Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2018, 20:15
Čas čítania 0:00
Sona O.

Bolesti hlavy a epileptické záchvaty spôsoboval mozog plný vajíčok pásomnice. Dlhé mesiace nevedeli, čo sa s dievčatkom deje

ZAUJÍMAVOSTI INDIA ĽUDSKÉ TELO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Neurocysticerkóza je ochorenie mozgu, pri ktorom sa pacientovi do orgánu dostanú vajíčka parazita.

Iba 8-ročné dievča z Indie začalo trpieť bolesťami hlavy a epileptickými záchvatmi. Lekári si s jej diagnózou nevedeli dať rady, a tak začali s liečbou steroidmi, aby tak bojovali proti cystám tvoriacim sa v jej mozgu. Liečba spôsobila neprirodzený nárast váhy a dieťa počas nej pribralo zo 40 kilogramov na 60.

Až potom, čo sa jej stav počas 6 mesiacov vôbec nezlepšoval, doktori sa rozhodli podrobiť ju ďalším testom. CT mozgu ukázal prítomnosť bielych bodiek na orgáne. Odborníci zistili, že ide o viac ako stovku vajíčok nebezpečného parazita pásomnice.

Bolesti hlavy a epileptické záchvaty spôsoboval mozog plný vajíčok pásomnice. Dlhé mesiace nevedeli, čo sa s dievčatkom deje
Zdroj: wikimedia (everyone's idle)

Dievča pravdepodobne zjedlo bravčové mäso nakazené pásomnicou a vajíčka sa cez krvný obeh dostali až do nervového systému a následne do mozgu, kde dievča trápili v podobe veľkých bolestí a záchvatov. 

Parazit sa bežne nachádza v zle spracovanom, skladovanom a nekvalitnom bravčovom mäse a napadá ľudský mozog. Našťastie, v Európe nám vo väčšine prípadov nebezpečenstvo nehrozí, najhoršie sú na tom krajiny Ázie, Južnej Ameriky a subsaharskej Afriky.

Bolesti hlavy a epileptické záchvaty spôsoboval mozog plný vajíčok pásomnice. Dlhé mesiace nevedeli, čo sa s dievčatkom deje
Zdroj: Youtube

Diagnóza ochorenia je veľmi náročná, pretože nemá špecifické príznaky a ľahko sa dá pomýliť s inými neurologickými ochoreniami. Dievčatko sa však, našťastie, podarilo zachrániť.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Lekári jej nasadili anthelmintickú liečbu, ktorá sa používa proti parazitom a ďalšiu dávku steroidov. Teraz je už v poriadku, vrátila sa k normálnej váhe, nemá ďalšie záchvaty ani bolesti a konečne môže znova chodiť do školy medzi svojich rovesníkov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia