Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2018, 17:07
Čas čítania 0:00
Ester Viktória Ziff

Postavili prvú parkourovú telocvičňu na Slovensku. Traja kamaráti zo Senca nechcú, aby deťom zmizol zo života pohyb

ŠPORT SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Marko Urbanec nám rozpovedal o celej myšlienke haly v Senci, budúcich plánoch, ale aj o ťažkých začiatkoch.

Marko Urbanec je jeden zo zakladateľov Big Street Project v Senci. On a jeho dvaja kamaráti, Patrik Horváth a Palo Mocák, už od detstva milujú šport a cítia potrebu pestovať aktívny pohyb aj u detí. Práve preto otvorili prvú parkourovú telocvičňu na Slovensku a o celej myšlienke, budúcich  plánoch, ale aj o ťažkých začiatkoch nám rozpovedal už samotný Marko

Ahoj, mohol by si sa našim čitateľom v krátkosti predstaviť?

Ahoj, volám sa Marko, som zo Senca a odmalička sa venujem rôznym športovým disciplínam, momentálne sa zameriavam na parkouru a freerunningu.

Ako si spomenul, venuješ sa parkouru, čo ťa k tomu priviedlo?
Myslím si, že väčšina ľudí sa k tomu dostala cez internet a youtube videa. V Senci sme spolu s kamošmi, Patrikom Horvathom a Palom Mocakom, našli miesto kde sme sa učili prvé skoky podla tutorialov. Keď sme sa naučili základné skoky, začali sme navštevovať open gym v pohybovej akademií v Bratislave.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Môj prvý backflip, a zároveň prvý skok, som skočil v mojich 19 rokoch. Na začiatku to bola veľká drina, boli sme viackrát zranení, no boli sme na to tak namotaní, že sme si kúpili vlastnú trampolínu, postavili ju na záhradu a skákali celé dni.

Bolo to obdobie, kedy sa v Bratislave otvorilo zábavno-trampolinové centrum a ja som nezaváhal, začal som tam pracovať a pracujem tam doteraz. Popri tom som si spravil kurz trénera športovej gymnastiky a fitness silového trojboja. Neskôr som dostal príležitosť viesť detskú gymnastickú prípravku v  X-bionic sphere v Šamoríne.

S kamarátmi ste rozbehli Big Street Project. Môžeš nám o ňom niečo povedať?

Tento projekt vznikol pretože sme si uvedomili, že deckám chýba pohyb. Spolu s Patrikom sme organizovali krúžky na základných školách. Tieto tréningy prebiehali viac menej dva roky a počas toho obdobia sme hľadali priestor a financie na vlastnú telocvicňu v Senci. Naše obzory sme rozšírili na detičky v škôlkach a pribudla k nám posila, Tomi Huszar.

Big Street Project streetpark bol stále v plienkach, keďže bolo náročné nájsť vyhovujúci priestor. V jeden deň, ako blesk z jasného neba, nám padol do rúk vhodný priestor a my sme sa hneď chopili príležitosti. Spustili sme crowdfounding-ovú kampaň, ktorá mala osloviť širokú verejnosť.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Práve vďaka kampani si nás všimol aj jeden zo spoluzakladateľov Crossfit Senec, no taktiež sme dostali dotáciu z BSK. S prívalom práce sa náš tím rozrástol o ďalšieho člena, Zuzku Mojžišíkovú, ktorá nám doteraz pomáha, nie len ako trénerka, ale aj ako manažérka.

Vďaka týmto ľuďom, ktorí v nás verili sa nám podarilo vytvoriť domov pre parkourovú komunitu a prvú parkourovú telocvičňu na Slovensku, v januári 2018. 

Váš projekt je mimoriadne úspešný, narazili ste však aj na nejaké komplikácie?
Bohužiaľ, nikdy nejde všetko tak, ako si človek predstavuje. Komplikácie prišli, no neboli až také zlé, že by sme museli s projektom nadobro skončiť. Pri rekonštrukcií priestoru nám nespravili všetko podla nákresu, no ďalšie postupy sme museli dolaďovať za pochodu.

Tým sa celkový čas práce predĺžil a otvorili sme až o pár mesiacov neskôr.

Všetko však dopadlo dobre, nebol by to parkour ak by nás nečakali prekážky, ktoré treba prekonať. 

Napriek prekážkam sa vám podarilo otvoriť, ako teda vyzerá bežný deň v Big Street Project?

Okrem toho, že makáme na správnom chode firmy, sme aj atléti, čo makajú na sebe. Bežný deň v Big Street Project telocvični začína ranným tréningom trénerov.

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

Každý z nás ma svoj osobitný tréningový plán, no spoločne sa motivujeme. Niektoré doobedia strávime v škôlkach s detičkami, ktoré nás vždy nakopnú do nového dňa. Po obede začínajú tréningy mladších a deň zavŕšime tréningom najstarších. Tréningy končíme okolo 21:30, nakoniec už len upraceme. Počas prestávok riešime plno akcii, merchu a iných noviniek.


Majú členovia nejaké vekové obmedzenie?
Vekové ohraničenie je od 4 do nekonečna rokov. U nás sa tréningy rozdeľujú  podľa zručnosti atléta. Začíname pri škôlkaroch, tí majú detskú prípravku, kde sa učia všetky základy, disciplínu a tímovú spoluprácu. Ak dieťa v prípravke vyniká, postupuje do kategórie začiatočníci, v ktorej zdokonaľuje základy, učí sa rôzné preskoky, flipy a posilňuje celé telo.

V kategórií pokročilých sú isté prvky, ktoré musí dieťa ovládať, no ak to zvládne je zaradené do skupiny bez ohľadu na to, či má 8, 10 alebo 16 rokov. Tam sa učia pokročilé cvičebné tvary a  freerunové pohyby.

Pre rodičov a dospelých, ktorí majú záujem o rozhýbanie tela a posilňovanie máme kategóriu pohybovka. Tu sa už učíme menej skokov, venujeme sa mobilite, flexibilite a sile tela. Ide skôr o udržiavanie vlastného tela v správnej kondícií. 

Čo všetko sa dá teda u vás naučiť?

Ako som spomínal, dá sa u nás naučiť v podstate všetko, o čo má človek záujem. Či už základné schopnosti ako šplh, beh, rúčkovanie, alebo skákanie, až po saltá, premety a rôzne akrobacie. Rovnako aj posilňovanie ako kľuky, drepy na dvoch aj na jednej nohe, zhyby, mostíky a stojky sú u nás samozrejmosťou. 

Vaša komunita postavila halu, máte už aj vlastný merch. Čo chystáte najbližšie?

Chystáme plno noviniek, no nie všetky vám môžeme prezradiť. Z merchu sa veľmi tešíme, momentálne máme tričká, tielka, šiltovky a po novom aj vrecúška. S príchodom zimy plánujeme ponuku teplákov, ktoré nebudú slúžiť len na cvičenie, ale aj ako fashion kúsok. 

Čo sa týka leta, organizujeme mega parkour-freerun akciu v Senci na Slnečných jazerách, ktorá bude sprístupnená  širokej verejnosti. Na akcii sa zabavia aj ľudia, ktorí s parkourom nemajú skúsenosť. Prebiehať budú aj súťaže a počas akcie nám bude hrať hudba od dvoch DJ-ov. V ponuke bude aj výborné jedlo.

Odporúčané
V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene 3. apríla 2024, 11:30

Táto akcia bude prebiehať dva dni 18.-19. augusta 2018. Sobotu po programe bude na jazerách v telocvični otvorený tréning aj s porotcami a prespávačka zo soboty na nedeľu. Aj týmto spôsobom by som chcel každého pozvať, príďte, určite to neoľutujete. 

Ďakujem ti za príjemný rozhovor, na záver by som ti ešte rada dala priestor ak chceš niečo odkázať našim čitateľom.

Hlavne by ste sa nemali podceňovať. Všetko sa dá naučiť a nikdy nie je neskoro. Stačí chcieť a nepoužívať zbytočné výhovorky. Či už trénuješ s niekym, alebo sám, vo fitku, alebo vonku, všade môžeš makať. Pokiaľ chceš, všetko sa dá zvládnuť.

Domov
Zdieľať
Diskusia