Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2018, 13:38
Čas čítania 0:00
Sona O.

Ak chceš predísť demencii, mal by si pozerať viac futbalu. Šport má blahodarné účinky na naše mentálne zdravie

ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Odborník na liečbu demencie tvrdí, že sledovanie futbalových zápasov dokáže posilniť našu pamäť.

Vyzerá to tak, že pozeranie futbalu nie je len zábava, ale má aj priaznivé účinky na naše zdravie. Podľa profesora 

Alistaira Burnsa, odborníka na liečbu demencie, pomáha sledovanie futbalových zápasov predísť vzniku demencie.

Ako je to možné? Náš mozog pri pozeraní zápasu často pracuje na plné obrátky a vytvára si intenzívne spomienky. Tieto spomienky sú silne späté s emóciami, a preto zostávajú v pamäti zakorenené silnejšie ako iné. Emocionálna pamäť je silnejšia ako faktografická. Vzrušujúce momenty plné napätia pamäť aktivujú a posilujú aktivitu mozgu.

Ak chceš predísť demencii, mal by si pozerať viac futbalu. Šport má blahodarné účinky na naše mentálne zdravie
Zdroj: Wikimedia - Rick Dikeman

Pre správne fungovanie mozgu je kľúčové vytváranie silných citových spomienok, pretože aj v staršom veku je pre nás jednoduchšie si takéto spomienky vybaviť. Trénujeme si s nimi pamäť tak dobre ako s ničím iným. 

Podľa odborníkov by mali ľudia, ktorí chcú zabrániť vzniku demencie, sledovať hlavne staršie zápasy, aby tak mohli znovu prežiť spomienky s nimi späté. „Táto krásna hra je dobrá pre telo i ducha. Je to nielen dobré fyzické cvičenie, no existuje aj spojenie medzi sledovaním futbalu a udržiavaním aktívnej mysle."

Odporúčané
EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) 19. marca 2024, 11:30

Pri pozeraní zápasov by si sa teda nemal báť ani trocha nostalgie a prebudiť tak obrazy, ktoré sa ti vryli do mozgu už pred dlhými rokmi. Tvoja pamäť sa ti možno raz poďakuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia