Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2018, 21:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

10 krajín, kam aj dnes Slovák potrebuje víza. Naše povinnosti pred cestou do sveta často nekončia kúpou letenky

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Cestovanie po svete má aj dnes svoje obmedzenia.

Nedávno bol zverejnený veľký rebríček najsilnejších pasov na celej planéte a Slovensko sa vôbec neumiestnilo na zlej priečke. Náš pas je medzi 10 najsilnejšími cestovnými dokumentmi na svete. Slovenský rezort diplomacie neustále pracuje na tom, aby rokoval s krajinami, kde aj dnes víza potrebujeme, a vízový styk zjemnil pri turistickej návšteve, avšak podobné diskusie netrvajú pár hodín, ale pokojne aj dlhé mesiace.

Pri cestovaní po svete sme si už zvykli na to, že nám veľakrát stačí len občiansky preukaz a po prílete nemusíme prechádzať žiadnou kontrolou, lenže už na okraji Európy sa situácie pomaly mení. Mimo Európy je diametrálne odlišná, pretože do mnohých krajín potrebujeme víza aj dnes. Niekde si ich vieš zaobstarať priamo pri prílete na letisku a za poplatok vieš bez dlhého čakania vstúpiť do krajiny, avšak existujú aj štáty, kde sa na získanie víz načakáš.

India

 

Čoraz lákavejšou destináciou sa stáva aj India. Viacerí blogeri ukázali bežným Slovákom, že India nie je žiadna zaostalá krajina, ale miesto plne rozmanitej kultúry či jedla. Aj pri ceste do tejto ázijskej krajiny však budeš potrebovať víza. Veľkou výhodou je fakt, že o víza do Indie vieš požiadať priamo cez internet. Ako turista si zvolíš verziu e-Tourist, ktorú môžeš získať maximálne dvakrát za rok.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Víza ťa oprávňujú zostať v krajine 60 dní, čo je buď príliš veľa alebo príliš málo, a tak záleží na tvojom štýle cestovania. Pri ceste do Indie väčšina ľudí zostáva v oblasti dlhší čas, takže dvojmesačné víza prídu určite vhod. Po nahratí všetkých vyžadovaných dokumentov budeš musieť zaplatiť poplatok vo výške 50 eur a už len počkať, či ťa bude chcieť India prijať, alebo ti pošle zamietavú odpoveď.


Rusko

 

Vďaka majstrovstvám sveta vo futbale si Rusko získalo v srdciach mnohých fanúšikov a návštevníkov špeciálne miesto. Ak si náhodou šiel do Ruska na futbal pomocou svojho Fan ID, do krajiny sa môžeš bez vybavovania dodatočných víz vrátiť až do konca roku 2018. Väčšina z nás však do Ruska na majstrovstvá nešla, a tak si pred návštevou Moskvy či Petrohradu musíme o víza zažiadať. Do Ruska sa pritom nedostaneš bez pozvánky. Pozvať ťa vedia súkromné osoby, cestovné kancelárie aj hotely.

Potrebovať budeš aj pas s 2 voľnými stranami na víza, zdravotné poistenie a samozrejme dotazník, ktorý potom prinesieš na dve možné miesta. Môžeš prísť priamo na veľvyslanectvo, alebo na Ruské vízové centrum v Bratislave, pričom poplatky sa na oboch miestach rôznia. Ak si vieš na víza počkať maximálne 10 dní, budú ťa stáť 35 eur, ak ich chceš dostať expresne do 3 dní, zaplatíš 70 eur. Vždy po získaní víza si treba skontrolovať aj presné obdobie, na ktoré ti povolenie na vstup bolo vydané, pretože sa môže líšiť od tvojho vyžadovaného dátumu.

Guyana

 

Nepredpokladáme, že tisíce slovenských turistov prúdia do juhoamerickej krajiny Guyana. Napriek tomu predstavuje Guyana juhoamerickú krajinu, kde Slováci potrebujú víza, a tak sme sa pozreli na to, ako by si ich mohol získať. Existujú dve možnosti, avšak cestovať na veľvyslanectvo Guyany do Bruselu či Londýna je príliš komplikované. Odporúča sa preto, aby Slováci cestu do Guyana podnikli zo susedného Surinamu, kde v hlavnom meste Paramaribo vieš o víza zažiadať a na počkanie ich aj získať.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Ako informuje Travelistan, poplatok sa pohybuje okolo 50 dolárov a pred získaním víz budeš musieť podstúpiť aj pohovor o tom, čo vlastne v krajine plánuješ robiť. Náš rezort diplomacie dokonca varuje pred vybavovaním víz priamo na letisku po pristátí v Guyane, pretože proces by mal byť príliš zdĺhavý a komplikovaný, aj keď by si človek mohol myslieť, že pôjde len o formalitu.

