Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2018, 15:59
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Scarlett Johansson si v novom filme zahrá transexuála. Aktivisti jej rozhodnutie kritizujú a hovoria o diskriminácii

FILMY A SERIÁLY SCARLETT JOHANSSON
Uložiť Uložené

Za angažovanie v životopisnom filme Rub and Tug si herečka zlízla ostrú kritiku.

V nedávnych Raňajkách s Filmkultom sme vás informovali, že skvelá herečka Scarlett Johansson má na pláne ambiciózny film s názvom Rub and Tug. V ňom si zahrá transexuálnu postavu Danteho "Tex" Gilla. Ten sa narodil ako žena (pod menom Jean Marie Gill), ale celý svoj život žil ako muž.

Okrem toho sa do histórie zapísal ako mafián a kriminálnik, ktorý prevádzkoval sieť bordelov. Neskôr prešiel zmenou pohlavia. Snímku zrežíruje Rupert Sanders.

Ten už s Johansson spolupracoval na vlažne prijatom sci-fi Ghost in the Shell, ktorý spôsobil aj istú dávku kontroverzie, keďže jeho autori boli obvinení z 'whitewashingu', teda nahradenia japonských postáv belošskými hercami.

Scarlett Johansson si v novom filme zahrá transexuála. Aktivisti jej rozhodnutie kritizujú a hovoria o diskriminácii
Zdroj: Paramount Pictures

Vlny kontroverzie sa hlásia o slovo aj v prípade Rub and Tug. Krátko po tom, ako bolo oznámené, že si hlavnú rolu zahrá práve Scarlett Johansson, sa sociálne médiá zaplavili kritickými komentármi.

Trans aktivisti, ale aj herci a herečky Scarlett vytýkajú, že ona sama do tejto komunity nepatrí a napriek tomu má stvárniť trans muža. Ide podľa nich o diskrimináciu trans hercov a herečiek.

Odporúčané
Svet Marvelu: Akú rolu bude mať Hawkeye v budúcich filmoch a čo znamená potitulková scéna v Black Widow? Svet Marvelu: Akú rolu bude mať Hawkeye v budúcich filmoch a čo znamená potitulková scéna v Black Widow? 11. júla 2021, 13:29

Jeden z užívateľov sa ironicky pýtal, či si nabudúce Scarlett zahrá aj bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, ďalší zase podotkol, že herečkiným jediným cieľom je zrejme zahrať si postavu z každej marginalizovanej skupiny.

Zástupcovia herečky odpovedali, že v minulosti predsa poznáme mnohé prípady, kedy herci s rodovou (gender) identitou, ktorá zodpovedá ich pohlaviu (cisgender), hrali trans postavy. Spomenúť môžeme napríklad Jareda Leta z Dallas Buyer's Club či Felicity Huffman z Transamerica. Kritici však tento argument neberú.

Herečka Trace Lysette napísala, že by ju Johanssonine angažovanie nehnevalo, ak by sa k trans hercom pristupovalo rovnako, ako k cis hercom. „Ale všetci vieme, že to sa nedeje,“ dodala.

Kritici poukazujú, že v Hollywoode je plno transexuálnych hercov a herečiek, avšak tvorcovia ich obsadzujú výlučne vtedy, keď potrebujú do svojho projektu transexuálnu postavu. Inú rolu im však neponúknu. Na to, že by si mohli zahrať cisgender charakter tak môžu zabudnúť.

Autorka a aktivistka Juno Roche sa vyjadrila, že podobný postoj by bol akceptovateľný možno pred 10-15 rokmi, ale nie dnes. „Dnes máme trans hercov, o ktorých vieme, že sú ochotní a túžia pracovať,“ uviedla. Johansson skritizovala a označila jej správanie za nezodpovedné.

„Je to skrátka nezmysel vo všetkých ohľadoch,“ podotkla. „Len nás týmto krokom ponižuje a v zásade nám hovorí, že nie sme dosť dobrí ani na to, aby sme dokázali zahrať samých seba.“

Scarlett Johansson si v novom filme zahrá transexuála. Aktivisti jej rozhodnutie kritizujú a hovoria o diskriminácii
Zdroj: Paramount Pictures

 

Trans aktivistka Juno Dawson poznamenala, že Johansson evidentne nestačila kritika, ktorú si zlízla za spomínaný Ghost in the Shell a prostredníctvom internetu sa jej spýtala, či proste len naschvál provokuje.

„Problém, ktorý mám s cisgender hercami hrajúcimi trans postavy, je ten, že prispievajú k škodlivému mýtu o tom, že ľudia sa 'len prezliekajú' či 'predstierajú' že sú muži alebo ženy.

 

Ako ukázali seriály Pose, American Horror Story či Orange is the New Black, máme mnoho fenomenálnych trans hercov. Bohužiaľ, nedostávajú priestor a možnosti, aby mohli zažiariť.“

Uvidíme, či táto vlna kontroverzie prinúti tvorcov, aby sa nad položenými argumentmi zamysleli a eventuálne rolu preobsadili. Aj keď pochybujeme, že sa toho dočkáme a nalejme si čistého vína: Asi by bolo dosť naivné myslieť si, že namiesto Scarlett dajú prednosť neznámej hereckej tvári.

Hollywood je proste svet biznisu a ten sa riadi svojimi pravidlami (či sú eticky správne je už druhá vec) a Scarlett Johansson má jednoznačne výraznú "star power" na to, aby do kina pritiahla zástupy divákov. Z tohto pohľadu je ťah štúdia/producentov logický.

Scarlett Johansson si v novom filme zahrá transexuála. Aktivisti jej rozhodnutie kritizujú a hovoria o diskriminácii
Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures/Marvel

Zo strany Johansson by sme to rozhodne nevideli o snahu poškodiť trans komunitu. Ide skôr o otázku na kompetentných, aby mali odvahu obsadzovať do mainstreamových projektov aj týchto hercov.

Koniec-koncov, spomenuté seriály, ako Orange is the New Black či Pose sú príkladom, že sa to dá. Ale na to si asi v Hollywoode ešte nejaký čas počkáme.

Domov
Zdieľať
Diskusia