač, o čo mu ide a prečo by nás to malo zaujímať.

To by samozrejme až tak nevadilo, ak by mi tvorcovia dali kvalitné náznaky či podnety, aby som si vytvoril nejakú vlastnú teóriu. Ale to sa nestalo. Proste je to zlý bubák a unáša a zabíja ľudí, lebo ho to baví. Rafinované!

Samotný režisér iste nemôže za všetky neduhy, keďže štúdio z filmu vyhodilo niekoľko scén, ale aj tak cítiť, že nemá vlastnú víziu a snímka sa mu rozpadá pod rukami. V Slender Manovi síce nájdeme nábehy na atmosféru, ale to je žalostne málo. Nehovoriac už o tom, že o nejakom pozvoľnom budovaní napätia nemôže byť ani reč.

Filmový Slender Man je zúfalo nestrašidelnou prehliadkou hororových klišé a nezaujímavých postáv (Recenzia)
Zdroj: Sony / Screen Gems

Režisér sa dokonca úplne vybodol aj na gradáciu v rámci jednotlivých scén, takže obligátne ľakačky pôsobia neraz skôr smiešne (okrem toho sú šialene predvídateľné). Postavy sú úplne na facku, sú nepríjemné, nezaujímavé, totálne neschopné a často sa správajú vyslovene hlúpo. Ich osud mi bol teda maximálne ukradnutý.

Samotný Slender Man ako taký je síce vďačnou postavou, ale tu pôsobí ako pribrzdený senilný úchyl, ktorý by mal problém vystrašiť aj deti v materskej škole. Problémom tiež je, že nám ho tvorcovia ukazujú až príliš často.

Iste, keď len tak postáva v diaľke, môže pôsobiť aspoň trochu zlovestne, ale akonáhle z neho začnú vyliezať digitálne chápadlá, všetko ide do hája.

Viem si predstaviť, že nejaký schopnejší režisér by dokázal okolo postavy Slender Mana vybudovať funkčný duchársky horor. Niekto ambicióznejší by dokonca mohol s trochou satiry reflektovať, aký dopad mal tento bubák na internetovú komunitu. Lenže Sylvain White nie je ani schopný a už vôbec nie ambiciózny.

Filmový Slender Man je zúfalo nestrašidelnou prehliadkou hororových klišé a nezaujímavých postáv (Recenzia)
Zdroj: Sony / Screen Gems

Z jeho snímky smrdí, že bola spichnutá narýchlo a len preto, aby do kín nahnala Slender Manových fanúšikov a zarobila prachy. Pevne dúfam, že sa jej to nepodarí, pretože táto fraška by neobstála snáď ani ako poviedka na Creepypaste.

V časoch, kedy v kinách máme (resp. mali sme) také kvalitné a progresívne žánrovky, ako Prekliate dedičstvo, Tiché miesto či Uteč, pôsobí Slender Man vyslovene trápne. Pokiaľ však máte nízke nároky alebo skrátka postavu Slender Mana milujete, tak sa hádam nudiť nebudete.

Tipujem ale, že od radosti aj tak skákať nebudete. Film je totiž vo všetkých ohľadoch slabý, nudný a prázdny. A čo s takým hororom? 2/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia