Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. augusta 2018, 10:46
Čas čítania 7:08
Šimon Kucka

10 najlepších filmov Ryana Goslinga

10 najlepších filmov Ryana Goslinga
Zdroj: Getty Images/Rodin Eckenroth/Stringer
FILMY A SERIÁLY RYAN GOSLING
Uložiť Uložené

Patrí tento Kanaďan k vašim obľúbencom?

Jeden z dvoch najznámejších kanadských Ryanov, Ryan Gosling, mal nadanie pre herectvo, spievanie a tanec už odmalička. Vo všeobecnosti teda nemal najmenší problém s vystupovaním pred ľuďmi.

Začínal ako detská hviezda v televíznom seriáli Mickey Mouse Club po boku takých veľkých mien, ako Justin Timberlake či Britney Spears. Počas tohto obdobia dokonca býval s rodinou Justina Timberlaka

Postupne jeho kariéra začala naberať na obrátkach účinkovaním v rôznych seriáloch a nenápadných filmoch. Preraziť sa mu podarilo s uznávanou drámou The Believer (2001), kde stvárnil člena nacistickej skupiny so židovským pôvodom a, paradoxne, nenávisťou voči Židom. 

Od tohto bodu v jeho živote nastala prudká zmena: z Ryana sa stala hollywoodska hviezda. Všetky jeho kvalitné počiny patria do 21. storočia, takže pred prelomom nového milénia nič veľkolepé nehľadajte. 

Predstavme si teda spolu 10 najlepších filmov talentovaného Ryana Goslinga

10. Hranice života (Stay, 2005, r. Marc Forster)

Rebríček odštartujeme mysterióznou drámou od režiséra filmov, ako Ples príšer (2001), Stranger Than Fiction (2006) či World War Z (2013). 

Gosling v nej stvárnil mladíka menom Henry Lethem, ktorý si naplánoval samovraždu na svoje 21. narodeniny. Zabrániť sa mu v nej pokúša psychiater Sam Foster (Ewan McGregor).

Ako však Sam postupne spoznáva zákutia Henryho mysle, začne sa mu prelínať realita s fikciou a sám si o sebe začína myslieť, že je psychicky chorý. 

Komplikovaný príbeh má nielen perfektný záverečný mindfuck, ale aj uveriteľné herecké výkony, najmä čo sa hlavnej trojice hercov týka (McGregor, Gosling, Naomi Watts). 

ryan gosling, hranice života
Zdroj: 20th Century Fox

9. Blue Valentine (2010, r. Derek Cianfrance)

Smutný príbeh vyhasínajúcej lásky manželského páru, ktorý svojmu vzťahu chce dať ešte poslednú šancu. Manželskú dvojicu si strihli Ryan Gosling a Michelle Williams (Manchester by the Sea, Shutter Island). 

Postavy musia čeliť bežným manželským problémom z každodenného života. Tie prinútia diváka zamyslieť sa nad vlastným životom a tým, ako dokážu malé hádky a na pohľad malicherné veci prispieť k rozpadu manželstva. 

Mužský hrdina v podaní nášho obľúbenca exceluje, no o kúsok ho predčila Michelle Williams. Za svoju úlohu bola nominovaná na Oscara

ryan gosling, blue valentine
Zdroj: The Weinstein Company

8. The Place Beyond the Pines (2012, r. Derek Cianfrance)

Druhá snímka Dereka Cianfranceho v našom rebríčku. Opäť ide o zmes romantiky a drámy, pričom práve oná dráma má väčšie zastúpenie. 

Gosling tu stvárňuje kaskadéra na motorke, Luka. Keď sa dozvie, že jeho bývalá priateľka bola tehotná a porodila mu syna, rozhodne sa zachovať ako chlap a o rodinu sa postarať. Pôjde na to však ilegálnou cestou, skrz bankové lúpeže. 

V pätách mu je detektív Cross (Bradley Cooper), schopný obetovať všetko, len aby Luka dostal. Herecké výkony o kúsok vyčnievajú nad príbehom, ktorý je inak úžasne podaný. Každý z hercov si hrá to, čo mu ide najlepšie, takže režisér v tomto ohľade nemusel mať ani najmenší strach.

V úlohe Lukovej očarujúcej ex-milenky sa predstavila Eva Mendes, skutočná Ryanova manželka, ktorú herec režisérovi Cianfrancemu sám navrhol. 

ryan gosling
Zdroj: Silverwood Films

7. Stávka na neistotu (The Big Short, 2015, r. Adam McKay)

Finančná kríza podaná zábavnou formou, prepchatá hollywoodskou smotánkou na čele s Ryanom Goslingom, nasledovaným Christianom Baleom, Stevom Carellom, Bradom Pittom či Margot Robbie.

Adam McKay sa rozhodol spracovať náročnú tému, aspoň čo sa týka pútavosti pre bežných smrteľníkov. Je totiž neuveriteľne ťažké skĺbiť zaujímavý dej s rôznymi finančnými výrazmi a nezaujímavými informáciami tak, aby to chytilo diváka na celých 130 minút stopáže. 

Režisér na to však išiel múdro: vysvetľovanie sledu udalostí a súvislostí s nimi spojených prepojil s komediálnymi situáciami. Aby diváka naplno upútal, strčil Margot Robbie nahú do vane a nechal ju previesť nás svetom peňazí.

Gosling tu síce hrá druhé husle, no aj to mu ide viac než skvelo, keďže McKay mu rolu Jareda Vannetta napísal priamo na mieru.   

ryan gosling
Zdroj: Paramount Pictures / Jaap Buitendijk

6. Zápisník jednej lásky (The Notebook, 2004, r. Nick Cassavetes)

 

Zápisník jednej lásky je o láske v živote dvoch ľudí – Allie (Rachel McAdams) a Noaha (Ryan Gosling).

Dej je rozprávaný retrospektívne a v dobe, keď už sú obaja v pokročilom veku, prostredníctvom zápiskov z obdobia ich najväčšej lásky. Allie zároveň trpí Alzheimerovou chorobou, takže Noah jej musí každý deň pripomínať, kým vlastne je. 

Zaujímavosťou je, že ústredná dvojica Gosling a McAdams sa počas celého natáčania nevedela zniesť. Gosling na začiatku dokonca trval na tom, aby bola úloha jeho filmovej partnerky preobsadená. 

Režisér Nick Cassavetes sa rozhodol ich spolu zavrieť do jednej miestnosti, kde sa môžu jeden na druhom naplno vyventilovať a všetko si vydiskutovať. Hercom sa to asi podarilo viac než dobre, keďže nasledujúcich niekoľko rokov spolu tvorili pár v skutočnom živote

Rachel McAdams, Ryan Gosling
Zdroj: Warner Bros.

5. Bláznivá, hlúpa láska (Crazy, Stupid, Love, 2011, r. Glenn Ficarra a John Requa)

Dej tejto romantickej komédie nám približuje postavu Cala Weavera (Steve Carell), muža v strednom veku, ktorého žena – jeho stredoškolská láska – sa mu práve priznala s neverou a chce sa nechať rozviesť.

Až do tohto bodu mal Cal dokonalý život, no zrazu sa ocitá sám a nevie ako ďalej. Pokúša sa začať s randením, čo mu nejde práve najlepšie, a tak vysedáva v bare a  popíja drinky. Všimne si ho však mladý a upravený elegán Jacob (Ryan Gosling). Ten mu ponúkne pomoc: naučí ho, ako efektívne zvádzať ženy. 

Bláznivá, hlúpa láska má perfektný mozaikový príbeh so zameraním sa na viaceré postavy. Či už ide o Cala, jeho nevernú ženu Emily (Julianne Moore), 13-ročného syna túžiaceho po opatrovateľke, alebo nového kamaráta Jacoba, neschopného nadviazať skutočný vzťah.

