Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2018, 13:55
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovensko dostalo pokutu 1 milión eur kvôli skládke odpadov. Pri Žiline vládne obrovský ekologický problém

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Skládka odpadov v Považskom Chlmci je veľkým rizikom.

Slovensko sa potýka s ďalším ekologickým probémom. Tentokrát ho má na svedomí skládka odpadov Žilina-Považský Chlmec, ktorá nedodržala platnú legislatívu Európskej únie. Slovensko bolo prvýkrát upozornené už v roku 2013 na neekologickosť skládky na Považí a odvtedy sa Európska komisia pripomínala takmer každý rok.

Skládka však ostala takmer bez zmien, mala byť pritom výrazne upravená na ekologickejšiu alebo úplne zlikvidovaná. Problémy sa vyskytujú najmä v spodných vodách, kam presakujú odpadové látky zo skládky. Slovensko však pritom povolilo prevádzkovanie aj naďalej.

Na stranu Európskej únie sa vtedy postavila aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá nariadila reorganizáciu skládky a jej uzavretie, a to do konca roka 2017. Slovensko sa však s uzatváraním neponáhľalo, Európsky súdny dvor tak usúdil, že je na rade pokuta, a to vo výške bolestivého milióna eur. Za každý deň omeškania musí navyše Slovensko zaplatiť ďalších 5 000 €. Zmena fungovania skládky by pritom vyšla na menej, 900 000 €. Ako informoval portál Pravda.sk, skládka je v prevádzke už od 50. rokov, bola rozširovaná a patrí súkromnej spoločnosti.

Slovensko dostalo pokutu 1 milión eur kvôli skládke odpadov. Pri Žiline vládne obrovský ekologický problém
Zdroj: pxhere.com
Domov
Zdieľať
Diskusia