Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2018, 23:43
Čas čítania 0:00
Sona O.

Psy rozpoznajú smútok a urobia všetko pre to, aby svojich majiteľov rozveselili

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

Psy práve postúpili na úplne nový level. Okrem nezištnej lásky a vernosti dokážu totiž rozpoznať aj pocity a človeka utešiť, ak sa cíti zle.

Máš doma psíka a všimol si si, že sa objaví vždy, keď je ti najhoršie? Možno si si doteraz myslel, že je to iba náhoda alebo sa ti to len zdá. Najnovší výskum však dokázal, že psy vedia skutočne vycítiť naše emócie a pomôcť, keď to najviac potrebujeme.

Vedci vykonali pokus na 34 psoch rôznych plemien a veľkostí a ich majiteľoch. Od pánov psíkov delili priehľadné dvere zatvorené magnetmi. 

Ich majitelia si potom v uzavretej miestnosti buď hmkali melancholickú melódiu piesne Twinkle Twinkle Little Star alebo im vedci nariadili, aby sa rozplakali

Samozrejme, že sa zvieratá chceli čo najskôr dostať ku svojim majiteľom za akýchkoľvek podmienok, no k tým, čo plakali, sa ich maznáčikovia snažili dostať až 3-krát rýchlejšie.

Psy rozpoznajú smútok a urobia všetko pre to, aby svojich majiteľov rozveselili
Zdroj: unsplash.com

Znamená to teda, že zvieratá vycítili a počuli nešťastie svojich pánov a bežali im na pomoc aj napriek prekážkam v ceste v podobe magnetických dverí. 

Odborníci potom merali mieru stresu u psov. Ukázalo sa, že tí, ktorí sa cez dvere nedokázali dostať, boli oveľa vystresovanejší, než ich úspešnejší kolegovia. 

Odporúčané
Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? 12. mája 2023, 13:30

To, že sa pes k pánovi nedostal, teda neznamenalo, že by mu jeho plač a rozrušenie boli ukradnuté. Práve naopak, zaujímali ho až príliš a rozrušili ho natoľko, že sa nedokázal zo situácie vymotať.

Psíci sú teda možno oveľa citlivejší a empatickejší, ako sme si doteraz mysleli. 

Domov
Zdieľať
Diskusia