Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2018, 18:03
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Grécky ostrov Santorini zarába na krutej atrakcii. Týrané somáriky v horúčavách bez vody vozia ľudí a keď sú choré, hodia ich do mora

ZAUJÍMAVOSTI GRÉCKO
Uložiť Uložené

Vozenie sa na somárikoch je, bohužiaľ, veľmi obľúbenou atrakciou.

Ikonické modré strechy kostolíkov a božské azúrové more. Asi takto vidia turisti populárny grécky ostrov Santorini, v ktorom sa za jednu sezónu otočia až 2 milióny návštevníkov. Samozrejme, more je hlavným lákadlom pri výbere dovolenky na Santorini, no ostrov je plný zaujímavých sprievodných atrakcií. Tie zvykne využívať väčšina ľudí, no ako upozornil slovenský portál dromedar.zoznam.sk, s jednou z nich je poriadne veľký problém.

Reč je o vození turistov na somárikoch, ktoré je pre Santorini ikonické. Na ostrove je zaužívaná takzvaná somárska cesta z prístavu do centra mesta na vrchole miestnej skaly. Pešo to trvá asi polhodinu, lanovkou dve minúty, ľudia však často túžia po zážitku a rozhodnú sa tak prispieť šiestimi eurami do vrecka miestneho vodcu somárov. Na ich chrbte sa potom odvezú do cieľa.

Grécky ostrov Santorini zarába na krutej atrakcii. Týrané somáriky v horúčavách bez vody vozia ľudí a keď sú choré, hodia ich do mora
Zdroj: Norbert Nagel

Takéto zneužívanie somárov na turistické atrakcie má hneď viacero problémov. V prvom rade, človek pre santorinských somárov nie je vhodný náklad. Často má navyše obrovské batohy vážiace vyše desať kíl, čo je pre somárika problém. Navyše, zviera sa celý deň promenáduje hore-dole na pražiacom slnku bez riadneho prístupu k vode.

Odporúčané
Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom 11. januára 2023, 14:30

Navyše, somárska cesta nevedie po trávniku či miernom stúpaní, no cez 520 schodov, ktoré za deň zvieratá musia absolvovať štyri alebo päťkrát. Ako informuje Dromedár, zvieratá sú často na smrť vyčerpané a dehydrované, niekedy sa dokonca zastavia, aby zlízali vodu z vlhkej steny. Krívajú, krvácajú a keď sú choré, bývajú z lode či z útesu zhodené do mora. Ak sa tak počas leta plánuješ na Santorini zastaviť, ušetri peniaze aj somárika a choď radšej lanovkou či pešo.

Domov
Zdieľať
Diskusia