Nejde o typickú romantickú komédiu, obsah je vyvážený občasnými prvkami drámy, no a možno práve preto sa film stal tak obľúbeným medzi divákmi. Tvorcovia mali menší problém s názvom, a to taký, že ho nedokázali vymyslieť dostatočne pútavý. Rozhodli sa preto dať iPad zadarmo komukoľvek, kto ho vymyslí. 

ryan gosling, emma stone
Zdroj: Warner Bros. Pictures / Ben Glass

4. Drive (2011, r. Nicolas Winding Refn)

V tomto tajomnom krimi thrilleri od dánskeho režiséra Nicolasa Windinga Refna si Gosling zahral postavu šoféra bez mena, citov či rodiny. Robí to, čo mu ide najlepšie: šoféruje. 

Či už ako kaskadér vo filmoch, alebo ako vodič unikajúci z miesta činu, niečo ako taxikár pre kriminálnikov. Keď sa však bližšie zoznámi so svojou pôvabnou susedkou a jej synom, priberie si na krk aj ich problémy s miestnymi gangstermi.

Krvavý, brutálny, priam až psychopatický. Tak by sa Goslingov Vodič dal opísať. To isté platí aj o snímke Drive, jednom z najlepších filmov tohto Kanaďana. 

Pôvodne bol do hlavnej úlohy obsadený predstaviteľ Wolverina Hugh Jackman. Z nápadu nakoniec vzišlo kvôli zmene režiséra, kedy Neilla Marshalla vystriedal Nicolas Winding Refn. 

ryan gosling
Zdroj: FilmDistrict

3. Drsní chlapci (The Nice Guys, 2016, r. Shane Black)

Úžasná akčná komédia zachytáva L. A. v 70. rokoch, kde Russel Crowe a Ryan Gosling sú dvaja detektívi, snažiaci sa vyriešiť vraždu pornohviezdy. 

Nech už tento popis znie akokoľvek, vedzte, že podľa mnohých kritikov ide zrejme o najlepšiu buddy cop komédiu posledného desaťročia. Ústredné duo je obsadené a zahrané na výbornú, obaja páni hláškujú ako o dušu, a tak si minimálne jedného z dvoch súkromných detektívov nejde nezamilovať. 

Obľúbencovi menom Ryan sadla rola ako uliata. Jeho výkon nezodpovedného otca, príležitostného alkoholika a detektíva bez väčšej morálky je zahraná skutočne presvedčivo a sympaticky. 

Ide o prvý film Russela Crowa a Kim Basinger od ich posledného stretnutia na plátne spred takmer 20 rokov. Vtedy si spolu zahrali v inej detektívke, rovnako sa odohrávajúcej v Los Angeles, ktorej názov znel L.A. – Confidential.  

Ryan Gosling, Russell Crowe
Zdroj: Warner Bros.

2. La La Land (2016, r. Damien Chazelle)

Tvorca hudobnej drámy Whiplash (2014) prišiel v roku 2016 na filmársky trh ešte vo veľkolepejšom štýle, keď všetkých naokolo roztancoval svojím La La Landom

Ryan v ňom stvárnil neúspešného muzikanta Sebastiana, túžiaceho po kúsku slávy a splnení sna o vlastnom jazzovom klube. Sen sa nedarí splniť ani Mii (Emma Stone), herečke neschopnej preraziť v Hollywoode. 

Óda na zlatý vek Hollywoodu je symfóniou dvoch stratených duší, ktoré by jedna bez druhej nedosiahli to, po čom odjakživa túžili. Neuveriteľné množstvo odkazov na klasické filmy z minulého storočia vytvára čarovnú atmosféru mesta snov. 

Gosling sa kvôli úlohe musel naučiť hrať na klavír od úplných základov, čo mu trvalo zhruba 3 mesiace. Hlavná herecká dvojica si vychutnáva vzájomnú spoluprácu, o čom svedčí aj fakt, že La La Land je tretím spoločným filmom Ryana Goslinga a Emmy Stone (ďalšie 2 sú Bláznivá, hlúpa láska a Gangster Squad). 

K muzikálu sa viaže aj jedna zaujímavosť. Konkrétne ide o scénu, kedy má Mia konkurz na rolu vo filme, no uprostred jej emocionálneho vystúpenia zazvoní kastingovej režisérke telefón a ona pokojne začne volať.

Táto situácia sa stala Ryanovi Goslingovi na jednom z jeho konkurzov, a tak navrhol Damienovi Chazellovi, aby ju použil aj vo filme. 

Emma Stone, Ryan Gosling
Zdroj: Lionsgate

1. Blade Runner 2049 (2017, r. Denis Villeneuve)

Kinematografický skvost síce dorazil 35 rokov po premiére prvého Blade Runnera (1982), no pokračovanie od Denisa Villeneuva (Arrival, Sicario) je niečím, čo si musíme vážiť. Kvalitnejší zážitok z nového sci-fi filmu totiž nemusí prísť v nasledujúcich pár desaťročiach. 

Do svojej starej roly sa vrátil legendárny Harrison Ford, no hlavného „blade runnera” tentokrát stvárnil práve Ryan Gosling. Kultová sci-fi noirovka sa minulý rok vrátila na plátna kín v novom šate, s novým príbehom, záporákom aj hrdinom. 

Ryan tu stvárnil postavu menom „K”. Má rovnakú úlohu, ako mala Fordova postava Ricka Deckarda v pôvodnom Blade Runnerovi: nájsť a zneškodniť rebelujúcich humanoidných robotov, tzv. replikantov. K však nečakal, že stretne bývalého blade runnera, ktorý bol 30 rokov nezvestný...

ryan gosling, blade runner
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Záhadná atmosféra dystopického Los Angeles umocňuje divákov dojem z filmu. Gosling hrá svoju rolu mladého policajta bez emócií dokonale, čím divákovi iba sťažuje schopnosť rozlišovať medzi tým, či je každý v príbehu tým, za koho je považovaný.

Harrison Ford je svojským, no za to rešpektovaným hollywoodskym hercom, ktorý je známy aj tým, že neobľubuje spoločnosť veľa ľudí. Jeho pracovný vzťah s Ryanom Goslingom sa značne zlepšil po menšom incidente na pľaci.

Ford mal v jednej scéne Goslinga “na oko” udrieť päsťou do tváre, no do rany dal zrejme priveľa sily, a tak Goslingovi jednu pripálil naozaj. Režisér sa rozhodol vo filme ponechať práve tento záber. Ford sa Goslingovi ospravedlnil po vlastnom: s fľašou whiskey v ruke a úsmevom na perách

Ryan Gosling má neskutočný talent, pre každú rolu sa dokáže nadchnúť a obetovať jej neuveriteľné množstvo času. Sympatický vzhľad z neho robí miláčika ženského publika, no vyniká práve svojím nadaním pre herectvo, rovnako ako aj spev a tanec. 

Najbližšie známeho kanadského herca uvidíme opäť v spolupráci s režisérom Damienom Chazellom, v jeho pripravovanej biografickej dráme First ManFilm o Neillovi Armstrongovi, prvom mužovi na Mesiaci, k nám dorazí už túto jeseň. 

Úspechu hollywoodskeho herca fandíme a prajeme mu čo najviac kvalitných filmov. Nech sú aspoň také dobré, ako tie z nášho rebríčka. Máte nejaký vlastný, obľúbený film s Ryanom?

Anketa:
Ktorý film Ryana Goslinga máte najradšej?
Stay
Blue Valentine
The Place Beyond the Pines
The Big Short
The Notebook
Crazy, Stupid, Love
Drive
The Nice Guys
La La Land
Blade Runner 2049
Stay
1 %
9 Hlasov
Blue Valentine
1 %
9 Hlasov
The Place Beyond the Pines
3 %
21 Hlasov
The Big Short
1 %
9 Hlasov
The Notebook
14 %
101 Hlasov
Crazy, Stupid, Love
17 %
127 Hlasov
Drive
20 %
146 Hlasov
The Nice Guys
11 %
83 Hlasov
La La Land
8 %
58 Hlasov
Blade Runner 2049
23 %
164 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia