Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2018, 11:02
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Už čoskoro si budeš môcť objednať padajúce hviezdy kamkoľvek na svete. Japonci budú totiž do dvoch rokov vytvárať umelý meteorický roj

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložiť Uložené

Spoločnosť ALE Company chce očividne povýšiť úroveň klasických ohňostrojov.

Japonský začínajúci startup má rozhodne zvláštny podnikateľský zámer. Jeho cieľom je totiž posunúť úroveň klasických ohňostrojov o niečo vyššie. Spoločnosť s názvom ALE Company (Astro Live Experiences) chce prísť na trh s úplne novou technológiou, ktorá má za účelom umelo vytvoriť meteorický roj padajúcich hviezd "na objednávku". Prvýkrát by sa mali so svojou veľkolepou nebeskou šou predstaviť už začiatkom roka 2020 nad Hirošimou.

Aktuálne je vraj spoločnosť v posledných fázach vývoja dvoch mikro-satelitov, ktoré by sa mali dostať do kozmu. Prvý tam poputuje už v marci budúceho roku a druhý v priebehu leta. Vo vesmíre by potom mali podľa plánov vypustiť kapsule plné neznámych chemických zlúčenín a ich reakcia má pri vstupe do atmosféry žiarivo simulovať meteorický roj. Oba satelity budú údajne disponovať niekoľkými stovkami takýchto kapsúl.

Životnosť oboch satelitov sa pohybuje v rozmedzí približne dvoch rokov a konkrétne 400 kapsúl z nich o priemere 2 cm, ktoré budú pri horení v atmosfére žiariť rôznymi farebnými svetlami ako napríklad na zeleno, oranžovo či modro, vystačia na približne 20 až 30 svetelných divadiel. Spoločnosť ich hodlá vypúšťať z výšky 60 až 350 km nad Zemou. Údajne by nemali predstavovať žiadne nebezpečenstvo pri padaní smerom na Zem. Zákazník si bude môcť túto šou objednať na konkrétne miesto v rámci celého sveta.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Ich žiarivosť bude údajne taká jasná, že sa bude dať pokojne pozorovať aj nad svetlom znečistenou metropolou, akou je napríklad Tokio. Cena tohto svetelného divadielka ešte nie je známa, no je zrejmé, že to nebude lacná záležitosť, keďže spoločnosť ALE Company do projektu vynaložila už približne 20 miliónov dolárov na vývoj, výrobu a testovanie oboch satelitov.

Domov
Zdieľať
Diskusia