Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2018, 21:06
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako vyzeralo Avengers: Infinity War pred a po pridaní CGI? Počítačové efekty tvoria až 97% filmu!

FILMY A SERIÁLY POČÍTAČOVÉ TRIKY (CGI, VFX, VIZUÁLNE EFEKTY)
Uložiť Uložené

Marvel Studios sa pochlapilo a pre Infinity War zajednalo rekordné množstvo CGI snímok.

Avengers: Infinity War je filmom, o ktorom sa toho mnoho napísalo nielen u nás. Poslednou dobou sa kadencia článkov opäť navýšila. Je to hlavne kvôli tomu, že vydanie Blu-ray je už za nami a na nosičoch sa nachádzajú mnohé bonusy. 

Ďalšie informácie k nám však prúdia aj z iných strán, a tak si dnes vieme niečo viac povedať o efektoch a práci composerov. 

Pri pozeraní snímky si uvedomíte, že počítačové triky sú prítomné takmer všade a vždy. Ak sa práve nebojuje, nepožuívajú sa superschopnosti či hi-tech zbrane alebo mágia, na scéne sa nachádza neprirodzený objekt alebo sa v ňom postavy rovno nachádzajú. 

Potvrdzuje to aj výkonná producentka Victoria Alonso. FIlm je tvorený z približne 3000 záberov, pričom 2900 z nich je dotvorených VFX (časť záberu reálna, časť zase zo špeciálnych počítačových efektov), prípadne od základu vymodelovaných composermi formou CGI (ako napríklad vesmír a podobne). 

Hovoríme o 96% filmu, ktoré by nemohli vzniknúť bez počítačových efektov. Infinity War je v tomto ohľade nepochybne rekordérom. 

Vo videu nižšie sa s režisérmi pozrieme na Thanosovu rozhodujúcu výhru, ktorá pre hlavných hrdinov znamenala stratu najbližších priateľov a spolubojovníkov. Okrem toho sa však pozrieme aj na unikátnu prácu so špeciálnymi efektami.

Marvel Studios je však známe svojím tajnostkárčením a snahou udržať prekvapenia pre divákov. Ako herci, tak ani ľudia v štúdiách nemohli vedieť, čo sa na plátne presne deje. Ako to však docielili pri composeroch, ktorí pracovali na takmer 100% snímky?

Zatiaľ čo herci dostávali fejkové scenáre a točili zbytočné scény, ktoré sa nikdy nemali použiť, composeri to mali ťažšie. Nepoznali totiž koncept sekvencie a scén idúcich po sebe. Každá skupina pracovala na inej časti, a tak si nemohli film pospájať. 

Len málo ľudí vedelo o tom, ako bude snímka vlastne vyzerať a čo sa v nej bude diať. Jedným z takýchto ľudí bol aj supervízor vizuálnych efektov Dan DeLeeuw. Práve on dozeral na všetky skupiny a firmy tvoriace Infinity War. Málo ich teda nebolo. 

Nepochybne šlo o nesmierny náročnú prácu. Korigovať tak veľké množstvo skupín, ktoré so sebou ani nemohli komunikovať a nevedeli, čo bude nasledovať po ich scéne. V Marvel Studios pracujú skutoční profesionáli.

Odporúčané
Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) 25. marca 2021, 14:30

Pokiaľ vám nestačilo prvé video, máme pre vás na záver ďalší bonus. Tentokrát sa presunieme k prefíkanému protiútoku na (zatiaľ) nepremožiteľného zloducha. Ako sa ale vlastne nakrúcal? 

Zaujímavosťou je, že Josh Brolin, stvárňujúci prostredníctvom motion capture systému Thanosa, musel nad hlavou nosiť obrázok svojej postavy. Herci by inak nevedeli, kde má vlastne obávaný záporák v skutočnosti hlavu a kam sa mu majú pozerať do očí.

Na samotný záver pripájame ešte jedno súhrnné video. Skočte rovno na 6. minútu, aj keď sa asi nájdu scény, ktoré ste videli už niekde inde. Týmto článkom sa ale snáď na istý čas končí príval Infinity War noviniek či bonusových videí, keďže z nosičov už zrejme bolo vytiahnuté úplne všetko dôležité.

Kecám, ešte sme neskončili. Framestore je jedna zo spoločností, ktoré na snímke pracovali. A práve oni dnes uploadli video, v ktorom v krátkosti zobrazujú nimi vytvorené VFX zábery.

Domov
Zdieľať
Diskusia