Azerbajdžan

 

Do Azerbajdžanu možno tak veľa Slovákov necestuje, ale pri prehliadaní tejto krajiny prichádzame o veľa nádherných miest. Už dlhší čas pritom vybavovanie víz do Azerbajdžanu nie je také komplikované, ako v minulosti. Aj do tejto krajiny si vieme víza vybaviť cez internet, pričom samotná stránka je prehľadná. Veľmi jednoducho vyplníš zopár formulárov, zaplatíš poplatok 20 dolárov za víza a 3 doláre ako servisný poplatok a už stačí len počkať, kým ti príde potvrdenie o ich udelení.

Vybavenie víz trvá 3 dni a tvoj pobyt v krajine nesmie presiahnuť 30 dní, čo budú samozrejme colníci aj prísne kontrolovať. Pozor si treba dávať na oblasť Náhorný Karabach, ktorý leží medzi Azerbajdžanom a Arménskom, pretože dlhodobé územné spory výrazne ovplyvňujú prechod medzi krajinami. Samozrejme, ak by si chcel požiadať o klasické víza, pretože tieto turistické ti nevyhovujú, vieš tak urobiť na veľvyslanectve vo Viedni.

Keňa

Lákavá Keňa je miestom, kde sa človeku naplnia všetky sny o africkom dobrodružstve. Rozvíjajúce sa Nairobi, ale aj hromada safari parkov vie poskytnúť zážitok na celý život, na ktorý sa ale treba dopredu pripraviť pomocou žiadosti o víza. Keňa akceptuje elektronickú žiadosť, ktorú si následne musíš vytlačiť a zobrať so sebou do lietadla, pretože na imigračnom oddelení ju pred vstupom do krajiny budeš musieť predložiť. Azda netreba spomínať samozrejmosť ako pas platný aspoň 6 mesiacov pred príchodom do Kene, ale vyžadujú sa aj doplňujúce dokumenty ako pozvánka, rezervácia či rozpis a plán cesty.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Za štandardné turistické víza si Keňa účtuje 51 dolárov, čím sa nijak nevymyká zo zaužívaných poplatkov za vstup do krajiny. Keby si pri návšteve Kene chcel zažiť aj Rwandu a Ugandu, existuje šanca získať jedno vízum. Východoafrické turistické víza (EAC Visa) stoja 101 dolárov a vieš si o nich rovnako požiadať na internete. Tieto víza slúžia ako vstupenka do troch rozdielnych východoafrických krajín, čo stránka ExploreAfricaSafaris.net opisuje ako malý africký Schengen.

Saudská Arábia

 

Příspěvek sdílený Zain (@zain_b),

Do Saudskej Arábie nie je jednoduché preniknúť. Moslimská krajina bola pre bežných turistov dlho prakticky uzatvorená, lenže najnovšie sa po reformách pomaličky otvára. Od roku 2018 začala vydávať prvé turistické víza, avšak informácie by si na internete hľadal len veľmi ťažko. Momentálne by tieto nové víza nemali byť pre slovenských občanov dostupné, a tak jediná možnosť, ako Saudskú Arábiu navštíviť, zostáva na veľvyslanectve vo Viedni.

Aj stránka ministerstva zahraničných vecí je na informácie skúpa, pretože cestovateľom odporúča vlastniť len platný pas a spiatočnú letenku. Keby si chcel navštíviť miesto ako Mekka, kam každoročne putujú milióny moslimov, budeme ťa musieť sklamať, pretože ako turista bez moslimského vierovyznania ťa tam jednoducho nepustia.

Kuba

Karibik je pre Slovákov obrovským lákadlom a Kuba je destinácia, ktorú by sme mnohí chceli jedného dňa navštíviť. Aj na Kubu ti však bude treba víza, ktoré sa vybavujú na veľvyslanectve priamo v Bratislave. Ak chceš na karibskom ostrove stráviť len dovolenku a odídeš do 30 dní, potom ti bude postačovať turistická karta. Cena za vydanie turistickej karty je 22 eur a vybavíš ju na spomínanej ambasáde, kde musíš prísť s dokumentmi ako pas, letenky, potvrdenie o ubytovaní či o cestovnom poistení.

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

Po formálnom požiadaní o vydanie turistickej karty ju dostaneš do 10 dní. Veľký pozor si treba dať v prípade, že na ambasádu prichádzaš vybavovať turistickú kartu pre celú partiu, pretože jej vybavenie pre osobu v neprítomnosti stojí 47 eur namiesto štandardných 22. Ako upozorňuje Milan z blogu Bezmapy.com, netreba zabúdať ani na to, že Američania podobnú kartu neuznávajú, takže pri ceste na Kubu z USA ju dopredu ani nekupuj.

Vietnam

Kedysi bolo najväčšou turistickou horúčkou zasiahnuté Thajsko a v poslednom období zase prerazil Vietnam. Krajina na juhozápade Ázie láka na nízke ceny, krásne prostredie a výborné jedlo, čo je pre Slováka recept na raj na Zemi. Výhodné cestovanie na dovolenku do Vietnamu začína už pri výbere konkrétnej destinácie. Keby si cestoval len na ostrov Phu Quoc, dnes už víza ani nemusíš riešiť.

Väčšina cestovateľov však chce vidieť Vietnam v celej kráse, a tak máme od roku 2017 možnosť otvoriť internetový prehliadač a všetko vybaviť z pohodlia domova. Na stránke si pri jednom vstupe do krajiny vyberieš turistické víza, zaplatíš poplatok 25 dolárov a do troch dní ti príde rozhodnutie. Ak ti Vietnam elektronické víza udelí, jednoducho ich vytlačíš a odletíš do Ázie. Veľkou výhodou elektronického systému je odstránenie vyžadovania pozývacieho listu, takže už nemusíš riešiť žiadne oficiálne potvrdenia.

Jordánsko

 

Po príchode aerolinky Laudamotion na letisko vo Viedni otvorila spoločnosť linku aj do jordánskeho Ammánu. Orientálne kráľovstvo v spojení s letenkami za prijateľnú cenu láka množstvo turistov a Slováci nie sú žiadnou výnimkou. Do Jordánska však potrebujeme víza, ktoré sa síce dajú pri príchode do krajiny získať aj na mieste, ale ty priletíš z Viedne priamo do Ammánu, takže pozemné hranice prekračovať nebudeš. Víza preto vieš vybaviť aj na letisku, lenže odporúča sa získať ich pred príchodom.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Krajina nanešťastie nemá veľvyslanectvo na Slovensko, čo nahrádza honorárny konzulát.  Jordánsko si za víza účtuje poplatok až 67,5 eura, čo nie je práve najmenšia suma, ale využiť vieš Jordanpass so vstupmi do známych pamiatok ako Petra za 92 eur. Pri lete do izraelského Eilatu z Bratislavy dokážeš do Jordánska prejsť a ak v krajine zostaneš 3 noci, za víza nezaplatíš vôbec nič, čo si vyskúšali aj cestovatelia z blogu Travelacker.

Juhoafrická republika

 

Do Juhoafrickej republiky sme kedysi dlhé roky cestovali bez vízovej povinnosti. Náhla zmena prišla v roku 2016, kedy krajina opätovne zaviedla povinnosť požiadať o víza, na čo náš rezort diplomacie okamžite zareagoval a snažil sa zistiť, kde sa objavil problém, lenže odpoveď z krajiny tak rýchlo neprichádzala. Momentálne preto pri ceste do Juhoafrickej republiky musíš požiadať o víza osobne na veľvyslanectve vo Viedni.

Neexistuje žiadny praktický elektronický formulár a neskúšaj o víza žiadať ani nikde inde než vo Viedni, pretože len viedenské veľvyslanectvo má právomoc vydávať víza slovenským občanom. Zaujímavosťou je, že krajina od teba bude na veľvyslanectve vyžadovať bankový výpis za posledné 3 mesiace, aby si overila, či máš dostatok peňazí na cestu až do Afriky a prežitie v nej. Určite sa však na ambasádu nevydaj len s vyššie spomínanými informáciami a radšej tam dopredu zavolaj.

Mongolsko

Pri ceste do Mongolska sa nemusíš strachovať o to, že by ti víza nevydali nikde inde len na pridelenej ambasáde v Prahe. Mongolské víza dostaneš kdekoľvek na svete, ak samozrejme splníš všetky vyžadované podmienky. Aj do tejto ázijskej krajiny od teba úrady budú vyžadovať dokumenty ako potvrdenie o ubytovaní, plán cesty či pozvanie a cestovné poistenie.

Odporúčané
V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene 3. apríla 2024, 11:30

Pozvanie ti vie zabezpečiť miestna cestovná kancelária a za víza budeš musieť zaplatiť aj poplatok, ktorého výška záleží na konkrétnom druhu víz. Ak by si sa rád pozrel do Mongolska, vieš tam zaletieť zo susednej Viedne, takže sa dopredu určite priamo na ambasáde v Prahe informuj o tom, kedy treba na veľvyslanectvo osobne prísť. Na víza sa čaká približne 1 týždeň.

Domov
Zdieľať
Diskusia