Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2018, 13:19
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií

FILMY A SERIÁLY ČEĽUSTE
Uložiť Uložené

Nástenka hanby nenažraných producentov.

Hollywoodska matematika je jednoduchá. Pokiaľ niečo zarába, treba z toho vyťažiť čo najviac. Stávame sa tak svedkami toho, že po úspechu nejakého projektu nasledujú pokračovania. A veľmi často sa vyrábajú dovtedy, pokiaľ originál nepríde aj o zvyšky svojej dobrej povesti.

Zažili sme to už mnohokrát a mnohokrát to ešte zažijeme. V tomto článku sa pozrieme na 10 sequelov, ktoré svoje franchise buď pochovali, alebo spôsobili to, že fanúšikovia ich prestali mať radi. Výber je chronologický a začneme najžiarivejším príkladom tohto nepríjemného ryžovania.

1. Čeľuste: Pomsta (Jaws: Revenge, réžia: Joseph Sargent, 1987)

Keď v roku 1975 predviedol Steven Spielberg svoje režisérke umenie, vznikol jeden z najzásadnejších titulov Hollywoodskej kinematografie.

Biely žralok naštartoval vlnu blockbusterov, tematických žánroviek aj vlnu nedôstojných pokračovaní, ktoré takmer úplne zničili dobré meno pôvodného filmu.

A pritom dvojka ešte vyzerala celkom nádejne. Nebol to síce žiadny skvost, ale išlo aspoň o zručne natočený, napínavý a svižný monster movie.

Peklo však prišlo s trojkou. Tá sa viezla na vlne znovuobjaveného 3D a vyzeralo to, že tvorcovia najviac námahy vyplytvali na stereoskopické atrakcie. Vyložene smiešna triková stránka a nudný scenár potom dokonali dielo skazy. Relatívne slušný úspech sa však aj napriek tomu dostavil.

Hrobárom série sa tak stal až štvrtý diel. Veľký biely žralok sa tu chce pomstiť rodine náčelníka Brodyho a prepláva kvôli tomu pol oceánu. Nie, ten dej som si naozaj nevymyslel.

Film znamenal definitívnu bodku za zbytočnými sequelmi geniálneho originálu. Michael Caine sa o ňom vyjadril v zmysle, že ho síce nikdy nevidel, ale má veľmi rád ten dom, ktorý si za honorár kúpil. A vyzerá to, že podobne rozmýšľal celý štáb.

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Universal

2. Superman 4 (Superman IV: The Quest for Peace, réžia: Sidney J. Furie, 1987)

Nástup Muža z ocele na filmové plátna je považovaný za prvý moderný komiksový film. Jeho natáčanie však nebola prechádzka ružovou záhradou a pri dvojke sa udiala výmena režiséra. Problematickej produkcii tohto kúsku sme sa venovali tu

Supermanove dobrodružstvá nenabrali správny smer, čo dokazovala už komediálna trojka. No s trochou sebazaprenia sa dala pozerať. To už ale neplatí o nasledujúcej časti.

Bizarná zápletka, nemotorne podané posolstvo a smiešny vizuál pôsobili na sériu ako kryptonit. 

Ťažko povedať, kto je na vine. Spoluproducent Christopher Reeve, scenáristi alebo neskúsený režisér? Možno všetci. Najväčšou záhadou tak ostáva návrat Gena Hackmana ako Lexa Luthora. Vážne toto herecké eso nedokázalo odhadnúť výsledok pred podpisovaním zmluvy? 

Superman má proste na pokračovanie svojich príbehov smolu. Stačí si pripomenúť nedávne BvS či Justice League. Ten posledný sa do nášho výberu iba o chlp nedostal. 

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Warner Bros.

3. Rocky V (réžia: John G. Avilsen, 1990)

Príbeh filadelfského amatérskeho boxera si získal srdcia divákov po celom svete aj uznanie od Akadémie v podobe troch Oscarov. Nasledovali čím ďalej absurdnejšie pokračovania, ktoré vyvrcholili maximálne prepálenou (ale aj maximálne zábavnou) štvorkou. 

Tvorcovia pochopili, že latku už nie je kam posúvať, a tak sa vrátili ku koreňom. Do režisérskeho kresla opäť zasadol tvorca prvého dielu a Rocky sa stal mentorom. 

To, čo vyzeralo celkom dobre na papieri, však bola vo výsledku pohroma. Komerčná aj umelecká. Bez vášne natočený kúsok by radšej všetci zúčastnení vymazali zo svojej filmografie a legendárna séria skončila. Teda aspoň na istý čas. 

Po šestnástich rokoch sa Sly ku svojej najslávnejšej úlohe ešte raz vrátil a povesť série zachránil v nostalgickom Rockym Balboovi. To, že taliansky žrebec môže fungovať ako tréner, sa nakoniec ukázalo v spin-offe s názvom Creed. 

A všetci sa tešíme na pokračovanie. Snáď nedopadne ako neslávna päťka.

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: United Artists

4. Robocop 3 (réžia: Fred Dekker, 1993)

Paul Verhoeven svojím hollywoodskym debutom vytvoril skvelé akčné sci-fi. Brutálne, našliapané a navyše popretkávané chytľavou satirou. 

Plánované béčko s divokým príbehom sa neskôr stalo klasikou, veľmi dobre odolávajúcou zubu času. Druhý diel sa snažil na túto poetiku nadviazať, no príliš sa mu to nepodarilo. Stále však ide o relatívne slušný priemer. 

To, čo ale prišlo v ukončení trilógie, málokto rozdýchal. Titulný hrdina zmenil svojho predstaviteľa a zabitie jednej sympatickej postavy bol scenáristický kopanec medzi nohy. Úplne najhoršie dopadla štylizácia do detského filmu. 

Lietajúci Robocop bol vážne cez čiaru a ani zvyšok filmu nie je eufemisticky povedané vydarený. Alex Murphy sa tak presunul to televízie a veľa vody tam takisto nenamútil.  

Pokusy o oživenie tohto kultu tu stále sú (veľmi slušný remake), no pachuť zo zničenej série doznieva veľmi ťažko. Aj po vyše štvrťstoročí. 

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Columbia

5. Policajt v Beverly Hills 3 (Beverly Hills Cop 3, réžia: John Landis, 1994)

Policajt v Beverly Hills sa stal v roku 1984 na domácej pôde najúspešnejším filmom roku. Tento úspech všetkých prekvapil. Producentské Duo Simpson/Bruckheimer narazilo na zlatú žilu a z Eddieho Murphyho sa stala obrovská hviezda. 

Pokračovanie bolo logickou voľbou a takisto uspelo. Murphyho star power však nevydržala príliš dlho a problematický výber úloh jeho kredit podkopával. Keď bolo zle, rozhodol sa opäť oživiť svoju najpopulárnejšie postavu. 

No nezadarilo sa. Doba sa zmenila a množstvo napodobovateľov štýlu pôvodného filmu bol príliš veľký. Návrat Axela Foleyho by tak ku nim ľahko zapadol. Teda v prípade, že by bol kvalitný. Ale nie je. 

Murphy si opäť pošpinil meno a séria sa z tohto šoku stále nespamätala. Pokusy o oživenie dopadajú stále neúspešne a vyzerá to tak, že nevydarená trojka ostane už navždy posledným zárezom. Stále však veríme, že tá štvorka predsa len niekedy príde. 

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Paramount

6. Batman a Robin (Batman and Robin, réžia: Joel Schumachel, 1997)

Burtonov Batman je doteraz fascinujúcou komiksovkou a jeden z najúspešnejších filmov v portfóliu Warner Bros. Temná gotická atmosféra, geniálna hudba a skvelý kasting zaznamenali ohromnú divácku odozvu.

Po miernom sklamaní s dvojkou sa k sérii dostal Joel Schumacher. A prekopal ju podľa seba. Jeho Batman bol prívetivejší, prepálenejší a komerčne mimoriadne úspešný. Teda aspoň na prvý pokus. Po ohromnom úspechu Batman navždy bol Schumacher pri chuti a za dva roky prišlo pokračovanie.

Malo štedrý rozpočet a neuveriteľné obsadenie na čele s Georgom Clooneym, Umou Thurman a dokonca samotným Arnoldom Schwarzeneggerom. Navyše, popularita série ukazovala, že pôjde o obrovský hit. Čo sa mohlo pokaziť? V skratke – všetko.

Nešťastná štylizácia, až príliš debilný príbeh, zúfalo nefunkčný hlavný hrdina a v neposlednom rade bradavky na kostýmoch.

Výsledný počin bol hanbou všetkých zúčastnených a aj keď tržby neboli úplne najhoršie, tak séria išla k ľadu. Oživiť sa ju podarilo až s príchodom Christophera Nolana.

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Warner Bros.

7. Múmia: Hrob dračieho cisára

(The Mummy: Tomb of the Dragon Emperoror, réžia: Rob Cohen, 2008)

Remake hororovej klasiky nám urobil veľkú radosť. Štáb, od ktorého to nikto nečakal, vyprodukoval vynikajúci blockbuster a navyše obrovský komerčný hit. Pri pokračovaní sa zachovala aspoň tá druhá spomenutá vec. 

Od začiatku však bolo jasné, že trojku podobný osud nečaká. Z obsadenia sa vytratila Rachel Weisz. Kariéra Brendana Frasera dostávala jednu ranu za druhou a takisto režisér pôvodných snímok Stephen Sommers točil radšej iné projekty (a kráľovsky nimi pohorel). Nahradil ho Rob Cohen (Rýchlo a zbesilo, ale aj Stealth alebo Alex Cross).

Tretia múmia dopadla podľa očakávania zle. Slabučký príbeh, nulová chémia pred kamerou a nudný výkon od ľudí za kamerou. Universal sa tak pokúsil o reštart. Najal si samotného Toma Cruisa a nedávny výsledok si určite pamätáte.

Múmia by sa už asi kriesiť nemala.

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Universal

8. Smrtonosná pasca: Opäť v akcii (A Good Day to Die Hard, réžia: John Moore, 2013)

Prvá Smrtonosná pasca je legendou. Spravila hviezdu z Bruca Willisa, zmenila smerovanie akčného filmu a zarobila slušné peniaze.

Nasledovali ju dve vynikajúce pokračovania, no pôvodný koncept sa pochopiteľne menil. Stále však išlo o veľmi vydarené kúsky. Keď akčný žáner odovzdal štafetu komiksovkám, tak sa dlho zdalo, že s Johnom McClanom sa už nestretneme.

Producentom sa však sériu zázrakom podarilo oživiť veľmi slušnou štvorkou. Vyzeralo to, že slávna séria sa rozbehne nanovo. To však nikto nepočítal s tým, ako dopadne pokračovanie.

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: 20th Century Fox

Scenárista Skip Woods pohnojil, čo sa dalo a vo svojom trende pokračoval aj naďalej. Jeho výtvor je prekombinovaný, nepracuje s prvkami Smrtonosnej pasce a ide v šľapajách béčkových akčňákov s nezmyslenými zápletkami.

Bruce Willis navyše pôsobil na plátne znudene a herecká posila Jai Courtney rozhodne nebola adekvátnou náhradou. Skôr naopak.

Bývalý videoklipár John Moore síce dodal niekoľko slušných akčných sekvencií, no vedenie príbehu a prácu s hercami nezvládol podobne ako veľakrát predtým.

Skalní diváci boli z výsledku zhrození a producenti opäť špekulujú, ako populárnu značku oživiť. Ja dúfam, že od svojich plánov upustia. A Good Day to Die Hard je totiž exemplárnym príkladom, že legendy zomierajú pomaly, ale o to bolestivejšie.

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: 20th Century Fox

9. Terminátor Genisys (Terminator: Genisys, réžia: Alan Taylor, 2015)

Prvé dve časti tejto ságy sú nesmrteľnými klasikami a v prípade dvojky ide dokonca absolútny vrchol akčného sci-fi. Tretí diel Vzbura strojov bola ešte prekvapivo veľmi kvalitná zábava s úžasne temným záverom, no pokus o reštart sa nevydaril komerčne ani kvalitatívne. Nepomohol Christian Bale ani CGI cameo Arnieho. 

To však producentov nezastavilo a pokúsili sa sériu opäť raz oživiť. Výsledkom bol Genisys. Veľmi zle obsadený, ešte horšie napísaný a nudne zrežírovaný guláš. 

Časové paradoxy nemohli dávať zmysel ani samotným autorom, nieto ešte divákom. Namiesto pocty sa podarilo zničiť príbehové oblúky prvých dvoch častí. Jediné, čo stálo za zmienku, bol starý a spoľahlivý bývalý guvernér. Tržby boli slabučké a fanúšikovia urazení. 

Aj napriek tomuto fiasku séria pokračuje, no asi prvýkrát nikto nehľadí do budúcnosti s nádejou. A nepomáha tomu ani návrat Lindy Hamilton a Jamesa Camerona (aspoň) do pozície producenta.

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Paramount

10. Transformers: Posledný rytier (Transformers: The Last Knight, réžia: Michael Bay, 2017)

Pamätáte si na to, akým boli prvý Transformers milým prekvapením? Nabombovaný blockbuster so spielbergovskou atmosférou očaril nejedno chlapčenské srdiečko. A bolo jedno, či mal 12 alebo 30. 

Pri pokračovaniach sa Bay odtrhol z reťaze a to, čo predvádzal, spôsobilo bolesť hlavy nejednému divákovi. Aj napriek tomu, že táto séria bola po finančnej stránke úspešná, režisér strácal mieru, cit a aj zdravý rozum. 

To všetko vyvrcholilo vlani Posledným rytierom. Dva a pol hodinová prehliadka trikov, megalomanských obrázkov a infantility stratila pôdu pod nohami niekedy okolo dvadsiatej minúty. Všetky tie úžasné remeselné zložky aj sympatický výkon Anthonyho Hopkinsa teda prišli na zmar.

Paramount pripravoval desať filmov, najal si scenáristov na vybudovanie vesmíru, no po neuspokojivých výsledkoch musia reorganizvať svoje sily a uvidíme, ako to s touto reklamou na hračky dopadne. 

Istú nádej nám dáva prekvapivo príjemny teaser na spin-off Bumblebeeho. Vyzerá to však tak, že hlavná séria bude vyzerať úplne inak. A Michael Bay sa môže konečne vrátiť do normálneho sveta a opäť točiť filmy hodné jeho talentu (13 hodín aj Pain and Gain ukazujú, že na to stále má).

Nevydarené pokračovania, ktoré zahanbili svojich tvorcov a potopili série aj plány štúdií
Zdroj: Paramount

Týchto desať odstrašujúcich príkladov ani zďaleka nepokrylo všetky producentské prešľapy. Spomeňme si na Highlandera, Exorcistu, Psycho, Univerzálneho vojaka, Votrelca, Krokodýla Dundeeho, Critters alebo Sám Doma. Je toho proste oveľa viac.

Ak by ste mali záujem o pokračovanie, napíšte nám do diskusie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia