Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2018, 16:31
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Desivé či tajomné? Presvedč sa na vlastné uši, ako znie vzdialený Saturn a jeho mesiac Enceladus

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Nahrávky z vesmíru nie sú ničím novým.

Najnovšie si môžete z pohodlia domova vypočuť, ako "znie" priestor medzi gigantickým Saturnom a jedným z jeho mesiacov, konkrétne Enceladusom. Ide o pomerne veľké teleso, ktoré sa zvykne označovať aj ako Saturn II.

Sonda zachytila plazmové vlny šíriace sa po magnetickom poli a následne sa z nich vytvoril krátky zvukový záznam. Ten sa z 16 minút zrýchlil na 28 sekúnd. Vznikol však ešte v septembri roka 2017. Ľudia si ho v zverejnenej podobe môžu vypočuť neskôr, a to kvôli veľkej vzdialenosti zariadenia od Zeme.

Sonda Cassini má vo vesmírnej obci za dlhé roky veľké meno. Práve jej bol pridelený prieskum veľmi vzdialeného Saturnu a jeho niekoľkých mesiacov. Operuje už od roku 1997 a poskytla vedcom materiály s obrovskou hodnotou. Medzi ne sa radia aj zvukové záznamy.

Hoci je všeobecné dobre známe, že v rozľahlom kozmickom priestore sa zvukové vlny nešíria, musia sa vyhotoviť zo záznamov niekoľkých zariadení sondy, ktorá obieha jednotlivú planétu.

Domov
Zdieľať
Diskusia